Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Eierstokgezwel Symptomen

shana
3 min read

Een kwaadaardig eierstokgezwel wordt ook wel aangeduid als eierstokkanker. Deze vorm van kanker kan uitgaan van één van de eierstokken. In het gros van de gevallen blijft de oorzaak van een eierstokgezwel onbekend en zal de ziekte bovendien lange tijd ongemerkt verlopen omdat er weinig, of zelfs helemaal geen, klachten ontstaan in het begin. Alleen door bepaalde waarschuwingssignalen te herkennen, kan het vermoeden rijzen dat het gaat om een eierstokgezwel. Hierbij kun je onder andere denken aan:

 • een constante, vage pijn, of krampen, in je buik of rug,
 • op willekeurige momenten vaginaal bloed verliezen,
 • een gevoel van misselijk,
 • een opgeblazen gevoel ervaren.

Symptomen en klachten van een (kwaadaardig) eierstokgezwel

Een kwaadaardig eierstokgezwel kan het beste zo snel mogelijk aan het licht worden gebracht. Dit verhoogt namelijk niet alleen de kans op genezing, maar zal ook de overlevingskans beduidend groter maken. Een snelle behandeling zorgt immers voor een betere kans op herstel. De diepe ligging van de eierstokken in het bekken zorgt er echter voor dat een kwaadaardig eierstokgezwel (eierstokkanker dus) dikwijls pas in een vrij gevorderd stadium wordt ontdekt. Dit is immers het stadium waarin het gezwel voor, weliswaar vrij vage, klachten zal gaan zorgen. Hierbij kun je denken aan:

 • je hebt een zwaar gevoel in je bekken,
 • vage pijnklachten onder in je buik,
 • tussen twee menstruaties in wordt ver vaginaal bloed verloren,
 • abnormaal gevoel bij het urineren (vaker plassen dan normaal het geval is),
 • abnormaal gevoel bij ontlasting (verstopping),
 • je voelt je misselijk,
 • je hebt pijn in je rug,
 • zonder duidelijke reden voel je je vermoeid,
 • je wordt dikker doordat er vocht in je buik ophoopt,
 • je kunt echter ook lichaamsgewicht gaan verliezen zonder dat daar een reden voor gegeven kan worden.

Deze symptomen en klachten zijn echter niet specifiek toe te schrijven aan de aanwezigheid van een eierstokgezwel. Andere aandoeningen en ziektes dienen dus eerst uitgesloten te worden voordat er een goede diagnose gesteld kan worden.

Uitzaaiingen

In het begin zal een kwaadaardig eierstokgezwel zich beperken tot één, of allebei de eierstokken. Op een bepaald moment kunnen de kwaadaardige cellen van het gezwel echter losraken en in de lymfebaan terechtkomen of rechtstreeks in de buikholte belanden. Daar vormen deze cellen opnieuw gezwellen (uitzaaiingen, ofwel metastasen). Uitzaaiingen die ontstaan zijn via het bloed komen bij een kwaadaardig eierstokgezwel daarentegen slechts zeer sporadisch voor.

Prognose

De vooruitzichten (prognose) hangt af van het stadium waarin het gezwel wordt ontdekt, en dus met een behandeling kan worden begonnen. Hoe eerder een (kwaadaardig) eierstokgezwel wordt ontdekt en behandeld, hoe beter de prognose zal zijn. Vaak wordt de ziekte helaas pas laat ontdekt door het ontbreken van klachten. Het gezwel is dan meestal fors gegroeid, of heeft zich zelfs al uitgezaaid. Op het moment dat er sprake is van uitzaaiingen dan zal de prognose beduidend minder gunstig zijn. Doorgaans geldt dat hoe hoger de graad van de kwaadaardige cellen, hoe minder gunstig de vooruitzichten zullen zijn. Zelfs op het ogenblik dat genezing niet (meer) mogelijk is, kan een behandeling dikwijls wel de ziekte afremmen. 

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…