Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Blindedarmontsteking bij Kinderen: oorzaken, symptomen & behandeling

Olivier
4 min read

Een blindedarmontsteking is een ontsteking in de blinde darm, een aanhangsel van de dunne darm die bij de overgang van de dunne naar de dikke darm ligt. De blinde darm wordt ook wel de appendix genoemd en ligt rechts onderin de buik. Heb je een ontsteking in de blinde darm, dan wordt er in de medische wereld ook wel gesproken over een appendicitis. Deze aandoening kan op alle leeftijden voorkomen, maar komt meestal voor bij mensen tussen de vijftien en dertig jaar.

In dit artikel lees je meer over de blindedarmontsteking. Zo lees je niet alleen hoe deze ontsteking kan ontstaan, maar ook hoe je de ontsteking kunt herkennen. Weet je hoe je de ontsteking kunt herkennen, dan weet je in ieder geval wanneer je naar het ziekenhuis moet gaan.

Het ontstaan van een blindedarmontsteking

Hoe een blindedarmontsteking precies ontstaat is niet duidelijk, maar men denkt dat dit komt doordat de verbinding van de blinde darm met de dikke darm wordt afgesloten. Dit kan komen door een hard klontje ontlasting, die weer kan ontstaan door een afwijkende stoelgang door bijvoorbeeld een dieet met te weinig vezels. Als de blinde darm afgesloten is, kan deze niet geleegd worden. Dit betekent dat de bacteriën in de blinde darm blijven zitten, waardoor er een ontsteking ontstaat.

Een blindedarmontsteking ontstaat gemakkelijker als de uitgang van de blinde darm vernauwd is. Dit komt omdat er dan gemakkelijker iets tussen kan komen te zitten, waardoor het orgaan verstopt raakt en de bacteriën er blijven zitten.

Wat zijn de symptomen van een blindedarmontsteking?

De symptomen van een blindedarmontsteking zijn vrij gemakkelijk te herkennen en dit komt niet alleen omdat de klachten vrij heftig zijn, maar ook omdat deze plotseling ontstaan en zich snel ontwikkelen. De belangrijkste kenmerken dat je mogelijk te maken hebt met een blindedarmontsteking, zijn de volgende:

  • Hevige buikpijn, die zich voornamelijk situeert rondom de navel. Eventueel kunnen de klachten zich verplaatsen naar rechts onderin de buik, maar dit gebeurt niet meteen.
  • Koorts, tussen de 37,5 graden en de 38,5 graden.
  • Een ziek gevoel, ook wel een gevoel van algehele malaise genoemd.
  • Hevige pijnklachten bij het bewegen, bij het springen of bij het rijden over een hobbel in de weg.

Mensen met een blindedarmontsteking hebben vaak zo veel pijn, dat ze niet onder de pijnklachten uit komen en wel naar de dokter moeten gaan. Je kunt de klachten in het begin nog proberen te negeren, maar uiteindelijk worden de klachten alleen maar erger en wordt het onmogelijk om de pijn te negeren.

Overigens kun je niet alleen met bovenstaande klachten te maken krijgen, maar zijn er ook enkele aanvullende symptomen van een blindedarmontsteking:

  • Minder eetlust, ofwel minder zin hebben om te eten en minder kunnen eten.
  • Misselijkheid, eventueel met braken.
  • Verstoppingen of juist waterige ontlasting, ook wel diarree genoemd.
  • Een buik die hard aanvoelt, zoals een plank.

Welke klachten je precies ervaart als je een blindedarmontsteking hebt, is afhankelijk van de ernst van de ontsteking. De klachten zullen nog vrij mild beginnen, maar al snel erger worden.

Blindedarmontsteking? Ga naar de dokter!

Herken jij jezelf in bovenstaande symptomen van een blindedarmontsteking of heb je het idee dat jouw kind een blindedarmontsteking heeft? Dan is het belangrijk om naar de dokter te gaan met jouw klachten of de klachten van je kind. De dokter kan de klachten onderzoeken, waarna je doorverwezen wordt naar de chirurg als je inderdaad een blindedarmontsteking blijkt te hebben. Gaat het om een kind, dan wordt het kind doorgestuurd naar de kinderchirurg.

Wat kan ik zelf doen bij een blindedarmontsteking?

Als je een blindedarmontsteking hebt of een kind hebt met een blindedarmontsteking, is er niets wat je zelf kunt doen. Een blindedarmontsteking gaat niet zomaar over, ook niet als je bepaalde voedingsmiddelen eet of bepaalde dingen doet of laat. Het is belangrijk om meteen naar de dokter te gaan als je een blindedarmontsteking vermoedt, want deze moet altijd behandeld worden. Ga je niet naar de dokter, dan wordt de ontsteking alleen maar erger en zal de pijn ondraaglijk worden.

Heeft je kind een blindedarmontsteking, dan is het belangrijk om hem of haar bij te staan bij de dokter en in het ziekenhuis. Dit maakt het medische proces van de behandeling wat minder eng, wat betekent dat je kind hier gemakkelijker doorheen komt. Naast het bellen van de dokter en het ondersteunen van je kind, is er niets dat je als ouder kunt doen bij een blindedarmontsteking. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…