Het coronavirus schudt ons leven grondig door elkaar. Misschien moet jij thuis werken als single waardoor je amper nog mensen ziet, moet je je werk combineren met het entertainen van je kinderen of heb je smetvrees en durf je je woning niet verlaten. Hoe jouw situatie er ook precies uitziet: jij bent niet de enige die zich overdonderd, angstig of gestrest voelt. Het mentale welzijn weegt bij velen zwaarder door dan het fysieke.
‘Check Jezelf’
De overheid is zich bewust van bovenstaande situatie. In deze bizarre tijden is het hartverwarmend om te zien hoe solidair we zijn met elkaar. Maar doordat we vooral de focus leggen op zorgen voor elkaar dreigen we te vergeten om op tijd naar onze eigen mentale gezondheid te kijken.
Daarom werd de campagne ‘Check Jezelf’ in het leven geroepen. De overheid wil er ons op die manier aan herinneren om op tijd en stond onze eigen mentale gezondheid onder de loep te nemen. Want hoe gaat het nu eigenlijk met jou? De campagne is een aanvulling op de ‘Check3-campagne’ die de Vlaamse Overheid eerder lanceerde. Daarin werd de focus gelegd op de fysieke gezondheid; ga veilig om met jezelf en anderen zodat iedereen optimaal beschermd wordt tegen covid-19 en gezond blijft.
Het mentale welzijn is minstens even belangrijk als het fysieke. Geen gezondheid zonder geestelijke gezondheid. Hoe bewaak je je mentale gezondheid? De drie onderstaande tips kunnen helpen:
1. Wees mild voor jezelf
Probeer – in de mate van het mogelijke – vast te houden aan een vaste dagindeling. Sta elke dag op hetzelfde uur op, creëer een ochtendroutine, eet op ongeveer dezelfde tijdstippen en kruip op hetzelfde uur onder de wol. Leg jouw agenda samen met die van je huisgenoten en hou rekening met elkaars plannen. Ben je geen ochtendmens? Leg jezelf dan ook niet op om voor dag en dauw op te staan. Enkel een realistische planning geeft je rust.
Wijk zo weinig mogelijk af van je dagindeling maar laat het je ook niet tegenhouden om af en toe iets spontaan te doen. Voldoende tijd voorzien voor afleiding en ontspanning is erg belangrijk. Geef jezelf wat krediet; een planning is geen keurslijf maar een middel om houvast te bieden.
2. Denk positief
Focus niet op de dingen die je nu niet meer kunt doen maar ga op zoek naar de zaken die je plots wél weer kunt doen. Misschien heb je nu plots tijd om jouw looproutine opnieuw op te pikken? Of om jezelf en je geliefden te verrassen met lekkere gerechtjes? Is dit niet het ideale moment om eindelijk die taal te leren die al lang op jouw to-dolijstje prijkt? En met het geld dat jullie besparen doordat jullie reis in het water is gevallen, kunnen jullie misschien wel een nieuwe tuinset kopen?
3. Laat je hoofd tot rust komen
Word je overvallen door negatieve emoties? Probeer die niet gewoon in een vergeethoekje te duwen, want dan komen ze er vroeg of laat toch weer uit. Besteed er de nodige aandacht aan en gun jezelf een rustmoment. De ene persoon heeft nood aan een stevige wandeling in de natuur, terwijl de andere zijn hoofd leegmaakt door yoga of mindfulness-oefeningen te doen. Ga op zoek naar wat jou helpt om rust te brengen in je hoofd. Meer tips vind je op hier.