Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 oorzaken van jeukende oogleden

Lore
4 min read

Last hebben van jeukende oogleden is enorm vervelend. Naast het feit dat je door al dat wrijven niet meer goed kunt zien, wordt de jeuk vaak nog erger door constant aan je ogen te zitten. Om de juiste maatregelen te kunnen treffen, moet je weten waardoor de jeuk precies veroorzaakt wordt.

Mogelijke oorzaken en wat je eraan kunt doen

Allergieën

Ben je allergisch voor honden, katten, grassen of pollen? Dan kan dit zich uiten in jeukende ogen. Wanneer we namelijk in contact komen met een stof waar we allergisch voor zijn, geven onze ogen een chemische stof vrij die hen hiertegen moet beschermen. Deze stof heeft echter een aantal bijwerkingen: de bloedvaten in de ogen zwellen op, de slijmvliezen beginnen te jeuken en het oog ziet er rood en waterig uit.

Indien jeukende ogen veroorzaakt worden door een allergie, dan is het eerst en vooral belangrijk uit te zoeken waar je precies allergisch aan bent. Je huisarts kan je dan gericht medicatie voorschrijven om de symptomen te onderdrukken. De jeuk verlichten kan eventueel met koude kompressen.

Droge ogen

Wanneer je lichaam er niet meer in slaagt voldoende traantjes aan te maken om je ogen vochtig te houden, kan je last krijgen van droge ogen. Vooral oudere mensen lijden hieronder. Droge ogen gaan vaak gepaard met een branderig gevoel en jeuk. Bovendien kan je zicht (tijdelijk) aangetast worden.

Droge ogen kunnen eenvoudig behandeld worden door dagelijks oogdruppels aan te brengen die het oog weer vochtig maken. Deze druppels zijn vaak zelfs bij de drogist te verkrijgen. Ook het dagelijks gebruik van oogkompressen met hyaluronzuur kan helpen om het contact tussen het hoornvlies van de oogbol en de oogleden te verbeteren en zo de verdamping van de traanfilm, een van de oorzaak van de droge ogen, te verminderen. 

Ooglidontsteking

Een ooglidontsteking, ook wel blefaritis genoemd, ontstaat wanneer ons oog geïrriteerd raakt door bepaalde bacteriën of stukjes vuiligheid. De bacteriën zorgen ervoor dat onze talgklieren ontstoken raken, waardoor ze te veel of net te weinig talg produceren, wat voor de typische klachten bij blefaritis zorgt. Jeuk aan de ogen of oogleden is er daar één van.

Bij de behandeling van een oogontsteking is het doel de bacteriën die de ontsteking veroorzaakten uit te roeien. Hiervoor moeten de ogen twee keer per dag grondig gereinigd worden  met oogkompressen. De steriele oogkompressen van Kamillosan Ofta hebben bijvoorbeeld een reinigende werking, en zijn ideaal om oogontstekingen te behandelen. Bovendien werken ze verzachtend, zodat de irritatie en de jeuk afnemen. Daarnaast kan je huisarts je ook een ontstekingsremmende oogzalf voorschrijven die antibiotica en/of corticosteroïden bevat.

Contactlenzen

Te lang je lenzen inhouden kan ervoor zorgen dat je ogen uitgedroogd raken, met irritatie en jeuk als gevolg. Daarnaast kan je ook last krijgen van jeuk wanneer je je lenzen niet goed onderhoudt. Het is daarom belangrijk goed af te spreken met je oogarts hoe lang je je lenzen precies mag inhouden, hoe je ze optimaal kan onderhouden, waarop je moet letten op vlak van ooghygiëne…

Digital Eye Strain

Computers, smartphones, tablets en tv’s zijn een onmisbaar deel van ons leven geworden, met als gevolg dat we allemaal veel langer naar beeldschermen staren dan eigenlijk goed voor ons is. Al dat getuur naar een scherm kan Digital Eye Strain uitlokken, een stressreactie in het oog waarbij ze gaan jeuken. Het is daarom belangrijk af en toe even je (computer)scherm links te laten liggen, en een digitale detox in te lassen.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…