Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Elleboogblessure: Praktische tips bij elleboogpijn

Olivier
4 min read

De elleboog is het gewricht dat je onderarm verbindt met je bovenarm. Het bovenarmbot (de humerus), de ellepijp (ulnae) en het spaakbeen (de radius) zijn de drie botten die samen het ellebooggewricht vormen. Er hechten zich een hoop spieren aan dit gewricht om de bewegingen van de elleboog mogelijk te maken. Gewrichtskapsel en banden zorgen ervoor dat de drie botten in de elleboog op hun plek worden gehouden. Het slijmbeurs in het ellebooggewricht zorgt ervoor dat het weefsel soepel langs elkaar kan blijven bewegen.

Ook lopen er veel zenuwen en bloedvaten langs de elleboog waardoor er prikkels door je arm kunnen worden gestuurd die ervoor zorgen dat je arm zijn spieren kan aansturen waardoor je je onderarm en handen kunt bewegen. Ze zorgen er ook voor dat je pijn kunt voelen. In een complex gewricht als je elleboog bestaat de kans op een blessure die zorgt voor elleboogpijn, een pijn die het functioneren van je hele arm kan bepalen.

Oorzaken elleboogblessure

Veel elleboogblessures bevinden zich in de pezen van je elleboog. Doordat pezen van zichzelf een erg slechte doorbloeding hebben is het raadzaam om te beginnen met deze doorbloeding te stimuleren. Een massage kan voor veel verlichting zorgen. Bekijk echter eerst eens de mogelijke oorzaken van een elleboogblessure. Een blessure aan de elleboog kan ontstaan door twee oorzaken:

  1. Overbelasting, bijvoorbeeld door een eenzijdige beweging gemaakt tijdens het trainen;
  2. Plotselinge belasting door een val.

Bij pijn na plotselinge belasting v=door een val is het raadzaam om je huisarts te bezoeken mocht de pijn aanblijven. Aan pijn door overbelasting is vaak iets te doen met behulp van een aantal simpele tips. Blijft ook hier de pijn aanhouden, bezoek dan een fysiotherapeut.

Tenniselleboog

De term tenniselleboog is veel mensen bekend. Deze term is echter misleidend omdat de blessure niet enkel bij tennissers voorkomt. Ook turners en mensen die veel aan krachttraining doen kunnen last krijgen van deze overbelasting blessure. Elleboogblessures zijn vaak chronisch van aard omdat ze veroorzaakt zijn door langdurige overbelasting. De overbelasting van het gewricht bevindt zich vaak aan de buitenkant van het ellebooggewricht. Dit is het punt waar de pezen van de onderarm vast zitten aan het ellebooggewricht.

Deze pezen zorgen ervoor dat je elleboog kan rekken en strekken. De pijn in je elleboog kan doorstralen naar je onderarm of je handen. Druk op de plek kan pijnlijk zijn, het rekken en strekken kan moeizaam gaan, maar je kunt ook last krijgen van krachtsverlies in de handen. Ook kan de pijn zich bevinden bij de aanhechting van de triceps. Deze blessure komt veel voor bij krachttrainers.

Tips bij elleboogpijn

Als het er op lijkt dat je elleboogklachten te wijten zijn aan krachttraining, dan zijn er een aantal tips die je klachten kunnen verminderen. Door de uitvoering van je oefeningen te veranderen ervaar je soms verlichting op je gewricht waardoor de klachten kunnen verdwijnen.

  • Tijdens de meeste krachtoefeningen met je armen zal je uitvoeren met je polsen naar boven of naar beneden. Door je oefening dusdanig aan te passen dat je je polsen in een neutrale stand houdt, dus door ze naar elkaar toe te laten wijzen, zal je een stuk minder belasting op je ellebogen voelen.
  • Elleboogklachten kunnen ook veroorzaakt worden door zwakke onderarmen. Door je onderarmen te trainen kunnen ook de klachten in je ellebogen verdwijnen. Zorg er wel voor dat je oefeningen doet die niet alsnog je ellebogen belasten.
  • Het verbeteren van de doorbloeding in je elleboogpezen kan ook voor een hoop verlichting zorgen. Doordat een blessure in je elleboog vaak een blessure van een pees is, is het stimuleren van de doorbloeding door massage aan te raden.

Tips van de fysiotherapeut

Ondanks de pijn is het in veel gevallen aan te raden om te elleboog toch te blijven bewegen. Een paar dagen rust in het geval van erg pijn kan soms de ergste klachten verminderen. Rustig aan opbouwen voorkomt soms verdere klachten. Blijven de klachten bestaan of is de oorzaak niet duidelijk, wacht dan niet te lang met het inschakelen van een fysiotherapeut. Soms kan een injectie met corticosteroïden verlichting geven, maar op lange termijn heeft dit vaak weinig zin. Met een aantal simpele trucs kan je fysiotherapeut je klachten waarschijnlijk oplossen, terwijl te lang wachten voor chronische klachten kan zorgen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…