It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Bevallen in het ziekenhuis

Olivier
5 min read

Als je jouw kindje op de wereld gaat zetten, kun je dit in het ziekenhuis of in je eigen huis doen. De meeste vrouwen bevallen in het ziekenhuis, maar dit is niet altijd verplicht. Twijfel jij of je in het ziekenhuis wil bevallen of dit toch liever thuis doet? Lees dan meer over bevallen in het ziekenhuis in dit artikel. Op deze pagina lees je niet alleen wat de voordelen zijn van een bevalling in het ziekenhuis, maar ook wanneer je verplicht moet bevallen in het ziekenhuis en hoe je je voor kunt bereiden op jouw bevalling in het ziekenhuis.

Voordelen van bevallen in het ziekenhuis

Ongeveer 70 procent van de zwangere vrouwen kiest ervoor haar kindje ter wereld te zetten in het ziekenhuis. Dat meer vrouwen kiezen voor een ziekenhuisbevalling, is niet zo raar. Kies je voor deze bevalling, dan profiteer je namelijk van diverse voordelen.

Het eerste voordeel van een bevalling in het ziekenhuis, is dat er altijd een gynaecoloog in de buurt is. Gebeurt er iets tijdens de bevalling, dan hoef je je geen zorgen te maken dat je er alleen voor staat of enkel de kraamhulp hebt om je te helpen.

Een ander voordeel van een bevalling in het ziekenhuis, is dat er in het ziekenhuis altijd de mogelijkheid is voor medische pijnbestrijding. Kun je de pijn niet meer verdragen of lukt het door vermoeidheid niet meer om de weeën op te vangen, dan kun je gewoon om pijnbestrijding vragen. Duren de weeën te lang en komt de bevalling maar niet op gang, dan kunnen er altijd middelen toegediend worden om de bevalling te stimuleren. Zo duurt de bevalling minder lang en ben je sneller van de pijn verlost.

Tot slot is er in het ziekenhuis continu de mogelijkheid om je eigen hartslag en de hartslag van je kindje te monitoren. Dit heeft geen bewezen gezondheidsvoordelen, maar het kan wel een prettig idee zijn voor jezelf als moeder. Gebeurt er iets, dan komt dit meteen aan het licht door de onderzoeken die continu uitgevoerd worden in het ziekenhuis en de medische apparaten die aan je lichaam gekoppeld zijn tijdens de bevalling.

Verplicht bevallen in het ziekenhuis

Sommige vrouwen kunnen niet zelf kiezen of ze thuis willen bevallen of dit toch in het ziekenhuis willen doen, simpelweg omdat zij verplicht worden naar het ziekenhuis te komen voor hun bevalling. Je moet verplicht naar het ziekenhuis om te bevallen in de volgende situaties:

  • De baby ligt niet in de ideale achterhoofdsligging, maar in een ligging die kan zorgen voor complicaties tijdens de bevalling. Dit kan de stuitligging zijn, maar het kan ook om een minder bekende ligging gaan.
  • De bevalling begint voor de 37e week van de zwangerschap, wat betekent dat er sprake is van vroeggeboorte.
  • Al voor de bevalling is bekend geworden dat de moeder een keizersnede nodig heeft om het kindje op de wereld te zetten.
  • De moeder heeft eerder al een moeizame bevalling gehad. Heb je al eerder een moeizame bevalling moeten doorstaan, dan is de kans groot dat er nu weer complicaties optreden.
  • Er is een meerling op komst. Dit kan een tweeling zijn, maar het kan ook om een drieling, vierling, vijfling of zelfs zesling gaan.

Heb jij te maken met een of zelfs meerdere van bovenstaande situaties? Dan mag je niet thuis bevallen, maar moet je naar het ziekenhuis gaan om jouw kindje veilig op de wereld te kunnen zetten.

Bevallen in het ziekenhuis: Hoe bereik ik me goed voor?

Niet alleen voor een bevalling in eigen huis, maar ook voor een bevalling in het ziekenhuis moet je je goed voorbereiden. Gebruik je onderstaande drie tips, dan weet je zeker dat je je goed voorbereidt op jouw bevalling in het ziekenhuis.

  1. Tip 1: Maak een ‘vluchtkoffertje’ klaar. Ook al weet je dat je bijna gaat bevallen: de bevalling komt uiteindelijk altijd onverwacht. Heb je al een koffertje klaarstaan die je mee kunt nemen naar het ziekenhuis, dan hoef je niet alles op het laatste moment in te pakken. Er zijn diverse paklijsten via het internet te vinden die je kunt gebruiken om jouw vluchtkoffertje in te pakken zonder dat je iets vergeet.
  2. Tip 2: Maak een bellijst van mensen die je moet bellen als je gaat bevallen. Zet hier niet alleen medische specialisten op, maar ook mensen in je familie.
  3. Tip 3: Regel alvast een oppas. Natuurlijk weet je niet precies wanneer je gaat bevallen, maar je kunt wel alvast iemand regelen die voor je klaarstaat als het plotseling zo ver is. Kan deze persoon toch niet komen? Zorg er dan voor dat je een back-up oppas hebt, zodat je in ieder geval altijd iemand hebt om op de kinderen te passen als je gaat bevallen. 
Door Olivier

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...