Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

10 tips om je impact op het milieu te verkleinen (en goed nieuws: je kan ze meteen toepassen!)

Birte Govarts
4 min read

Vind jij ecologie een ver-van-mijn-bedshow en ben je ervan overtuigd dat je niks kunt veranderen aan het uitsterven van bedreigde diersoorten, het kappen van het regenwoud en de stijging van de zeespiegel? Dan heb je het volgens Saartje en Elisabeth Van Houtte grondig mis. In hun nieuwe boek ‘Red de wereld in 365 dagen’ geven de zussen, wiens vader milieuwetenschapper is, tips om je voetafdruk te verkleinen. Ideaal voor iedereen die een groot of klein steentje wil bijdragen aan een betere wereld.

1. Vergeet de vergeten groenten niet

Rode biet, knolselderij, pastinaak, rammenas, koolrabi, schorseneren, aardpeer en warmoes zijn binnenlandse groenten die vroeger heel normaal waren, maar aan populariteit hebben ingeboet. Deze groenten hebben een kleine ecologische voetafdruk, want ze worden lokaal gekweekt. Bovendien zijn het echte superfoods!

2. Think before you drink

Gewoon kraanwater is het meest duurzame drankje. Het minst ecologische alternatief is melk. Voor de productie van een liter, is maar 1.000 liter water nodig.

3. Gebruik je kookwater

Het water waarin je aardappelen, pasta, groenten of eieren hebt gekookt, hoef je niet weg te gieten. Vang het op, laat het afkoelen en voed er je planten mee. Het kookwater zit boordevol gezonde stoffen.

4. Word een natural beauty

Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten die het oppervlaktewater niet beschadigen. Zwemmen in de zee? Kies dan voor een zonnecrème die het zeemilieu niet aantast. Oceaanvriendelijke producten herken je aan het label. Cosmeticaproducenten laten maar al te graag zien dat hun producten gemaakt zijn met respect voor het mariene milieu.

5. Plas in de douche

Plassen in de douche bespaart je negen liter water. No need to say more!

6. Karaoke in de douche

Speel je favoriete liedje terwijl je onder de douche staat en probeer je douchebeurt niet langer te laten duren dan het nummer. Meezingen is toegestaan!

7. Zeepblokken en shampoo bars

20 procent van al ons afval bestaat uit verpakkingsmateriaal. Waarom zou je geen old-school zeepblok gebruiken om je te wassen in plaats van vloeibare zeep met een aantrekkelijke verpakking (waar je trouwens veel geld voor betaalt)? Wist je dat er ook shampoo bars bestaan om je haar mee te wassen?

8. Plasticvrije dag

Probeer eens een hele dag geen plastic te kopen. Je zult ervan versteld staan in hoeveel dingen er plastic zit. Maar als je er eenmaal op let, gaat het vanzelf.

9. Minder dan 3 kilometer? Ga met de fiets

Maak er een gewoonte van om voor verplaatsingen van minder dan 3 kilometer te voet of met de fiets te gaan. Het bespaart je veel geld en tijd: je staat niet in de file en je hoeft ’s avonds niet meer te gaan sporten.

10. Minder wassen

Draag je kledingstukken meer dan één keer voor je ze wast. Je kleding kun je zonder problemen een paar dagen na elkaar dragen, op voorwaarde dat je de stukken ’s nachts laat luchten. Door je kleding niet na elke draagbeurt te wassen, kun je een vierde van de wasbeurten besparen. Minder energie, minder water, minder geld en minder werk!

Meer lezen? ‘Red de wereld in 365 dagen: ecologische tips om je leven te beteren’ van Saartje en Elisabeth Vanhoutte ligt sinds vandaag in de winkelrekken. (Horizon, € 22,99)

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…