scrollTop top

World Vegan Day: 3 plantaardige recepten om duimen en vingers bij af te likken

World Vegan Day: 3 plantaardige recepten om duimen en vingers bij af te likken

Vandaag is het World Vegan Day, een initiatief om ons te laten stilstaan bij de hoeveelheid dierlijke producten die we dagelijks verorberen. Dat je ook pérfect lekker en gevarieerd kan eten met enkel plantaardige ingrediënten bewijzen foodblogs als Plantbased, Lisa Goes Vegan en Feelgoodbyfood. Deze drie recepten zullen je ongetwijfeld laten watertanden.

1. Prei-champignonquiche van Plantbased

Foto: Plantbased

Sinds acht jaar eet de Antwerpse Elisabeth Van Lierop veganistisch. Op haar blog wil ze tonen dat plantaardig eten best makkelijk, gevarieerd én lekker kan zijn. Deze quiche is het heerlijke bewijs!

Benodigdheden

  • 1 pak bladerdeeg (de goedkoopste zijn meestal plantaardig)
  • 2 stengels prei
  • 250 gram champignons
  • 300 gram tofu
  • 50 gram kikkererwtemeel
  • scheutje olijfolie
  • optioneel: 2 el cashewpasta (of andere notenpasta)
  • 2 eetlepels voedingsgist
  • flink veel zout (plus nog wat extra gerookt zout)
  • flink veel verse zwarte (en/of roze) peper
  • snuifje kurkuma (voor de kleur)
  • scheutje citroensap
  • teentje look

Bereidingswijze

  1. Snijd de champignons fijn en bak ze in wat olijfolie.
  2. Was de prei, snijd fijn en stoof even mee aan met de champignons (eventueel met een scheutje water) tot hij gaar is.
  3. Blend de tofu, look, (gerookt) zout, cashewpasta, citroensap, peper en voedingsgist.
  4. Meng er daarna de gestoofde prei onder. Als de vulling er erg lopend uitziet, kan je nog een eetlepel kikkererwtenmeel toevoegen.
  5. Bedek een bakvorm met bakpapier en daarna met het bladerdeeg.
  6. Vul de vorm met het prei-tofu mengsel en bak 45min in een oven aan 180°C of tot de quiche goudbruin is en stevig aanvoelt.

Meer recepten van Elisabeth ontdekken? Surf dan naar www.plantbased.be

2. Pompoensoep met harissa en appel van Lisa Goes Vegan

Foto: Lisa goes vegan

Ruim zes jaar geleden begon de Nederlandse Lisa Stel over haar (reis naar een) plantaardige levensstijl te schrijven op sociale media. Ondertussen heeft ze een populaire blog én met ‘Lisa goes vegan’ en ‘Vegan Comfortfood’ ook twee kookboeken uit.

Benodigdheden voor 2 grote kommen

  • 1 grote Hokkaido pompoen (ca. 800 gram)
  • 1/2 rood pepertje
  • 2 uien
  • 1 knoflookteen
  • 1 tl komijnzaad
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 2-3 el harissa kruidenmix of pasta
  • 400 ml kokosmelk
  • 1/2 liter groentebouillon

Toppings:

  • 2 handjes gerookte amandelen
  • 3 stengels bos-ui
  • 1 appel

Bereidingswijze

  1. Halveer de pompoen en verwijder met een lepel de pitten en draden. Snijd de pompoen in blokjes.
  2. Snijd de ui in ringen en de knoflook en helft van de rode peper fijn. Verwarm wat olie in een grote soeppan en stoof de ui en knoflook voor een paar minuten aan.
  3. Voeg het komijnzaad, paprikapoeder, harissa kruiden/pasta en rode peper toe. Voeg vervolgens ook de pompoenblokjes toe en roer goed zodat alle geuren van de kruiden vrijkomen.
  4. Voeg nu de groentebouillon en de kokosmelk toe. Laat de pompoen koken totdat de blokjes zacht worden (zo’n 8 minuten).
  5. Snijd intussen de appel in flinterdunne schijfjes.
  6. Zijn de pompoenblokjes zacht? Pureer de soep dan met de staafmixer en proef! Voeg eventueel nog wat extra kruiden, peper of zout toe.
  7. Serveer de soep met een fijngehakte bosui, appelschijfjes en gerookte amandelen.

Meer recepten van Lisa ontdekken? Surf dan naar www.lisagoesvegan.com

3. Hamburger van kikkererwten van Feelgoodbyfood

Foto: Feelgoodbyfood

Eet goed, voel je goed. Dat is waar het bij de Nederlandse voedingsdeskundige Chantal Meijer om draait. Op haar blog Feelgoodbyfood deelt ze lekkere en makkelijke vegetarische en veganistische recepten. Zoals deze hamburgers!

Benodigdheden voor 3 hamburgers

  • Blik kikkererwten (400 gram)
  • 25 gram havermout
  • 1 rode ui
  • Sap van halve citroen
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl paprikapoeder
  • Peper en zout
  • Broodjes naar keuze
  • Hummus

Toppings:

Beleg de burgers met toppings naar keuze zoals tomaat, kiemen en rucola.

Bereidingswijze

  1. Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af. Maal de kikkererwten grof in een keukenmachine (dus niet helemaal glad). Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Meng de havermout, ui, knoflook, kruiden en het citroensap door de gemalen kikkererwten.
  2. Maak van het mengsel drie burgers (of 4 kleintjes). Zet de burgers een kwartiertje in de koelkast, zo worden ze wat steviger. Verhit een koekenpan met olie en bak de burgers in ongeveer 10 minuten om en om tot ze goudbruin zijn.
  3. Snijd de broodjes doormidden en besmeer met wat hummus, leg de burgers hier bovenop en maak af met toppings naar keuze.

Meer recepten van Chantal ontdekken? Surf dan naar www.feelgoodbyfood.nl


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

  • Wereld
  • Aantal
    besmettingen
    64.498.634
  • Aantal
    doden
    1.492.893
  • België
  • Aantal
    besmettingen
    582.252
  • Aantal
    doden
    16.911

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!