Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat te doen met een moestuin in de herfst?

Lore
5 min read

Een eigen moestuin beginnen is voor verschillende reden een uitstekend idee. Zo ga je er sowieso gezonder van leven, want voortaan heb je tijdens het koken altijd (seizoens)groenten ter beschikking. Ongezond eten omdat je geen groenten in huis hebt, is met andere woorden volledig verleden tijd. Enkel al om die reden is een moestuin aanleggen de moeite, want meer plantaardige producten opnemen in je dieet biedt je alleen maar voordelen (je krijg bijvoorbeeld meer vezels, vitaminen en mineralen binnen en de onverzadigde vetten houden je cholesterolgehalte laag). 

Net omdat je geen groenten meer moet kopen in de supermarkt, kun je uiteraard ook heel wat besparen met een moestuin. De zaadjes en plantjes die je moet kopen voor je moestuin zullen immers nooit meer kosten dan wat je anders in de supermarkt aan groenten zou spenderen. Tuinieren werkt ook erg ontspannend: je werkt in de buitenlucht, je kan eens goed de handen uit de mouwen steken en je hoeft enkel aan je plantjes (en niet aan je werk, gezin…) te denken. Tegelijk blijf je dankzij het tuinieren wel actief bezig. 

Aan een moestuin heb je ook het hele jaar door plezier, zelfs in de herfst, een seizoen waarvan je dat misschien minder zou verwachten. Net daarom zetten we even op een rijtje wat je kan doen met een moestuin in de herfst.

Kan je nog iets planten/zaaien in de herfst?

Als je nog geen moestuin hebt, maar het wel kriebelt om er één aan te leggen, verwacht je beter wel niet meteen grote oogsten. Vanaf november kan je eigenlijk niet meer zo heel veel planten of zaaien. Er zijn wel twee uitzonderingen: zowel knoflook als uien kun je nog tot laat in het najaar planten. Als het je dus leuk lijkt om in de winter toch al iets in je moestuin te hebben staan, kan je gerust nu de nodige voorbereidingen treffen en wat knoflook en uien planten.

Door nu al die voorbereidingen te treffen, heb je meteen ook een groot voordeel in het voorjaar. Waar de meeste mensen dan nog allerlei vervelende taakjes moeten afwerken vooraleer ze kunnen planten of zaaien, kan jij daar meteen mee beginnen. Het is dus zeker nuttig om nu al de plek uit te kiezen waar je je moestuin wil (vermijd schaduwrijke plekken) en die bijvoorbeeld al onkruidvrij te maken en eens om te spitten. Verder kan je ook al plannen welke groenten je in het voorjaar zult planten/zaaien en hoe je je moestuin daarnaar zal indelen. 

Kan je nog iets oogsten in de herfst?

Hoewel je in november niet zo heel meer kan planten/zaaien, kan je deze maand over het algemeen wel nog heel wat zaken oogsten. Wortels, bloemkool, rode kool, witte kool, broccoli, rapen, witloof, prei… oogst je het best voor het voor het eerst vriest. Voor pastinaak, spruitjes en groene kool kan je gerust nog even wachten tot het eens gevroren heeft. Bij vrieskou wordt de zetmeel in die planten immers omgezet naar suikers, wat de smaak alleen maar ten goede komt. Zolang het niet te hard vriest, kan je bovendien ook wel nog even kruiden blijven plukken en gebruiken (denk aan peterselie, kervel, bieslook). Kortom, je moestuin zal je in november zeker genoeg groenten opleveren.

Koken met seizoensgroenten

Eenmaal je een moestuin hebt, zal je al gauw beseffen hoe vreemd het eigenlijk is dat we in supermarkt op elk moment van het jaar zowat elke groente kunnen kopen. Die groenten komen vaak van ver of worden verbouwd onder aangepaste omstandigheden. Een moestuin is dus niet enkel beter voor het milieu, je eet ook steeds erg afgewisseld doordat je min of meer de seizoenen moet volgen.

Neem je naast die seizoensgroenten ook andere plantaardige producten zoals volkoren producten (brood, pasta, rijst), plantaardig broodbeleg (Becel avocado- en limoenolie, hummus, jam…), peulvruchten, noten en zaden, etc. op in je dieet, zal je je binnen de kortste keren gezonder en fitter voelen! 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…