Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Daarom slaap je altijd beter in je eigen bed

Anja
2 min read

Slaap jij altijd slecht op vakantie? Wordt jij altijd debiel vroeg wakker tijdens een logeerpartijtje? Dit is doodnormaal. Onderzoek toont aan dat we beter in ons eigen bed slapen dan in dat van een ander. Waardoor komt dit nu? Lees hieronder de uitkomst van het onderzoek.

Linker hersenhelft

Onderzoekers aan de Brown University in de Verenigde Staten hebben een test gedaan naar aanleiding van de casus:  Waarom slapen we zo slecht in andermans bed? Zij kwamen tot de ontdekking dat dit komt omdat onze linker hersenhelft meer gestimuleerd wordt in een onbekende omgeving.

Waakzaam en aandachtig

Het onderzoeksteam analyseerden het brein van 35 personen voor twee nachten. Één nacht in nun eigen bed, en één nacht in een vreemd bed. Vervolgens analyseerden ze de reactie van de hersenen hierop. Wat blijkt: De proefkonijnen werden het meest wakker wanneer het linkeroor gestimuleerd werd door een geluid en  wanneer ze zich in een vreemd bed bevonden.  De linker hersenhelft staat in voor ‘waakzaamheid’ en ‘aandacht’ en blijkt dus gevoeliger in een vreemde omgeving. Terwijl de deelnemers sliepen in hun eigen bed waren ze minder gevoelig voor deze geluiden en sliepen ze gemakkelijker.

Op je hoede

Kortom, je hersenen zijn meer op hun hoede als je voor het eerst in een vreemd bed slaapt. Na verloop van tijd raken ze hier echter aan gewend en kun je ook daar rustig slapen.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…