Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het belang van magnesium voor een goed geheugen en goede concentratie

3 min read

Droom je regelmatig weg terwijl je aan het werk bent? Heb je soms moeite om je te concentreren, ook al moet je een strakke deadline halen? Of merk je dat je geheugen je vaak in de steek laat? Dan heb je misschien een tekort aan magnesium. Dit mineraal staat er namelijk al langer om bekend ons brein een boost te geven.

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal dat van nature al in ons lichaam aanwezig is. Net zoals calcium en ijzer is het grotendeels terug te vinden in onze botten en spieren. De stof is cruciaal voor het goed functioneren van ons lichaam. Opgroeiende kinderen, zwangere vrouwen en intensieve sporters hebben zelfs extra nood aan magnesium.   

Welke werking heeft magnesium precies?

Uit talrijke onderzoeken blijkt dat magnesium betrokken is bij zo’n 300 verschillende lichaamsprocessen. De belangrijkste functie van magnesium is het beschermen van onze zenuwcellen tegen overtollige prikkels. Door een te hoge blootstelling aan prikkels kunnen zenuwcellen namelijk afsterven. Daardoor is magnesium zeer belangrijk bij de preventie en behandeling van neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, epilepsie en migraine.

Magnesium is dus broodnodig voor een goede overdracht van zenuwprikkels en een optimale werking van onze zenuwfuncties. Dit hangt samen met een beter concentratievermogen en een sterker geheugen. Zo tonen verschillende onderzoeken aan dat een toename van magnesium in de hersenen het leervermogen en het geheugen van zowel jonge als oude ratten verbetert. Omgekeerd kan een tekort aan magnesium bij oudere ratten tot een snellere achteruitgang van het geheugen leiden.  

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan magnesium?

Jammer genoeg lijden veel mensen door onze moderne eetgewoonten aan een magnesiumtekort. Toch zou een gezond, gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon voor een voldoende magnesiuminname moeten zorgen. Zo zijn voedingsmiddelen zoals cacao, volkoren graanproducten, vis, sojascheuten, noten, bananen en zonnebloempitten van nature rijk aan magnesium. Daarnaast nemen ook heel wat sporters magnesiumtabletten of voedingssupplementen in om het magnesiumgehalte in hun lichaam op te krikken.

Het innemen van voedingssupplementen of tabletten die rijk zijn aan magnesium biedt bovendien ook voordelen voor studenten. De magnesiumboost zal hen helpen zich beter te concentreren en zal hun geheugenfunctie verbeteren.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…