Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

7 tips om energiezuiniger te koken

Akyna Peeters
4 min read

Dat groenten en fruit een lagere ecologische voetafdruk hebben, wisten we al. Toch blijft de klimaatimpact in de keuken immens groot, zelfs als je alleen duurzame producten gebruikt. Producent van hoogwaardig keukengerei BergHOFF ontwikkelde daarom samen met duurzaamheidsbureau Carbon+Alt+Delete zeven eenvoudige tips om de impact tijdens het koken te verminderen. 

1. Gebruik je vuur op een correcte manier 

Wanneer je begint te koken, zet je het vuur voldoende hard om je pan of pot snel op te warmen, tot de gewenste temperatuur. Zodra deze temperatuur bereikt is, zet je het vuur lager. Op deze manier houd je de warmte constant, verbruik je minder energie én stoot je minder CO2 uit. Een goed begin, is het halve werk. 

2. Kook met een deksel 

Op elk potje past een deksel, ze komen niet voor niets bij potten. Maar waarom is het nu zo belangrijk deze te gebruiken? Wel, een deksel houdt de warmte vast, waardoor bijvoorbeeld je water sneller kookt. Wie kookt met een passend deksel verbruikt twee tot drie keer minder energie en reduceert zo de CO2-uitstoot. 

3. Gebruik de juiste hoeveelheid water om te koken of te stomen

Wanneer je water aan de kook brengt, zul je merken dat dit wel wat tijd vraagt. Daarom is het beter om niet té veel water te gebruiken, enkel de gepaste hoeveelheid voor je gerecht. Op die manier heb je minder energie nodig en ga je niet meer CO2 uitstoten dan nodig is. 

4. Ga na of je pot of pan nog steeds een platte bodem heeft 

Is dit niet het geval? Dan schaf je je best een nieuwe set aan. Wanneer de pot of pan geen goed contact maakt met het vuur, is de warmteoverdracht minder efficiënt. De warmte kan op deze manier ontsnappen en zo ga je alleen maar meer energie verbruiken en CO2 uitstoten.  

5. Kook met een efficiënte pot of pan 

Schaf je je dan toch een nieuwe set aan? Ga dan voor een set met potten en pannen die snel opwarmen en zorgen voor een gelijkmatige warmteverdeling. Op deze manier is de warmteoverdracht efficiënt, verbruik je minder energie en stoot je ook minder CO2 uit. 

6. Keuze van de kookplaat 

Nieuwe set, check! Je bent al een hele stap in de goede richting, maar misschien is je kookplaat ook eens toe aan vernieuwing. Een elektrisch inductievuur is aanbevolen, omdat het efficiënt is. De energie die je verbruikt, kun je van een groene energiebron halen zoals wind of zon. Zo kook je CO2-arm, kan niet beter. 

7. Gebruik het juiste formaat 

Het is belangrijk dat de grootte van je pot of pan is aangepast aan de hoeveelheid voedsel die je erin wil bereiden. Ook het vuur moet voldoende klein of groot zijn, afhankelijk van de pot of pan die je gebruikt. Op die manier gebruik je de energie efficiënt, van het vuur naar de pot of pan en naar het voedsel. Zo gebruik je minder energie en stoot je minder CO2 uit. 

Door Akyna Peeters

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…