Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De behandeling van Wervelletsels

Olivier
4 min read

De behandeling van wervelletsels is natuurlijk heel erg afhankelijk van het soort letsel. Sommige letsels zijn te behandelen, maar er zijn ook letsels die niet te behandelen zijn. Het is in ieder geval belangrijk dat bij het vermoeden van letsel direct het protocol van een EHBO’er behandeld wordt.

Daarnaast is het natuurlijk hopen dat er geen dwarslaesie of andere aandoening is ontstaan. In het ziekenhuis zal de behandeling verder gestart worden. Vaak wordt er eerst een röntgenfoto gemaakt en meestal ook een MRI scan om verder duidelijkheid te hebben over het precieze wervelletsel. Op basis hiervan kan een behandeling door artsen worden opgestart.

EHBO stappenplan bij wervelletsel

  • Bel 112
  • Probeer de sporter gerust te stellen.
  • Immobiliseer het hoofd en de nek van de sporter.
  • Immobiliseer de sporter alleen als deze rustig is en het toelaat.
  • Is een sporter buiten bewustzijn? Controleer de ademhaling.
  • Pas eventueel beademing of indien nodig reanimatie toe.
  • Zorg ervoor dat het slachtoffer een vrije luchtweg heeft.
  • Bij beademing of reanimatie kan het slim zijn om iemand erbij te halen zodat je zelf kan blijven immobiliseren. Het immobiliseren mag je eventueel laten zitten als er niemand anders is die de reanimatie kan uitvoeren.

Vaststellen van de breuk

Op de spoedeisende hulp wordt eerst een breuk vastgesteld. Soms kan je heel veel pijn hebben dat lijkt op wervelletsel terwijl er geen letsel is. Vaak heeft een slachtoffer dan last van een whiplash. Patiënten worden op de spoedeisende hulp eerst goed gemobiliseerd met een speciale outfit. Vaak worden er röntgenfoto’s, MRI scans en CT scans gemaakt. Artsen kunnen zo een duidelijk beeld krijgen van de breuk en het in kaart brengen van de breuk. De ernst van de fracturen worden zo bekeken voor een behandeling kan worden gestart.

Conservatieve behandeling

Met een beetje geluk is er sprake van een gunstige breuk. De wervel is gebroken of gescheurd, maar heeft geen schade aangebracht aan de ruggenmerg. Hierdoor heb je geen last van een verlamming en is de kans op een verlamming klein. Heel soms is er geen behandeling nodig. Je kan hierbij naar huis en het is belangrijk om veel rust te nemen.

Soms wordt er een paar dagen bedrust aangeraden om je lichaam vanzelf te herstellen. Bij een gunstige breuk kan ook een korset of een brace worden aangemeten. Met wat rust geneest de breuk vanzelf.

Operatie

Vaak is er bij wervelletsel een operatie nodig om het herstel van de wervels zonder schade in orde te krijgen. Losse wervels kunnen namelijk veel schade aan ons lichaam aanbrengen. De losse wervels kunnen er zelfs voor zorgen dat we uiteindelijk nog last krijgen van verlammingsverschijnselen. Dit maakt een operatie noodzakelijk om ons skelet weer op orde te krijgen. Vaak worden de wervels met speciale pinnen, staven en schroeven weer vast gezet. Is er sprake van uitvalsverschijnselen?

Dan wordt de operatie vaak uitgevoerd met een neuroloog of een neurologisch chirurg. Soms is de schade aan de wervels met behulp van een neuroloog te herstellen. Door de rug weer opnieuw te verbinden kan het gevoel na de operatie weer terugkeren. De staven en schroeven worden na de operatie niet meer eruit gehaald.

Behandeling dwarslaesie

In sommige gevallen kan door wervelletsel een dwarslaesie ontstaan. Een dwarslaesie is meestal een blijvende aandoening en er is vaak geen kans op volledig herstel. Toch wordt er een behandelplan opgezet op basis van revalidatie. Je leert hierbij vooral omgaan met een dwarslaesie en bewegen zonder hulp in huis.

Soms lukt het met intensieve revalidatie om sommige bewegingen weer te maken die eerst niet meer mogelijk waren. Meestal is een revalidatie van een aantal maanden tot jaren noodzakelijk om weer zelfstandig te kunnen wonen met een dwarslaesie. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…