Bij een echoscopie in de zwangerschap (‘echo’) worden geluidsgolven ingezet om de baby en de baarmoeder zichtbaar te maken op een beeldscherm. Tijdens de zwangerschap zijn er twee momenten waarop er een echo van je baby gemaakt kan worden om te controleren of de groei goed verloopt. Vroeg in de zwangerschap, rond de 10 weken, kan er een echo worden gemaakt om te bekijken hoe vergevorderd je zwangerschap al is. Deze echo laat je maken bij je gynaecoloog, een echoscopist of een verloskundige. Rond de 20 weken volgt de ’20-weken-echo’ tijdens deze echo kun je je kindje al zien en kan vaak het geslacht worden vastgesteld. Een bijzonder moment in je zwangerschap.
Hoe werkt een echoscopie in de zwangerschap?
Er zijn twee manieren waarop de gynaecoloog een echo kan maken. Vaak bepaalt het moment in je zwangerschap voor welke manier er gekozen wordt:
Inwendige echoscopie
Vroeg in je zwangerschap, zo rond de 10 weken, zal er een eerste echo worden gemaakt. Deze echo wordt inwendig gemaakt en wordt dan ook een inwendige of een vaginale echo genoemd. De inwendige organen kaatsen de geluidsgolven die verspreid zijn door een klein echoapparaatje terug, waardoor er een echo van je baby en je baarmoeder zichtbaar wordt. Tijdens deze echo kan je gynaecoloog zien of de eerste groei goed gaat, of het hartje klopt en of je een meerling krijgt. Daarnaast kan er vanaf deze echo ongeveer bepaald worden wanneer je bevallingsdatum zal zijn.
Uitwendige echoscopie
Later in je zwangerschap, zo rond de 20 weken, zal er een ‘20-wekenecho’ worden gemaakt. Je bent nu al halverwege je zwangerschap, dus er zal veel meer te zien zijn. Deze echo wordt dan ook de ‘tweede-termijnecho’ genoemd. Deze echo wordt uitwendig gemaakt via de buikwand. Nadat je buik is ingesmeerd met een gel, zal een kleine camera (de transducer) over je buik worden bewogen om zo geluidsgolven af te geven. Deze geluidsgolven worden teruggekaatst waardoor de contouren van de baby in je baarmoeder zichtbaar worden.
Alle organen van je kindje zijn tijdens deze echo al te zien. Tijdens deze ’20-wekenecho’ wordt meestal ook het geslacht van je baby bekendgemaakt als je dit wilt en de verloskundige kan eventuele aangeboren afwijkingen meten. Tijdens deze ‘tweede-termijnecho’ zal ook de groei van de baby bekeken worden.
Termijnecho’s worden verzekerd vanuit je basisverzekering. Je kunt ook nog een aantal andere echo’s laten maken: aanvullende echo’s. Er is niet aangetoond dat het maken van een echoscopie in de zwangerschap schadelijk is voor je kindje.
Aanvullende echo’s
Naast de standaard echoscopieën die worden aangeboden vanuit je basisverzekering kunnen er nog extra echo’s worden gemaakt.
Combinatietest
Een combinatietest is een extra echoscopie in de zwangerschap die soms uit medische noodzaak wordt gemaakt en wordt aangeraden voor moeders boven de 36. Met een combinatietest kan worden berekend of je kindje kans heeft op het Syndroom van Down, het Patausyndroom of het Edwardssyndroom. Deze test bestaat uit een bloedonderzoek en een nekplooimeting via een echo.
Tussentijdse echo’s
Rond de 16e week van je zwangerschap kun je nog een echo laten maken. Op deze echo kun je je kindje al zien bewegen. Ook rond de 26 weken kun je nog een tussentijdse echo laten maken. Je kindje heeft als het goed is net een groeispurt meegemaakt en de vorm van het gezichtje zal al te zien zijn.
30-wekenecho
Als er afwijkingen zijn gezien tijdens de 20-wekenecho dan zal er nog een 30-wekenecho worden gemaakt. Na 30 weken zal bijvoorbeeld de ligging van de placenta definitief zijn, waardoor er kan worden bepaald of de ligging van het kindje geen problemen zal opleveren tijdens het laatste deel van de zwangerschap.
36-wekenecho
Tijdens de 36-wekenecho kan worden bekeken of het kindje bijvoorbeeld in stuit ligt. Indien nodig kan er nog ingegrepen worden. Deze echo is medisch noodzakelijk en zal worden vergoed door je verzekering.
Pretecho
Naast de standaard echoscopieën en de medisch noodzakelijke echo’s kunnen aankomende ouders er voor kiezen een pretecho te laten maken. Deze echo heeft geen medische noodzaak en is puur voor de lol, je betaalt hem dan ook zelf. Tijdens deze pretecho worden er geen onderzoeken gedaan. Via 2D, 3D of zelfs 4D-technologie kun je naar de baby kijken. Eventueel kan er zelfs een filmpje worden gemaakt van de baby in je buik.