Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Alles wat je moet weten over teken

Gezond.be
3 min read

Het universum van de teek heeft zich de jongste jaren flink uitgebreid dankzij de opwarming van de aarde. Maar de toename in onze contreien is ook te wijten aan een beter bewustzijn over het behoud van natuurgebieden.Hierdoor verspreiden gastheren als herten en wilde zwijnen zich beter en neemt ook het aantal teken toe. En als gevolg ook het aantal tekenbeten bij mensen. En daar kun je flink ziek van worden.

Hoe herken je een tekenbeet?

Dat is niet zo simpel als je zou denken. Een teek is moeilijk te herkennen op je huid. Het ziet eruit als een zwartbruin, piepklein puntje. Het lijkt soms ook op een sproetje of moedervlekje. Je voelt het niet als een teek over je huid beweegt, en, een tekenbeet is bovendien pijnloos omdat een teek samen met haar speeksel ook verdovings- en antistollingsstoffen uitscheidt. Bovendien houdt een teek van warme (en dus niet goed zichtbare) plekjes, zoals knieholtes, liezen, bilspleet, haarlijn, navel en oksels. Een volgezogen teek is groter en bolvorming en ook duidelijker te herkennen.

Hoe verwijder je een teek?

Als je niet het juiste materiaal gebruikt, en een teek zonder het juiste hulpmiddel probeert te verwijderen, riskeer je dat het beestje als reactie gaat braken in je huid en daardoor verhoog je het risico op besmetting. Trek de teek er altijd in één beweging uit met een tekenverwijderaar. Knijp een teek niet plat, gebruik geen alcohol, jodium, zeep, ether of olie. Een vastgehechte teek proberen te verbranden met bijvoorbeeld een sigaret is ook een heel slecht idee.

Waarom je dat zo snel mogelijk moet doen

De bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, wordt meestal vastgehouden in de darmen van de teek. De bacterie zal, nadat de teek je gebeten heeft, verhuizen naar de speekselklieren. Dat kan al in een paar uur na de beet gebeuren, maar doorgaans is dit na twaalf uur. Pas vanaf het moment dat de bacterie in de speekselklieren zit, kan hij worden overgedragen op diegene die gebeten is. Voor het tekenencefalitisvirus – iets wat je dus voorlopig alleen maar in het buitenland kunt oplopen – is dat niet het geval, dat zit immers in de speekselklieren van de teek. De besmetting vindt plaats binnen enkele minuten na de tekenbeet. Je kunt deze besmetting dus niet voorkomen eens je gebeten bent door een tekenbeet. Je kunt je er wel voor laten vaccineren.

Wanneer ga je best naar de huisarts?

Merk je symptomen (rode vlek of griepachtige symptomen) binnen de maand na een tekenbeet op, raadpleeg dan zeker je huisarts.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…