Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Concentratie verbeteren: 10 middelen om je concentratie te verhogen

6 min read

Heb je er tijdens het werk of tijdens het studeren ook wel eens last van? Je bent met een taak bezig, maar intussen luister je ook naar de gesprekken in je omgeving, check je je berichtjes op Whatsapp en scroll je voor de honderdste keer door je tijdslijn op Facebook. Allemaal zaken waar je concentratievermogen erg onder te lijden heeft. Wij geven je 10 tips om je concentratie een boost te geven.

1. Let op je voeding

Heel wat voedingsmiddelen hebben een positief effect op ons concentratievermogen. Denk bijvoorbeeld aan (groene blad)groenten, noten, vette vis, fruit, zaden en havermout. Deze voedingsmiddelen bevatten belangrijke hoeveelheden aan eiwitten, koolhydraten, natuurlijke suikers, mineralen en vitamines. Deze stoffen zijn cruciaal voor een optimale werking van onze hersenen, en dus ook voor een goed concentratievermogen.

Snoep, fastfood, koffie of energiedrankjes zijn dan weer nefast voor onze concentratie, omdat ze snelle suikers bevatten. Die zorgen misschien wel voor een korte energie- en concentratieboost, maar ze zijn ook snel uitgewerkt, waardoor onze focus verslapt. Je laat deze ongezonde voedingsmiddelen dus best links liggen wanneer je met een belangrijke opdracht bezig bent.

Daarnaast is niet alleen wat je eet belangrijk, maar ook hoeveel je eet. Wanneer je namelijk grote porties eet, gaat een groot deel van je energie naar het verteringsproces, waardoor de kans op een dipje na het eten groot is. Probeer dus je maaltijden te verdelen in kleinere porties.

2. Sport je slim!

Kan je je echt niet concentreren? Laat die strakke deadline even voor wat hij is en ga buiten sporten. Wanneer je sport, schiet je hartslag namelijk de hoogte in, waardoor zuurstofrijk bloed sneller naar onze verschillende lichaamsdelen wordt gepompt. Ook onze hersenen krijgen daardoor meer zuurstof, wat bevorderend is voor de concentratie. Bovendien blijkt uit onderzoek dat sporten onze hersenen kalmeert, en dat angstgevoelens en stress erdoor de kop ingedrukt worden.

3. Voedingssupplementen

Door onze moderne voedingsgewoonten krijgen we vaak niet altijd de vitamines en mineralen binnen die we eigenlijk nodig hebben. Veel van deze stoffen zijn echter cruciaal voor een optimale werking van onze hersenen, en bijgevolg dus ook voor ons concentratievermogen. Zo is de stof magnesium heel belangrijk voor een goede overdracht van zenuwprikkels en een optimale werking van onze zenuwfuncties. Wanneer onze hersenen optimaal functioneren, kunnen we ons ook beter concentreren en werkt ons geheugen beter.

Een magnesiumtekort kan dus aan de basis liggen van concentratieproblemen. Gelukkig valt dit tekort vrij makkelijk op te lossen door het innemen van voedingssupplementen die rijk zijn aan magnesium.

4. Medicatie

Natuurlijk bestaan er ook heel wat geneesmiddelen die je concentratie bevorderen. Zo zijn medicijnen als Aderall en Ritalin heel populair onder studenten. Dit zijn geneesmiddelen die ervoor zorgen dat mensen met ADHD zich beter kunnen concentreren. Studenten nemen deze medicatie soms omdat ze hierdoor langer wakker blijven en hun leerstof beter kunnen onthouden. Toch raden we af om deze medicijnen te gebruiken zonder je huisarts raad te plegen. Bijwerkingen zijn namelijk altijd mogelijk.

5. Beperk de prikkels die je binnenkrijgt

Je hebt het waarschijnlijk zelf al eens ondervonden: je gsm ligt naast je terwijl je aan het werken of studeren bent, en je kan je absoluut niet concentreren, omdat je constant de neiging hebt sociale media te checken. Hoe meer prikkels er zich rondom je bevinden, hoe groter de kans dat je afgeleid wordt. Probeer dus je gsm op een veilige afstand te leggen.

6. Beloon jezelf

Heb je een dipje en zie je het even niet meer zitten? Plan dan een leuke activiteit in als beloning:  een lekker dessert, een Netflix-pauze of wat online shoppen! Op die manier zal je je motivatie sneller terugvinden, en kan je geconcentreerder werken. Want hoe sneller je klaar bent, hoe sneller het tijd is voor je beloning!

7. Voldoende nachtrust is cruciaal

We hebben het eerder al vermeld: een optimale werking van onze hersenen is cruciaal voor ons concentratievermogen. Wanneer we slapen, krijgen onze hersenen de kans om te recupereren nadat ze een hele dag informatie hebben moeten verwerken. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat we die informatie makkelijker kunnen opslaan. Daarnaast krijgen we op die manier ook meer energie.

8. Pauzeer!

Het heeft geen zin urenlang door te blijven werken of studeren zonder enige pauze: op een bepaald moment raken je hersenen simpelweg verzadigd, en wordt het steeds moeilijker om je te blijven concentreren. Het is dus beter om regelmatig te pauzeren. Zo kunnen je hersenen even uitrusten. Bovendien werkt het inlassen van pauzes ook motiverend.

9. Mediteer

Mediteren is een geweldige manier om je hoofd eventjes leeg te maken. Bovendien helpt het stress en paniekaanvallen te voorkomen. Door een half uurtje te mediteren, zal je met een fris hoofd en verse moed opnieuw aan de slag kunnen gaan.

10. Haal een frisse neus

Het is een goed idee om even naar buiten te gaan wanneer je pauzeert. Eerst en vooral heeft daglicht een positief effect op onze biologische klok, omdat het de aanmaak van melatonine remt. Deze stof zorgt ervoor dat we slaperig worden. Daarnaast zorgt het inademen van buitenlucht ervoor dat er meer zuurstof naar onze hersenen stroomt. Dit zorgt niet alleen voor een betere concentratie: het verbetert ook het humeur en vermindert stressgevoelens.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…