World Vegan Day: 3 heerlijke plantaardige recepten

© istock

Op 1 november is het World Vegan Day, een initiatief om ons te laten stilstaan bij de hoeveelheid dierlijke producten die we dagelijks verorberen. Nochtans kan je ook lekker en gevarieerd eten met enkel plantaardige ingrediënten. Deze drie vegan recepten zullen je ongetwijfeld laten watertanden.

1. Pompoensoep met harissa, rode peper en appel

Ingrediënten (voor twee grote kommen)

  • 1 grote Hokkaido pompoen (ca. 800 gram)
  • 1/2 rood pepertje
  • 2 uien
  • 1 knoflookteen
  • 1 tl komijnzaad
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 2-3 el harissa kruidenmix of pasta
  • 400 ml kokosmelk
  • 1/2 liter groentebouillon

Toppings:

  • 2 handjes gerookte amandelen
  • 3 stengels bos-ui
  • 1 appel

Bereiding

  1. Halveer de pompoen en verwijder met een lepel de pitten en draden. Snijd de pompoen in blokjes.
  2. Snijd de ui in ringen en de knoflook en helft van de rode peper fijn. Verwarm wat olie in een grote soeppan en stoof de ui en knoflook voor een paar minuten aan.
  3. Voeg het komijnzaad, paprikapoeder, harissa kruiden/pasta en rode peper toe. Voeg vervolgens ook de pompoenblokjes toe en roer goed zodat alle geuren van de kruiden vrijkomen.
  4. Voeg nu de groentebouillon en de kokosmelk toe. Laat de pompoen koken totdat de blokjes zacht worden (zo’n 8 minuten).
  5. Snijd intussen de appel in flinterdunne schijfjes.
  6. Zijn de pompoenblokjes zacht? Pureer de soep dan met de staafmixer en proef! Voeg eventueel nog wat extra kruiden, peper of zout toe.
  7. Serveer de soep met een fijngehakte bosui, appelschijfjes en gerookte amandelen.

Bron: Lisa Goes Vegan

2. Hamburger van kikkererwten

Ingrediënten (3 hamburgers)

  • Blik kikkererwten (400 gram)
  • 25 gram havermout
  • 1 rode ui
  • Sap van halve citroen
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl paprikapoeder
  • Peper en zout
  • Broodjes naar keuze
  • Hummus

Toppings: Beleg de burgers met toppings naar keuze zoals tomaat, kiemen en rucola.

Bereiding

Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af. Maal de kikkererwten grof in een keukenmachine (dus niet helemaal glad). Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Meng de havermout, ui, knoflook, kruiden en het citroensap door de gemalen kikkererwten.

Maak van het mengsel drie burgers (of 4 kleintjes). Zet de burgers een kwartiertje in de koelkast, zo worden ze wat steviger. Verhit een koekenpan met olie en bak de burgers in ongeveer 10 minuten om en om tot ze goudbruin zijn.

Snijd de broodjes doormidden en besmeer met wat hummus, leg de burgers hier bovenop en maak af met toppings naar keuze.

Bron: Feel Good By Food

3. Heerlijke vegan pizza met “kaas”

Ingrediënten

  • 2 vegan pizzabodems (dus zonder ei, melk,…: check de ingrediënten goed)
  • 140 gram tomatenpuree
  • 6 plakjes vegan kaas (bv. van VioLife, te verkrijgen in de supermarkt)
  • 8 kastanje champignons
  • 2 tomaten
  • Flinke hand spinazie
  • Snuf peper
  • Snuf zout
  • Snuf komijn

Bereiding

  1. Verwarm je oven voor op 180 graden en bekleed je bakplaat met bakpapier.
  2. Smeer de pizzabodems in met tomatenpuree. Wij gebruikten de bodems van Magioni, deze zijn vegan en gemaakt van bloemkool. Versier daarna met de kaas, peper, zout en komijn.
  3. Snij de champignons en tomaten in plakjes en leg deze op de pizzabodem gevolgd door een handje spinazie.
  4. Schuif de pizza’s in de oven en bak tot de kaas gesmolten is en de bodem goudbruin en knapperig.
  5. Snij in stukken, breng op smaak met nog wat kruiden en serveer met een salade. ENJOY!

Bron: Living The Green Life