Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Eierstokken (Preventief) verwijderen: Welke Gevolgen + Hersteltijd

Olivier
5 min read

De eierstokken zijn een zeer belangrijk deel van het vrouwelijke voortplantingssysteem. In de eierstokken worden eicellen aangemaakt. Bij de geboorte van de vrouw zijn deze eierstokken en de eicellen al aanwezig. Omdat eierstokken zo belangrijk zijn voor de vrouw zal ook niet snel worden overgegaan tot het verwijderen van de eierstokken, al dan niet op preventieve basis.

Eierstokken preventief verwijderen

Wanneer er echter bekend is dat je in een risicogroep zit voor kanker aan de eierstokken, bijvoorbeeld doordat het genetisch bepaald is binnen jouw familie, kan je – om gezondheidsproblemen voor te zijn – besluiten in overleg met je vrouwenarts dat het toch echt beter is om je eierstokken preventief te laten verwijderen. Bij het verwijderen van de eierstokken worden doorgaans ook je eileiders verwijderd.

Wat zijn de functies van je eierstokken

Je eierstokken hebben – behalve het laten rijpen van eicellen – nog een andere functie in je lichaam:

  • Ze zorgen er namelijk ook voor dat je geslachtshormonen worden aangemaakt, ook wel bekend als oestrogeen.
  • Dit oestrogeen is verantwoordelijk voor borstgroei, je eisprong, je maandelijkse menstruatie cyclus inclusief baarmoederslijmvlies.
  • Daarbij speelt het een heel belangrijke rol tijdens de geslachtsgemeenschap.
  • Het oestrogeen zorgt ervoor dat je vagina vochtig en soepel blijft, en daarnaast is het heel bepalend voor je libido.

Wat zijn de gevolgen van het verwijderen van je eierstokken

Je eierstokken verwijderen is dus niet iets wat je zomaar doet. Je hele hormoonhuishouding gaat grondig op de schop wanneer je eierstokken operatief worden verwijderd. Je raakt vanaf dat moment in de overgang. Gevolgen van de overgang zijn heel divers, maar feit is dat de afname van de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam voor nogal wat problemen zal gaan zorgen.

Denk daarbij aan opvliegers, schommelingen in je humeur, een verandering van je lichaam omdat de borstgroei niet meer wordt gestimuleerd, het uitblijven van je menstruatie wat in eerste instantie met steeds behoorlijk wat bloedverlies tussendoor gepaard gaat, geslachtsgemeenschap wat veel stroever gaat omdat je vagina behoorlijk droog en gevoelig wordt, en een verminderd libido.

Wanneer worden je eierstokken verwijderd

Op het moment dat de vrouwenarts constateert dat je last hebt van een vergrote eierstok, of van een cyste op je eierstok zal hij doorgaans overgaan tot het verwijderen van je eierstok. In eerste instantie zal de arts dan proberen om slechts één eierstok te verwijderen en de tweede intact te laten mits dat medisch mogelijk is. Ook kan de arts proberen om – in geval van een cyste – alleen de cyste te opereren en de eierstok verder intact te laten. De vrouwenarts zal er in de meeste gevallen voor kiezen om niet gelijk beide eierstokken te verwijderen aangezien dat inhoudt dat een vrouw niet meer in verwachting kan raken en gelijk in de overgang zal raken met alle medische gevolgen van dien.

Wanneer worden je eierstokken preventief verwijderd

Bij artsen is het doorgaans al bekend in jouw geval wanneer er een verhoogde kans bestaat op eierstokkanker. Dit is namelijk iets wat al door generaties heen in de familie wordt doorgegeven van moeder naar dochter. Eierstokkanker zal kunnen ontstaan in de eierstok, in de baarmoeder of in het buikslijmvlies.

Dit wil niet zeggen dat je helemaal geen eierstokkanker meer kan krijgen wanneer je eierstokken preventief worden verwijderd, hoe krom het ook mag klinken. Het weefsel in je buikvlies bestaat namelijk uit dezelfde cellen als je eierstokken. Wanneer je dus een aanleg hebt voor eierstokkanker kan het alsnog zijn dat je er last van krijgt na het preventief verwijderen van je eierstokken. In dat geval zou de eierstokkanker zich nog kunnen openbaren in je buikvlies.

Deze kans is echter aanzienlijk lager dan wanneer de eierstokken niet preventief zouden worden verwijderd. De kans dat je na het verwijderen van je eierstokken toch nog eierstokkanker in je buikvlies ontwikkelt is ongeveer 1 tot 2 procent.

Hoe worden je eierstokken verwijderd

Het verwijderen van je eierstokken gebeurt doorgaans via een ‘kijkbuis-operatie’. De operatie gebeurt doorgaans door een vrouwenarts en een vrouwenarts in opleiding. Er wordt een klein sneetje gemaakt in de navel waardoor de kijkbuis wordt ingevoerd, daarnaast worden er in je onderbuik nog een paar sneetjes gemaakt.

Op het moment dat je echter al een aantal buikoperaties hebt ondergaan, bijvoorbeeld door een bevalling met een keizersnede, zal er eerder worden gekozen voor een open buikoperatie. Dit heeft er alles mee te maken dat je dan al littekenweefsel hebt rondom je baarmoeder wat een eierstok-operatie via een kijkbuis zal bemoeilijken. De operatie is doorgaans van korte duur. Op de dag van de operatie zelf mag je meestal alweer naar huis.

Hoe lang duurt het herstel in het ziekenhuis en bij je thuis?

Dit is vooral afhankelijk van de zwaarte van je operatie. Het herstel in het ziekenhuis kan één tot zelfs enkele dagen duren. Voor het herstel bij je thuis moet je toch zo'n 2 tot 3 weken rekenen. 

Hou er rekenig mee dat je, zeker de eerste dagen, sneller moe zult zijn en amper kracht zult hebben. Voor een eventueel gezin zorgen zal dus niet aan de orde zijn. Voldoende rust is noodzakelijk voor een spoedig herstel. Teveel willen doen zal het tegenovergestelde effect hebben, je lichaam zal snel uitgeput geraken en het herstel vertragen. Wanneer het herstel langer blijkt de duren dan normaal is het raadzaam opnieuw contact op te nemen met je arts.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…