Vandaag is het Stop Food Waste Day, een dag die in het leven werd geroepen om de wereldwijde voedselverspilling te verminderen. We gooien jaarlijks namelijk heel wat eten weg en veel daarvan is nog prima eetbaar.
Het goede nieuws is dat we ons bewust zijn van het probleem. Zo geeft 86% van de Belgen aan al veel te doen om voedselverspilling tegen te gaan en ruim driekwart (77%) is bereid nog meer actie te ondernemen. Die cijfers komen uit een onderzoek van Phenix, een app die voedselverspilling tegengaat. Een kwart (27%) van de ondervraagden gooit minstens wekelijks eten weg. Meestal zijn het bedorven producten uit de (koel)kast (81%), maar ook producten met een verstreken houdbaarheidsdatum (80%) en restjes na een maaltijd (65%) belanden vaak in de vuilnisbak.
Opvallend: ouderen verspillen minder
Terwijl maar liefst 92% van de -35-jarigen aangeeft wel eens voeding weg te gooien, doet (slechts) acht op de tien 55-plussers dit. Hun opvoeding heeft hier ongetwijfeld mee te maken; een derde van de 55-plussers geeft als voornaamste reden ‘voedsel weggooien doe je niet’, tegenover 19% van de -35-jarigen. De reden ‘uit gewoonte, ik ben zo opgevoed’, volgt op de tweede plaats (26% van de 55-plussers tegenover 16% van de -35-jarigen). Als derde reden geven respondenten aan dat ‘het goedkoper is om al je voeding te gebruiken’.
Tips om minder voedsel weg te gooien
1. Red ‘lelijke’ of buitengewoon grote groenten en fruit
Consumenten laten lelijke stukken groenten en fruit vaak links liggen, omdat we (te) gewend zijn aan ‘perfecte’ producten. Daardoor eindigen ze vaak direct in de vuilnisbak, nog voordat ze zich hebben kunnen tonen in de supermarkt. Door iets minder kieskeurig te zijn, kunnen we deze producten dus makkelijk van de vuilnisbak redden.
2. Red producten met een korte houdbaarheidsdatum
Zoals je wel weet, hebben de meeste producten een houdbaarheidsdatum. Er bestaan echter twee soorten houdbaarheidsdatums en het verschil tussen de twee is enorm! Zo staat TGT voor ’te gebruiken tot’, na deze datum kan het schadelijk zijn voor je gezondheid om deze producten te consumeren. THT wil dan weer ’ten minste houdbaar tot’ zeggen. Dit is een indicatieve datum, waarna je het product eigenlijk nog dagen, weken, soms wel maanden, kan consumeren! In de winkel vind je vaak producten met een korte TGT datum: er rest hen niet meer veel tijd, maar ze zijn nog perfect consumeerbaar tot hun vervaldatum. Laat ze dus niet links liggen. Integendeel, red ze nog voor ze in de vuilnisbak belanden!
3. Kook met restjes
Niets is beter om verspilling te vermijden dan koken met restjes. Geen inspiratie? Wel er bestaan duizenden recepten die je kan proberen, die wij graag met jullie delen; denk maar aan quiches, soep, salades… Alles is mogelijk!
4. Plan je menu
Een van de redenen waarom consumenten zoveel verspillen, is dat ze dikwijls naar de winkel gaan en een hele hoop producten kopen, zonder dat ze op voorhand weten wat ze ermee gaan doen. Dikwijls doen ze dit zelfs zonder eerst even te kijken wat er nog in hun koelkast of kasten ligt (oeps). Plan je menu dus op voorhand. Zo kun je een boodschappenlijstje maken met de exacte hoeveelheden die je nodig hebt. Je strijdt op die manier niet enkel tegen verspilling, maar het maakt het leven ook heel wat simpeler!
5. Vraag een doggy bag op restaurant
Wist je dat de helft van de verspilling gelinkt aan de consument op restaurant plaatsvindt? Nochtans kun je dit eenvoudig vermijden. In de meeste restaurants kun je simpelweg een ‘doggy bag’ vragen om je restjes mee naar huis te nemen. Zorg er natuurlijk in eerste instantie voor dat je niet meer bestelt dan je op krijgt. En als je je bord toch niet leeg krijgt, raap dan je moed bijeen en vraag of ze de rest willen inpakken. Je zult zien, het is echt niet zo ingewikkeld.
Phenix, de app tegen voedselverspilling, is gratis te downloaden via de Playstore of Apple-store.