Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat is mentale veerkracht en hoe kan je het vergroten?

8 min read

Onze samenleving is meer en meer gericht op prestaties. Alles staat in het teken van ‘meer, beter en sneller’. Hierdoor kampen steeds meer mensen met depressies en angststoornissen. Een op de vier Vlamingen krijgt vroeg of laat te maken met een psychisch probleem.

De manier waarop je omgaat met een leven vol uitdagingen hangt grotendeels af van je mentale veerkracht. Maar wat is dat nu precies? En vooral: hoe zorg je ervoor dat je beter ‘terugveert’?

Wat is mentale veerkracht?

Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan tegenslagen en stressvolle situaties die je pad kruisen. Mensen met een hoge veerkracht gaan, ondanks wat er ook gebeurt, door. Zij hebben minder snel de neiging om de moed te laten zakken. Zij zijn zelfs vaak in staat om kracht te putten uit een negatieve ervaring en het te zien als iets wat hen sterker maakt.

Een lage mentale veerkracht zorgt ervoor dat elke grote en kleine uitdaging zwaar doorweegt. Alleen al de gedachte van een mogelijke uitdaging zorgt voor een opeenstapeling van stress.

Merk wel op dat veerkracht niet ‘statisch’ is. De manier waarop jij met een uitdaging omgaat kan m.a.w. verschillen van moment tot moment. Iemand met een hoge mentale veerkracht is dus zeker ook niet onkwetsbaar.

Hoe vergroot je je mentale veerkracht?

Goed nieuws: veerkracht kan je – net als een spier – trainen.  Je mentale veerkracht wordt grotendeels bepaald door de manier waarop je met stress en problemen omgaat. Mensen die een hoge veerkracht hebben, staan optimistisch in het leven en zetten problemen in een ruimer perspectief. Indien ze geconfronteerd worden met een uitdaging stellen ze haalbare doelen en zoeken ze afleiding in dingen die hen gelukkig maken.

Je kunt dus leren hoe je met een negatieve gebeurtenis moet omgaan. Start met eens na te denken over de manier waarop jij omgaat met een probleem. Durf jij hulp vragen aan je naasten indien je een probleem hebt? Durf je praten over wat er in je hoofd omgaat of krop je alles op? Pak je problemen aan of ga je ze liever uit de weg? Zie je een probleem soms als een uitdaging? Heb je goede activiteiten gevonden waarin jij een stoom kunt aflaten? Geloof je vanbinnen dat alles uiteindelijk wel goed komt?

De verschillende manieren waarop je met een probleem kunt omgaan, noemt men coping. Er zijn effectieve en minder effectieve manieren om uitdagingen aan te gaan. Door een probleem op een effectieve manier aan te pakken, vergroot je automatisch je mentale veerkracht. Wij zetten de drie vuistregels om positief met een probleem om te gaan op een rijtje:

  1. Ga een probleem niet uit de weg maar pak het aan.
  2. Probeer het probleem niet per se alleen op te lossen. Durf de hulp te vragen van vrienden of familie. Ligt het te gevoelig? Zoek externe hulp.
  3. Uit je gevoelens. Vertel anderen wat er in je omgaat. Praat!

5 tips om je veerkracht een boost te geven

Wij delen vijf tips die je helpen bij het voeden van je mentale veerkracht en het scheppen van rust in je hoofd. Het gaat zowel om fysieke als mentale factoren. Merk ook op dat een tip die bij de ene persoon werkt, dat niet altijd doet bij de andere. Experimenteer en toets af wat voor jou werkt.

1.     Hou van jezelf

Zet je sterke punten in de verf maar herken ook zeker je beperkingen. Besef dat iedereen sterktes en zwaktes heeft. Probeer niet te voldoen aan onrealistische verwachtingen en stop met vergelijken met anderen. Jezelf – en dat wil zeggen alle facetten van je persoonlijkheid en uiterlijk – aanvaarden is belangrijk. Doe je dit niet, dan is het haast onmogelijk om gelukkig te zijn.

Mensen met een gebrek aan zelfvertrouwen denken negatief over zichzelf. Vertrouwen krijgen in jezelf is niet iets dat van de ene op de andere dag gebeurt. Het is het resultaat van een lang leerproces waar je tijd en energie moet insteken. Geef jezelf de nodige tijd, leer jezelf zo goed mogelijk kennen en sta open voor veranderingen.

2.     Uit je gevoelens

We kunnen het niet genoeg herhalen, praten is zo belangrijk. Door een probleem of een gedachte met een ander te delen, is er een kans dat deze persoon kan helpen bij het oplossen ervan. Door het luidop uit te spreken of door de reactie van iemand anders kan het ook zijn dat jij anders over het probleem gaat denken. Waardoor het probleem misschien plots geen probleem meer is.

Zie praten over je problemen zeker niet als een zwakte. Integendeel, het vergt moed toe te geven dat het misschien even niet zo goed met je gaat. En je hoeft niet per se uren met iemand te praten. Kort je emoties uiten kan al bevrijdend werken.

3.     Verleg je grenzen

Mensen zijn van nature gewoontedieren. Je grenzen verleggen geeft je nochtans een mentale boost. Probeer bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks iets nieuws uit. Zo leer je bovendien om op een positieve manier om te gaan met een verandering. Hierdoor ben je mogelijks beter gewapend tegen grote veranderingen waarmee je (onverwacht) geconfronteerd wordt.

Droom je ervan om Italiaans te leren? Wil je al lang leren stijldansen? Wil je de woonkamer een nieuw likje verf geven? Of droom je van een reis op je eentje? Wat houdt je tegen? Just do it. Het geeft je het gevoel dat je leeft!

4.     Durf nee zeggen

Ervaar jezelf als iemand met eigen gevoelens en interesses. Je hoeft je niet altijd weg te cijferen in het belang van een andere. Door af en toe eens ‘nee’ te zeggen wordt ‘ja’ een woord dat je gelukkig maakt.

5.     Beweeg

Heb je het gevoel dat al je energie verloren gaat aan piekeren? Zoek een vorm van bewegen die jou plezier bezorgt. Tijdens het wandelen, fietsen of joggen pieker je vanzelf minder. Bovendien verhoogt bewegen je energiepeil en doorzettingsvermogen. Als je je goed voelt in je lichaam, dan zit je automatisch ook beter in je vel. Mens sana in corpore sano!

Wil je weten hoe het gesteld is met jouw mentale veerkracht? Ontdek het hier.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…