Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezwollen ooglid of oogleden? Dit kun je doen

Lore
5 min read

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je staat ’s ochtends op en hebt het gevoel dat je je ene oog niet helemaal open krijgt. Wanneer je in de spiegel kijkt, schrik je je een hoedje: je oog is opgezwollen en zit half dicht.

Gezwollen oogleden zijn een vaak voorkomend probleem. Erg vervelend en belastend voor je andere oog, en esthetisch gezien ziet het er ook niet uit.

In dit artikel nemen we even de belangrijkste oorzaken en behandelingen van gezwollen oogleden onder de loep, zodat jij in het vervolg in no time van dat gezwollen ooglid af raakt!

Wat zijn de mogelijke oorzaken van gezwollen oogleden?

Slaaphouding

Wanneer ons hoofd tijdens het slapen helemaal vlak ligt, kan er zich vocht opbouwen in de huid rondom onze ogen. Die zwelling neemt gelukkig vrij snel af wanneer we ’s ochtends opstaan, omdat het vocht dan de kans krijgt weer weg te trekken.

Allergieën

Een gezwollen ooglid is vaak te wijten aan een allergische reactie. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je allergisch bent aan:

  • Pollen
  • Stof
  • Katten
  • Schimmels
  • Make-up

Wanneer je met één van deze zaken in contact komt, geven onze ogen een chemische stof vrij die hen moeten beschermen tegen de allergenen waarvoor de patiënt gevoelig is. Een bijwerking van deze chemische stof is echter dat de bloedvaten in de ogen opzwellen, de slijmvliezen beginnen te jeuken en het oog er rood en waterig uitziet.

Irritatie

Een andere belangrijke oorzaak van gezwollen oogleden is irritatie. Het kan hierbij gaan om:

  • Blootstelling aan schadelijke, chemische stoffen
  • Klein stukje vuil
  • Insect dat in je oog terechtkomt

Wanneer er iets in ons oog zit, is het verleidelijk om in onze ogen te beginnen wrijven, maar dit verergert de zwelling alleen maar.

Overigens kan ook het te lang inhouden van contactlenzen ervoor zorgen dat de ogen geïrriteerd raken. Daarom is het belangrijk de aanwijzingen van je oogarts goed op te volgen.

Voeding

Veel zout in je voeding en een overmatig alcoholgebruik zorgen ervoor dat ons lichaam water vasthoudt, ook rond onze ogen. De ogen zien er daardoor opgezwollen uit. Deze zwelling kan de hele dag aanhouden.

Wat kan je eraan doen?

Het oog reinigen

Bij irritatie van het oog is het altijd verstandig het oog grondig te reinigen met warm water. Het is namelijk belangrijk dat het stukje vuil of de stof die de irritatie veroorzaakte zo snel mogelijk verwijderd wordt uit het oog, zodat het niet verder geïrriteerd raakt.

Kompressen

Ook een koud kompres kan wonderen doen. De koelte zorgt er namelijk voor dat de zwelling afneemt. Tegelijk kan je met het kompres de oogleden en wimpers reinigen, ideaal bij allergieën of infecties.

Aan sommige kompressen worden bovendien nog een aantal werkzame bestanddelen toegevoegd. Kamillosan Ofta bevat bijvoorbeeld kamille-extracten die een antiseptische en verzachtende werking hebben.

Oogdruppels, crèmes of medicatie

Indien de zwelling meerdere dagen aanhoudt en de eerder vermelde tips niet helpen, stap je best even naar de dokter. Hij zal je zeker ontstekingsremmende oogdruppels of medicatie kunnen voorschrijven die de zwelling zal doen minderen. Ook bij oogzwellingen uitgelokt door allergieën kan medicatie van pas komen. Deze medicatie zal de zwelling niet alleen verminderen, maar zal ook de andere symptomen van de allergie aanpakken.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…