It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Beter slapen begint overdag: de slaapexpert legt uit hoe je dagelijkse gewoontes je slaap beïnvloeden

Lisa Piotti
5 min read

Lag jij vannacht weer wakker? Jammer genoeg ben je niet alleen. De Belg slaapt niet voldoende en niet goed, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Emma Sleep. Meer dan de helft van de Belgen slaapt minder dan het aanbevolen minimum van zeven uur. Onze dagelijkse gewoontes bepalen mee of we goed of slecht slapen. Slaapexpert dr. Inge Declercq en Emma Sleep inspireren je met tips & tricks om je slaapkwaliteit te verbeteren.  

We zijn ons allemaal bewust van het belang van een goede nachtrust voor onze gezondheid. Toch beweert slecht 23% van de Belgen goed te slapen. Ongeveer 57% slaapt minder dan het aanbevolen minimum van zeven uur. Zeven op de tien Belgen is niet tevreden over hun slaapkwaliteit, terwijl negen op de tien een goede slaapkwaliteit belangrijk tot zeer belangrijk vindt.

Wat houdt ons dan juist wakker? Het onderzoek onthult onze drie grootste slaapverstoorders van de voorbije maanden: gedachten die blijven doorrazen (49,3%), algemene angsten (29,9%) en persoonlijke financiële situatie (27,8%).

Beter slapen hoeft niet ingewikkeld of moeilijk te zijn. Goede slaapgewoontes creëren begint al overdag. Slaapexpert Inge Declercq en Emma Sleep duiden op het belang van drie simpele gewoontes die je helpen beter te slapen.

Dagelijkse deconnectie

‘Goed slapen betekent niet alleen voldoende uren slapen, maar ook kwalitatief en op het juiste uur slapen. Dat wil zeggen rekening houden met je bioritme, je slaaphygiëne en je stressniveau. Hoe meer we deconnecteren overdag, hoe meer herstellend onze slaap zal zijn,’ zegt dr. Inge Declercq. ‘Je kunt hiervoor inzetten op dagelijkse, zelfs korte ademhaling- en visualisatieoefeningen of een rustgevende yoga- of stretchsessie. Deze oefeningen helpen je om je lichaam te kalmeren en je gedachten tot rust te brengen. Daarnaast helpt een dagelijkse portie natuur ook: het verlaagt onze bloeddruk, vermindert onze stresshormonen en verbetert onze stemming. Maak dagelijks een korte wandeling, fiets een rondje of ga in het park zitten. Genieten van de frisse lucht, het groen en momenten van stilte en breinrust overdag helpen om ’s avonds gemakkelijker de slaap te vatten.’

Vervang schermen door een vast slaapritueel

Rituelen zijn zinvol, zeker het laatste uur voor het slapengaan. Maar liefst 96% van de Belgen scrolt tijdens dat laatste uur op de smartphone of kijkt televisie. Deze constante prikkels zijn verslavend, waardoor we vaak later in bed kruipen dan goed voor ons is. Daarbovenop kan het blauwe licht onze biologische klok verstoren en de melatonineproductie verminderen.

‘Om goed te kunnen slapen, is het belangrijk om je lichaam en je geest tot rust te brengen’, zegt Declercq. ‘Dat betekent dat je smartphone en laptop idealiter twee tot drie uur voor het slapengaan verdwijnen. Een uurtje voor het slapengaan zet je ook best de televisie uit om actief te ontprikkelen. Ruil je scherm ’s avonds in voor een goed boek of een gezellige babbel. Dim het licht. Eindig je avond met ontspannende activiteiten, zoals mediteren, stretchen of luisteren naar rustige muziek. Maak er je eigen ritueel van. Na een tijdje zal je merken dat je makkelijker in slaap valt en beter doorslaapt.’

Creëer het ideale slaapoord

Ook het creëren van een comfortabele, donkere en rustige slaapomgeving is belangrijk. 41% van de Belgen zegt dat een donkere en stille slaapkamer belangrijk is voor een goede nachtrust, maar slechts 36% creëert ook effectief een rustige slaapomgeving. Daarnaast zegt maar liefst 59,2% van de Belgen zijn beste nachtrust ooit te danken te hebben aan een goede matras.

‘Bij Emma Sleep zijn we ervan overtuigd dat een goed leven geworteld is in een goede nachtrust’, vertelt Theresa Schnorbach, woordvoerder van Emma Sleep. ‘Daarom werken wij onvermoeibaar aan de ontwikkeling van de beste middelen voor een goede nachtrust. We ontwerpen matrassen, kussens en dekbedden die verder gaan dan ergonomie. Om iedereen van een goede nachtrust te laten genieten, ontwerpen wij onze producten voor een maximum aan slaapposities en lichaamsvormen. We zetten daarnaast ook onze expertise in om de beste slaapdiensten aan te bieden, zoals ons slaapadvies. Door het belang van dagelijks herstel te begrijpen, wil Emma een compleet assortiment producten en diensten aanbieden die voldoen aan ieders behoefte van een goede nachtrust.’

Door Lisa Piotti

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...