Deurdrempels en stoepjes kunnen letterlijk een grote drempel vormen voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel of met een rollator. Daarnaast kunnen ze ook mensen met een fiets, karretje of trolley belemmeren. Gelukkig zijn deze ongemakken makkelijk op te lossen door gebruik te maken van drempelhulpen en oprijplaten.
Welke soorten drempelhulpen zijn er verkrijgbaar?
Om drempels makkelijker te kunnen overbruggen, kan je gebruik maken van drempelhulpen of oprijplaten. Drempelhulpen zijn gemaakt van rubber of kunststof, oprijplaten van metaal. Vaak wordt daarbij ook gebruik gemaakt van aluminium. Die stof is namelijk relatief licht en bestand tegen vocht. Voor extra grip is er aan de bovenzijde vaak een antislipprofiel voorzien.
Rubber is minder geschikt voor draagbare drempelhulpen omwille van hun zwaar gewicht. Voor vaste oplopen is het juist wel geschikt omdat dit materiaal stabiel blijft liggen. Ook zorgt het stroeve oppervlak voor een goede grip, zowel tussen de banden en de oploop, als tussen de oploop en de vloer.
Naast de verschillende materialen is ook de toepassing verschillend. Zo zijn er vaste en draagbare drempelhulpen. De draagbare varianten zijn meestal gemaakt van aluminium en zijn voorzien van handvaten. De vaste varianten zijn meestal van rubber of aluminium en bedoeld voor langdurig gebruik.
Strenge regelgeving
De wet- en regelgeving rond de toegankelijkheid van openbare gebouwen wordt steeds strenger. De overheid wil namelijk gelijke kansen voor iedereen. Om dat te bereiken moeten bijvoorbeeld ook mensen in een rolstoel alle openbare gebouwen kunnen betreden. Mede hierdoor worden drempelhulpen steeds meer toegepast, bijvoorbeeld bij scholen, gemeentehuizen en ziekenhuizen.
Bij andere gebouwen, zoals horecazaken, ligt het gebruik van een oploop soms minder voor de hand. Een oplossing hier is een mobiele drempelplaat, die compact opgeborgen kan worden en eenvoudig geplaatst kan worden wanneer een gast het nodig heeft.
Drempeloplopen in de industrie
Ook bedrijven kiezen steeds meer voor het gemak van een schuine oploop. Drempelhulpen worden namelijk steeds sterker waardoor ze ook geschikt worden voor voertuigen zoals heftrucks en auto’s. Zo zijn veel rubberen oplopen al geschikt tot 1.500 kilo. Bepaalde uitvoeringen zijn zelfs geschikt tot 10.000 kilo. Daarnaast zijn er ook steeds meer maten verkrijgbaar, zoals oplopen van vier meter breed. Dit kan een handige oplossing zijn voor brede schuifdeuren.
Benieuwd geworden naar de vele soorten oplopen? Ontdek er hier meer over.