Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Eerste hulp bij gevallen van gewrichtspijn

4 min read

Een blik openmaken, de trap oplopen of de vuilniszakken buitenzetten zijn alledaagse handelingen die echter lastig kunnen zijn voor mensen die aan gewrichtspijn lijden. Het is een vervelende kwaal die je beweging belemmert.

De meest voorkomende gewrichtspijnen zijn:

  • Jicht
  • Artrose
  • Reumatoïde artritis

Gewrichtspijn komt vooral voor vanaf de leeftijd van 55 jaar maar kan evengoed jongere mensen treffen. Welke verschillende vormen zijn er? En wat kan de pijn verzachten?

Gewricht

Een gewricht is een ‘scharnier’ dat tussen twee botten zit. Je hebt grotere gewrichten in je knie, heup, schouder en elleboog. En kleinere in de handen, voeten, vingers, tenen en tussen de ruggenwervels. Gewrichtsklachten kunnen ontstaan door overbelasting, artrose of ontsteking.

Overbelasting

Gewrichtspijn kan optreden doordat je een bepaalde beweging te veel herhaalt. Wie bijvoorbeeld een bureaujob uitoefent kan last krijgen van zijn pols of elleboog door voortdurende dezelfde handeling met de computermuis te herhalen. Hetzelfde geldt voor tennissers en lopers (of sporters tout court).

Artrose

Deze aandoening wordt ook gewrichtsslijtage genoemd. Artrose ontstaat doordat het kraakbeen wordt aangetast en beetje bij beetje wegslijt. Hierdoor komt het onderliggende been bloot te liggen. Het beenderweefsel dat open ligt schuurt tegen ander weefsel of ander kraakbeen waardoor de patiënt een pijnlijk gevoel ervaart.

De pijn is mechanisch; het verergert bij beweging en vermindert bij rust. Wie met artrose kampt, heeft dus vooral een stram gevoel bij het opstaan. De stijfheid vermindert nadat men een tijdje bewogen heeft.

Gewrichtsontsteking

Een gewrichtsontsteking of reumatoïde artritis is een aandoening die de gewrichten aantast. De patiënt heeft last van pijnlijke, gezwollen gewrichten waardoor bewegen een lastige taak wordt.

Er zijn ongelofelijk veel mogelijke oorzaken van artritis. Het kan veroorzaakt worden door een letsel, wonde (traumatische oorzaken), maar ook een infectie met een virus of bacterie. Artritis kan ook ontstaan vanuit een auto-immuun reactie, waarbij je immuunsysteem je gezonde gewrichtsweefsels afbreekt.

Advies

Wij raden je eerst en vooral aan om je te laten onderzoeken door je huisarts. Hij zal de oorzaak van de gewrichtspijn bepalen en indien nodig een aangepaste behandeling opstarten. De drie onderstaande tips kunnen wel helpen om de pijn te stillen.

  • Voelt je gewricht pijnlijk, warm en gezwollen aan? Dan is het belangrijk om het af te koelen. Dat kan bijvoorbeeld door een washandje te vullen met ijsblokjes en dat op het gewricht te leggen. Door ’s avonds je gewricht af te koelen, zal het ’s ochtends soepeler aanvoelen. Let er wel op dat je altijd een doek tussen het ijs en de huid legt zodat die laatstgenoemde niet bevriest.
  • Blijf bewegen! Omdat bewegen pijnlijk is, heeft iemand met gewrichtspijn de neiging om dat minder te doen. Lang stilzitten is absoluut af te raden aangezien het net belangrijk is dat men het gewricht soepel houdt. Bouw rustig op. Begin met een rondje te wandelen of fietsen. Je zult zien dat de pijn na een tijdje afneemt.
  • Een homeopathisch geneesmiddel op basis van Arnica kan tevens verlichting brengen. Arnica werkt immers in op de pijn, zwelling en ontsteking. Arnica kan oraal toegediend worden (korrels) en bestaat daarnaast ook in lokale vorm, voor een uitwendige behandeling (bijvoorbeeld gel).
Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…