Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

4 geboden voor een tekenvrije zomer

Olivier
4 min read

De zomer gaat hand in hand met buitenspelen, wandelen in de natuur en picknicken in uitgestrekte weides. Niets wat de pret nog kan bederven … Of toch? In bosrijke gebieden vind je tijdens de zomermaanden vaak teken. Een beet van zo’n spinachtige parasiet lijkt op het eerste zicht onschuldig, maar kan best gevaarlijk zijn. Heel wat teken zijn namelijk drager van een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Houd je daarom aan deze vier geboden en geniet van een tekenvrije zomer!

1. Blijf weg uit gevaarzones

Misschien de meest voor de hand liggende tip: vermijd plekken waar veel teken zitten. Ga je wandelen in een bos of natuurgebied? Geen probleem, maar blijf dan zo veel mogelijk op de wandelpaden. Strijk ook niet met je handen of voeten langs planten of struiken, want dan kunnen de teken alsnog op je huid kruipen en zich op je huid vastbijten. Hoewel je het gevaar niet moet opzoeken, is het soms moeilijk om zulke natuurgebieden te vermijden. Na een bosspel met de jeugdbeweging of een wandeling door hoog gras controleer je jezelf en je kinderen dus beter extra goed op tekenbeten.

2. Draag bedekkende kledij

Als je in de natuur vertoeft, neem dan alvast enkele simpele maatregelen. Moet je veel door hoge gewassen lopen? Doe dan zeker een lange broek aan. Steek voor de zekerheid ook je broek in je sokken. Zo kruipen de beestjes niet in je broekspijp op zoek naar een warme knieholte. Draag ook altijd gesloten schoenen en liefst ook een T-shirt met lange mouwen. Kinderen dragen het best een hoofddeksel, zodat de teken niet op hun hoofdhuid kruipen.

3. Bescherm je kinderen en jezelf met een veilig product

Wil je gewoon buiten vertoeven, zonder rekening te houden met gevaarzones of aangepaste kledij? Gebruik dan een efficiënt en veilig antitekenmiddel. Kies bij voorkeur een product dat geen chemische stoffen als DEET bevat. Picasol Anti-Insect is een insectenwerend middel van natuurlijke oorsprong. Zowel de roller als de spray beschermen vier uur lang tegen teken en andere insecten en zijn veilig voor kinderen vanaf drie maanden.

Wil je het jezelf écht gemakkelijk maken? Kies dan voor de Picasol 2-in-1-bescherming. Deze lotion beschermt tegelijk tegen insecten én zon. Je hoeft je dus maar één keer in te smeren en je bent bestand tegen beten en zonnebrand. Het ideale product voor een zorgeloze zomer in de natuur!

4. Haal een tekentang in huis

Hoewel je er in de zomer alles aan doet om teken te slim af te zijn, ben je maar beter goed voorbereid op een onverwachtse tekenbeet. Haal voor de zekerheid een handig tekentangetje in huis. Met zo’n tang verwijder je de beestjes in een handomdraai van je huid. Opgelet: probeer de teken niet op een andere manier te verwijderen, want dan komen ze moeilijk los en kan de huid infecteren.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…