Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Werelddag Geestelijke Gezondheid: 6 tips om je veerkracht te trainen

Nona Heremans
5 min read

Vandaag is de laatste dag van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Die stond dit jaar in het teken van veerkracht. Logisch, want door de coronacrisis kwam het vermogen om met tegenslagen om te gaan het afgelopen jaar bij velen onder druk te staan. Herkenbaar? Dan hebben wij goed nieuws, want in dit artikel geeft neuropsychologe Elke Geraerts tips om jouw veerkracht te trainen. 

Elke Geraerts, neuropsychologe.

“Veerkracht is het omgaan met negatieve én positieve uitdagingen”, legt Dr. Elke Geraerts uit. Het wilt zeggen dat je leert omgaan met stress en moeilijke situaties om daar uiteindelijk sterker uit te komen. “De manier waarop je omgaat met veerkracht is afhankelijk van persoon tot persoon en van de situatie waarin je zit. Maar veerkracht is vooral iets positiefs en het maakt mensen net uniek.” Word veerkrachtiger met deze zes tips van Dr. Elke Geraerts.

1. Focus op datgene waar je wél invloed op hebt

“De Amerikaanse auteur Stephen Covey had het in een van zijn bestverkochte boeken over twee cirkels. In De zeven eigenschappen van effectief leiderschap vertelt hij over ‘de cirkel van betrokkenheid’ en ‘de cirkel van invloed’. Alle dingen waar je je druk over maakt in je leven zitten in die eerste cirkel. De tweede cirkel ‘van invloed’ is gevuld met zaken waar je als individu iets aan kunt veranderen.”

“De coronacrisis is hier een goed voorbeeld van. Terwijl we zelf niet in de hand hebben wat er van bovenaf beslist wordt en welke maatregelen we moeten volgen, kunnen we onszelf wel aanleren om in onze elleboog te niezen. De coronacrisis en de beleidsbeslissingen zelf liggen dus buiten je cirkel van invloed, en een nieuwe gewoonte aanleren liggen in die cirkel. Het is belangrijk om vooral te focussen en tijd te investeren aan dingen die binnen die cirkel liggen en waar je wel degelijk iets aan kunt veranderen.”

2. Breng je emoties in beweging

“Het is logisch dat zo’n ingrijpende situatie als de coronacrisis heel wat emoties teweeg brengt. We herinneren ons allemaal nog de beelden van de operazangeressen die vanaf hun balkon zongen of de bejaarden in de woonzorgcentra die langs het raam stonden te wachten op hun geliefden. Dat zijn ongewone situaties en we hebben veerkracht nodig om ermee om te kunnen gaan. Het is belangrijk om op deze momenten je emoties ook los te laten. Huil als je verdrietig bent, schreeuw als je boos bent, schrijf alles op papier als je je angstig voelt of als je vastzit in piekergedachten.” 

3. Doseer je inname van informatie

“Sociale media en het nieuws hebben een hele grote impact op hoe we ons voelen. Daarom is het verstandig om bewust om te gaan met beide. Je kan beter twee keer per dag een lange tijd informatie verwerken dan elk moment van de dag je sociale media en het nieuws te checken. Leg die twee informatiemomenten vast en stop je telefoon op de andere momenten weg.”

4. Zorg voor routine

Routine is de sleutel tot veerkracht. Door je aan een dagelijkse planning te houden, heb je voor de rest ook minder zorgen en kun je beter tegen eventuele tegenslagen. Net tijdens de lockdown werden al onze gewoontes overboord gegooid. Het is belangrijk om in zo’n situatie juist vast te houden aan de routines die wél nog overeind staan. Probeer dus elke dag op hetzelfde uur op te staan, ook al heb je geen verplichtingen.

5. Cultiveer bewust gevoelens van dankbaarheid en connectie

Duizenden jaren geleden waren onze voorouders met niets anders bezig dan overleven, gevaren ontwijken en problemen oplossen. Het zit dus in onze aard om te focussen op het negatieve, dat heeft ervoor gezorgd dat de mens evolueert. Dankbaarheid en connectie zijn twee hele sterke, positieve emoties. Door die te trainen zullen onze hersenen automatisch anders gaan denken. Dat kun je doen door bijvoorbeeld een dankbaarheidsdagboek bij te houden. Daarin schrijf je alles wat je waardeert in je leven. Ook optimisme in het algemeen kun je aanleren. Het is kwestie van een roze bril op te zetten, en op een andere manier naar het leven en situaties te kijken.

6. Besef dat we met zen allen veerkrachtig zijn

COVID-19 brengt heel wat uitdagingen met zich mee en we voelen heel erg dat dit geen normale manier van leven is. Uiteindelijk moeten we wel meesurfen op de golf en dat heeft geleid naar veel positieve veranderingen. Heel veel oude, harde gewoontes werden aan banden gelegd. Denk maar aan de verschillende manieren die we ontwikkeld hebben om van thuis uit te werken.

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…