Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nieuw onderzoek: 35% van de Vlamingen gooit wekelijks eten weg (maar de meerderheid voelt zich daar wél schuldig over)

Birte Govarts
3 min read

35% van de Vlamingen gooit wekelijks eten weg, waarvan bijna de helft (45%) uit groenten bestaat. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat maaltijdboxleverancier HelloFresh samen met iVOX uitvoerde bij 1.000 Belgen. 86% van de ondervraagden is zich echter wel bewust van de impact die voedselverspilling heeft op het milieu. 82% ervaart dan ook schuldgevoel bij het weggooien van voeding.

Bij ruim één op de drie Vlamingen (35%) belandt er wekelijks voedsel in de vuilnisbak, bij ruim 11% is dat zelfs meerdere keren per week het geval. We gooien vooral groenten (45%) weg, gevolgd door fruit (40%) en vis-en vleeswaren (32%). Volgens één op drie Vlamingen gebeurt dat voornamelijk omdat de etenswaren er niet vers genoeg meer uitzien. Daarnaast spelen een overschreden houdbaarheidsdatum (36%) en het vergeten van gekocht voedsel (22%) een rol.

Schuldgevoel

‘Voedselverspilling tegengaan begint bij jezelf’, zo oordeelt ruim negen op de tien Vlamingen (93%). Meer dan de helft (52%) geeft aan meer te kunnen doen om voedselverspilling tegen te gaan, en dat om verschillende redenen. Zo geeft ruim zeven op de tien Vlamingen (72%) aan verspilling te willen tegengaan om geld te besparen, maar ook om voedselschaarste (46%) en overproductie (39%) tegen te gaan. Meer dan acht op de tien Vlamingen (86%) is zich bijgevolg bewust van de negatieve impact van voedselverspilling op het milieu. 82% voelt zich schuldig wanneer eten wordt weggegooid.

Hoe vermijden?

De grote meerderheid van de ondervraagden (81%) denkt te weten welke acties ze kunnen ondernemen om voedselverspilling tegen te gaan. 40% geeft aan dat het plannen van boodschappen of het maken van een boodschappenlijstje een oplossing kan zijn. Daarnaast worden ook het gebruik van een bewaarwijzer (23%) en apps die overschotten aanbieden (16%) genoemd als mogelijke hulpmiddelen om voedselverspilling tegen te gaan.

Er zijn natuurlijk heel wat tips & tricks om de voedselverspilling te verminderen. Vier op de tien Vlamingen (41%) vriest restjes in. Eén op drie (34%) geeft aan ‘restjesdagen’ in te plannen. Om verspilling nog meer tegen te gaan, deelt HelloFresh ook graag wat er allemaal in de koelkast bewaard moet worden én hoe je ze efficiënt kunt inrichten.

  • Bovenaan en in de deur van de koelkast is de temperatuur het hoogst, daarom zijn deze delen perfect voor zuivelproducten (yoghurt, kaas), sauzen, boter, confituur, dranken en eieren.
  • In het midden is de temperatuur wat lager. Hier bewaar je kant- en klare voedingsmiddelen of bereide gerechten, charcuterie, bereid vlees, bereide gerechten, slaatjes en taart.
  • Het schap boven de groentelade is geschikt voor vis, gevogelte of rauw vlees, best in afgesloten bewaardozen.
  • En de groentelade onderaan, die is er natuurlijk om je groenten en fruit te bewaren.
  • Deze producten bewaar je beter in een koele berging: avocado, banaan, meloen, brood, ui, komkommer, bessen, citrusvruchten, aardappelen, ananas, aubergine, basilicum, courgette, knoflook, paprika en pompoen.
Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…