Als je last hebt van een blindedarmontsteking dan is er, in tegenstelling tot war de naam doet vermoeden, sprake van een ontstoken wormvormig aanhangsel van de blindedarm (appendix). In de meeste gevallen is een blindedarmontsteking veroorzaakt door een blokkade in dat deel van de darmen. Indien je last hebt van een blindedarmontsteking dan zal er een operatieve ingreep uitgevoerd dienen te worden om de ontsteking te verwijderen.
Als je vermoedt dat je te maken hebt met een blindedarmontsteking dan dien je te handelen als bij een medisch spoedgeval. Het is dus van essentieel belang om de symptomen van een dergelijke aandoening te herkennen zodat je zo snel mogelijk medische hulp kunt inschakelen.
Symptomen van een blindedarmontsteking
De pijn die typisch is voor blindedarmontsteking zal vaak beginnen rondom je navel en geleidelijk naar de rechter onderkant van je buik, even boven het heupbeen, afdalen. Wanneer het erg pijnlijk is als je deze plek aanraakt dan doe je er zeker goed aan een arts te raadplegen.
Een ander symptoom dat kan horen bij een blindedarmontsteking is een opgeblazen buik. Je buik voelt in een dergelijk geval extreem hard aan en je kunt met je vinger niet meer een stukje je darmen indrukken. Verder zal, als je een blindedarmontsteking hebt, het lopen en rechtop staan gepaard gaan met erg veel pijn. Deze pijn zal echter minder worden op het moment dat je in foetushouding op je zij gaat liggen.
Het migreren van de pijn vanaf je navel tot aan je appendix is zo kenmerken voor een blindedarmontsteking dat je hiervan zeker melding dient te maken bij een arts als dit in een periode van 12 tot 24 uur gebeurt. Niet ieder mens heeft echter te maken met dezelfde, en al evenmin met alle, symptomen bij een blindedarmontsteking. Als je meerdere symptomen hebt die aan een blindedarmontsteking doen denken is het zaak een arts te verwittigen of een ziekenhuis op te zoeken.
Op het ogenblik dat je lichaamstemperatuur boven de 40 graden Celsius uitkomt dan is vertrekken naar een ziekenhuis direct aan de orde. Wanneer je lichaamstemperatuur echter rond de 38 graden Celsius bedraagt dan dienen er ook andere symptomen aanwezig te zijn voordat je deze stap zet. Telefonisch overleg met een arts of verpleegkundige kan uiteraard altijd plaatsvinden als je twijfels hebt of je zorgen maakt.
Behalve voor pijn en koorts kan een blindedarm ook nog voor een aantal andere klachten zorgen zoals:
- koude rillingen,
- trillen,
- pijn in je rug,
- diarree,
- misselijkheid,
- verstopping,
- overgeven.
Als je zowel last hebt van verstopping als van overgeven dan is dit een sterke indicatie voor een blindedarmontsteking. Bovendien kunnen pijnklachten linksonder in je buik een aanwijzing zijn voor een op handen zijnde blindedarmontsteking. Dit is meestal echter geen reden om direct naar een ziekenhuis te vertrekken.
Onzekerheid over een blindedarmontsteking
Indien je niet zeker weet of je een blindedarmontsteking hebt (je hebt dus geen hoge koorts) dan dien je de situatie een paar uur nauwlettend in de gaten te houden. Gedurende deze tijd kun je beter een aantal dingen vermijden, zoals:
- laxeermiddelen,
- pijnstillers,
- maagzuurremmers,
- voedsel dat je maag kan irriteren.
Naar het ziekenhuis
Indien je vrij zeker bent over een blindedarmontsteking dan dien je je zo snel mogelijk te melden op de eerste hulp van een ziekenhuis. Een afspraak maken bij je huisarts voor een later tijdstip heeft geen zin en is soms zelfs levensgevaarlijk. Als een onbehandelde blindedarmontsteking openbarst dan kun je namelijk een levensbedreigende buikvliesontsteking oplopen.
Het beste neem je op voorhand wat toiletspullen en nachtkleding mee als je naar de eerste hulp vertrekt. Indien er immers sprake is van een blindedarmontsteking dan zul je geopereerd worden en minimaal een nacht in het ziekenhuis moeten blijven. Op de eerste hulp aangekomen dien je de symptomen goed aan de verpleegkundige uit te leggen en te vertellen dat je vermoed dat het om een blindedarmontsteking gaat. Zo kun je sneller de juiste medische hulp krijgen. Dit wil overigens niet zeggen dat je niet zult hoeven wachten (er zijn wellicht meer dringende gevallen die voorrang nodig hebben).
Raak in elk geval niet in paniek want in een ziekenhuis ben je in ieder geval veiliger dan thuis. Indien er zich complicaties voordoen dan ben je immers in een ommezien in een operatiekamer en kun je worden behandeld. Tijdens het wachten moet je dan ook proberen wat afleiding te zoeken en je niet te focussen op de pijn.