Van klamme handen, buikpijn, nagels bijten, friemelen met je handen tot zelfs hartkloppingen: het zijn stuk voor stuk verschijnselen van zenuwen. De ene heeft ze beter onder controle dan de andere, maar we hebben het allemaal al meegemaakt. Ga je binnenkort op sollicitatiegesprek voor je droomjob en voel je de zenuwen nu al? Met deze zes tips van staffing specialist Walters People ga je vol zelfvertrouwen het gesprek in.
1. Aanvaard je zenuwen
Het is niet omdat je zenuwachtig bent voor je sollicitatiegesprek dat je geen kans krijgt om de job in de wacht te slepen. Je hoeft je ook niet te schamen omdat je nerveus bent. Vraag jezelf allereerst af waar je precies zenuwachtig voor bent en of dat ook gegrond is. Wat is het ergste dat je kan overkomen? Vaak zul je merken dat je angst groter is in je hoofd dan in de werkelijkheid. Aanvaard daarom je zenuwen maar focus er vooral op dat je al een goede eerste indruk hebt gemaakt met je cv en sollicitatiebrief. Het sollicitatiegesprek is vooral bedoeld voor jullie beiden om te ontdekken of een samenwerking zou lukken.
2. Bereid je grondig voor
Hoe beter je voorbereid bent, hoe beter je zal kunnen omgaan met je zenuwen. Zoek online informatie op over de organisatie en je gesprekspartner en lees de vacaturetekst grondig door. Neem zeker ook een kijkje op de sociale mediakanalen van de organisatie. Die geven doorgaans een duidelijk beeld van de bedrijfscultuur, de collega’s en waar de organisatie voor staat. Ken je iemand in je netwerk die bij die organisatie werkt of gewerkt heeft? Ga daar dan ook even mee praten. Weet je niet precies waar de organisatie zich bevindt of hoeveel reistijd je best voorziet? Plan je route en leg je kleren de dag voordien klaar. Zo heb je minder stress de dag zelf. Gaat het om een online sollicitatiegesprek? Zorg er dan voor dat je internetverbinding goed werkt, je telefoon of PC opgeladen is en dat je in een rustige ruimte zit waar je niet gestoord wordt.
3. Ontspan
Vertrek op tijd zodat je een paar minuten op voorhand aanwezig bent op je afspraak. Dat geeft je nog even de kans om te ontstressen. Ontspan je schouders en adem rustig in en uit, zodat de spanning en je hartslag dalen.
Ook tijdens het sollicitatiegesprek let je best op je houding. Probeer rechtop te zitten en niet met je handen te friemelen. Een trucje hiervoor kan zijn om een pen vast te houden, zolang je er niet mee gaat klikken uiteraard. Probeer je gesprekspartner regelmatig in de ogen te kijken wanneer je praat en luister actief.
4. Stel zelf vragen
Je potentiële werkgever zal je tal van vragen stellen, maar je zal achteraf ook de kans krijgen om zelf een aantal vragen te stellen. Ga hier zeker op in, want dat benadrukt je motivatie en interesse nog meer. Zelf vragen stellen over het salaris of het aantal verlofdagen stel je best niet in een eerste gesprek, maar deze vragen mogen zeker aan bod komen: Waarom is deze functie vrijgekomen? Hoe ziet de bedrijfscultuur eruit? Hoe groot is het team waarin ik zal terechtkomen? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Schrijf op voorhand al een aantal vragen op een spiekbriefje, en aarzel niet om dit tijdens het gesprek er even bij te nemen.
5. Durf jezelf te verkopen
Ook al ben je zenuwachtig, vergeet niet wat je allemaal in je mars hebt en dit ook te benoemen. Opscheppen hoeft niet, maar wees vooral niet te bescheiden. Wees trots op wat je al bereikt hebt in je carrière en benoem dit ook. Vertel je gesprekspartner over wat je bij eerdere ervaringen geleerd hebt en hoe je successen geboekt hebt. Praat niet te snel en lieg vooral niet, maar benadruk je sterktes.
6. Wees niet te streng voor jezelf
Iedereen is wel eens zenuwachtig en maakt fouten, dus jij ook. Wees niet te streng voor jezelf om een perfect sollicitatiegesprek af te werken. Je kan zelfs gerust benoemen dat je zenuwachtig bent voor het gesprek omdat je de job zo graag wil. Je zal zien dat de meeste recruiters hier ook begrip voor opbrengen.