Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

66 dagen zonder alcohol? Onze redactrice ging de uitdaging aan

Sien Vanneste
5 min read

66 dagen geen alcohol drinken (en nee ook geen likeurpralines), dat is waaraan ik me waagde van 1 november tot en met 6 januari. Je leest het goed, ook de feestdagen ging ik volledig alcoholvrij door. Heb ik gezondigd? Voel ik me beter? En wat had mijn omgeving hierover te zeggen?

Ik moet misschien beginnen met een kleine disclaimer: ik ben géén grote drinker, maar ik drink wel alcohol. Zeker op feestjes kan ik al wel eens een glas te veel ophebben (sorry mama). En soms zelfs bewust. Ik ben namelijk niet de meest extraverte persoon, een glaasje alcohol kan me daarbij dus helpen. De uitdaging om 66 dagen alcohol te laten, leek me dan ook best haalbaar. Zeker omdat ik net een stevig weekend had gehad. Dan klinkt even niet drinken als muziek in de oren.

Het is al meerdere keren aangetoond dat minderen of stoppen met drinken tot heel wat positieve bijwerkingen leidt. Zo zou je beter slapen, scherper zijn overdag, minder ruzie maken, afvallen, een betere huid krijgen en zelfzekerder worden. 66 dagen is de tijd waarin je een nieuwe gewoonte aanleert. Als je deze periode dus minder of helemaal niet drinkt, zou het nadien makkelijker zijn om alcohol te laten.  

Slapen als een roosje en productief op het werk?

In de periode waarin ik zonder alcohol door het leven ging, heb ik inderdaad goed geslapen. Het grootste verschil is dat ik dieper sliep en ook meermaals in de weekends heel lang sliep. Net of mijn lichaam van de gelegenheid gebruik wou maken om wat slaap in te halen. Natuurlijk is een logisch gevolg van goed slapen, dat je ook overdag scherper bent. Om eerlijk te zijn liep dit bij mij met ups en downs. Op sommige dagen was ik inderdaad scherp en kon ik me goed concentreren. Op andere dagen was dit dan weer veel minder het geval. Wat me wél opviel is dat er een soort van waas wegtrok uit mijn hoofd. Alsof mijn hersenen wat meer zuurstof kregen. Daarnaast kon ik me tijdens de feestdagen lang wakker houden. Terwijl mijn familie en vrienden rond een bepaald uur moe werden, kon ik nog wel even doorgaan. Ook op alcoholvrije cava kun je dus een nachtje hard gaan.

Gewicht verliezen en glowy skin?

Voor dit artikel gooide ik even mijn principes overboord en gebruikte ik de weegschaal van mijn mama – thuis heb ik er geen. Daarop zag ik dat ik inderdaad een beetje minder woog. De vraag is alleen of dit écht van het niet drinken komt of eerder omdat ik altijd rond hetzelfde gewicht schommel. Wel merkte ik dat een broek die al een tijdje wat strakker zat, nu toch terug wat comfortabeler zit. Ik heb dus eerder het gevoel dat mijn buik minder opgezwollen is dan dat ik echt ben afgevallen. Mijn huid is de voorbije 66 dagen stabiel gebleven, zonder merkwaardige veranderingen. Al is dat misschien net de verandering. Zo krijg ik na een avondje drinken, of gewoon al na één glas, een heel droge huid en acne. Mijn huid was tijdens afgelopen periode dus een pak rustiger.

Heb ik dan echt nooit gezondigd …

… ook niet tijdens de feestdagen? Oké, oké ik heb gezondigd. There, I said it. Het was kerstdag en mijn zus had heerlijke tiramisu gemaakt met – jawel – amaretto. Alcohol mogen ze me afpakken, maar van mijn desserts moeten ze afblijven. In mijn verdediging: je proefde de likeur echt niet én ik heb maar een klein stukje genomen. Wel ben ik heel braaf van de likeurpralines gebleven.

Waarom moet ik mij altijd verantwoorden?

Alcohol staat op nummer drie als het gaat over schade aan ons lichaam op lange termijn en zelfs op nummer één wanneer we spreken over sociale schade. Je zou dus denken dat de mensen in mijn omgeving enthousiast waren en mijn uitdaging als iets positiefs zagen. Laten we zeggen dat dat soms serieus tegenviel. Bij meerdere sociale gelegenheden, was het een familie etentje, een drankje met collega’s of een avondje weg met vrienden, moest ik me verantwoorden. Want waarom zou iemand er nu voor kiezen om geen alcohol te drinken? Een vraag die nooit in de omgekeerde richting wordt gesteld: waarom drink jij wél alcohol? Kunnen we daar alstublieft mee stoppen? Dank je wel!

En nu?

De 66 dagen zijn om. Snak ik nu naar een glas wijn of een fris pintje? Eerlijk gezegd niet. Het toeval wil dat mijn vriend op 1 januari besliste om de komende maand ook alcoholvrij door het leven te gaan. Omdat ik las dat je lever eigenlijk pas na drie maanden zonder alcohol volledig weer tot rust komt én je een beter immuunsysteem krijgt – wat in deze tijden altijd handig is -, besloot ik om ook deze maand nog met hem mee te doen. Santé!

Door Sien Vanneste

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…