De Zweedse firma Myrkl heeft ‘een pre-drinkpil die werkt’ op de markt gebracht. De pil zou na 60 minuten tot 70% van de alcohol in je bloed afbreken. Maar werkt dat echt?
De belofte van de fabrikant betekent dat als iemand een borrel van 5 cl sterke drank drinkt die 20 cl pure alcohol bevat, er maar 6 ml van de alcohol in de bloedbaan terechtkomt. Dit is hetzelfde als de persoon die slechts 15 ml sterke drank drinkt.
Deze vermindering van de hoeveelheid alcohol die door het lichaam wordt opgenomen, wordt weerspiegeld door een vermindering van de kortetermijneffecten van alcohol, zoals euforie en verminderde angst.
Het bedrijf dat het supplement maakt, raadt aan om twee pillen te nemen één tot twaalf uur voor het drinken van alcohol. Een doos met 30 pillen (dus goed voor 15 dosis) kost net geen 35 euro. Voorlopig is het product alleen te bestellen in Duitsland, Frankrijk, Ierland, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Oostenrijk, Finland en Zwitserland. Gezien de actieve bestanddelen in de pil is er echter geen reden waarom ze in ons land niet verkrijgbaar zou kunnen zijn.
Het probiotische supplement bevat twee darmvriendelijke bacteriën – Bacillus subtilis en Bacillus coagulans – geproduceerd uit gefermenteerde rijstzemelen. Deze bacteriën breken alcohol van nature af in water en koolstofdioxide. Een zuurbestendige capsule beschermt de bacteriën tegen de natuurlijke zuren van de maag, zodat ze de darm kunnen bereiken waar de meeste alcohol in de bloedbaan wordt opgenomen.
Er is voorlopig één studie over de pil
De pil is bedoeld voor mensen die geen kater willen na het drinken van de dag ervoor. Maar kunnen deze pillen echt een kater voorkomen?
Een kater komt vooral door de uitdrogende werking van alcohol, die hoofdpijn kan geven. Het directe effect van alcohol op de maag kan ook maagpijn en misselijkheid veroorzaken. Als er minder alcohol in het lichaam wordt opgenomen, zijn de risico’s op uitdroging kleiner. Maar aangezien de pillen pas werken nadat alcohol door de maag naar de darm is gegaan, zullen ze het effect van alcohol op de maag niet stoppen.
Het bewijs dat de Myrkl-pil zou werken, is gebaseerd op één enkele gepubliceerde onderzoeksstudie. Vierentwintig gezonde jonge volwassenen werd gevraagd om zeven dagen lang elke dag twee Myrkl-pillen of neppillen (placebo) in te nemen. Vervolgens kregen ze een kleine hoeveelheid alcohol (tussen de 50 en 90 ml wodka) op basis van hun gewicht. Hun bloedalcoholgehalte werd de volgende twee uur getest.
De onderzoekers ontdekten dat binnen de eerste 60 minuten de hoeveelheid alcohol in het bloed 70% lager was bij degenen die Myrkl kregen in vergelijking met de neppil.
Paar problemen met de studie
Hoewel deze studie goed was opgezet, inclusief het willekeurig toewijzen van mensen aan de Myrkl- of dummypil-groepen, maken verschillende problemen de resultaten zwakker. Ten eerste rapporteerden de onderzoekers alleen resultaten van 14 van de 24 mensen omdat tien in het begin een lager alcoholgehalte in het bloed hadden.
Ten tweede varieerden de resultaten tussen verschillende mensen, wat de nauwkeurigheid van het onderzoek vermindert. En ten derde testten de onderzoekers zeven dagen behandeling voor een enkele slok alcohol.
Veel onbeantwoorde vragen
Het onderzoek laat ook veel vragen onbeantwoord. Werkt de pil bij mensen die niet jong en gezond zijn? Werkt het bij mensen met darm- of leveraandoeningen? Zijn er verschillen in het effect van de pil tussen mannen en vrouwen? Wat gebeurt er als voedsel en alcohol samen worden ingenomen? Veranderen medicijnen de werking van de pillen?
Het is al bekend dat vriendelijke darmbacteriën veranderen door langdurige ziekten en levensstijl (roken, regelmatig alcoholgebruik en dieet). Het is ook bekend dat alcohol verschillend wordt opgenomen op basis van gewicht, geslacht, lichamelijke activiteit en voedselconsumptie. Deze factoren kunnen het effect van de vriendelijke bacteriën in de Myrkl-pillen verminderen of versterken.
Probiotica zijn veilig en overal verkrijgbaar. De twee bacteriën in de Myrkl-pillen zijn waarschijnlijk ook veilig voor de meeste mensen. Maar probiotica die aan mensen met een ziekte worden gegeven, kunnen de natuurlijke balans van gezonde darmbacteriën verstoren en infecties of darmsymptomen veroorzaken.