Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Factcheck: is wijn slecht voor de planeet?

Birte Govarts
3 min read

In haar nieuwe boek ‘Factcheck. Is het echt duurzaam?’ probeert journaliste Georgina Wilson-Powell antwoorden te vinden op maar liefst 140 ecodilemma’s uit het leven van alledag. Ze gaat op zoek naar de groenste oplossing of – als die er niet is – naar een verklaring waarom er geen duurzaam alternatief is. Wij mogen de volgende weken enkele ecodilemma’s uit het boek delen. Deze week: is wijn slecht voor de planeet?

Er is een verschil tussen grootschalig geproduceerde wijn van grote landgoederen en wijn van ambachtelijke wijngaarden of coöperaties die eenvoudige methoden gebruiken en goed met de bodem omgaan, zodat die langer meegaat. Veel grote, industriële wijnboeren gebruiken veel pesticiden, die de bodem aantasten en terechtkomen in het water. Samen met de ecologische impact die cultivatie van één gewas in een uitgebreid gebied met zich meebrengt, is dit rampzalig voor de biodiversiteit.

Tijd voor verandering

De bodemaantasting als gevolg van het gebruik van pesticiden op deze grote wijngaarden heeft veel wijnproducerende landen tot een groenere aanpak gedwongen. Ook de consument vraagt meer duurzaam geproduceerde wijn. Elk land heeft zijn eigen certificering, maar de belangrijkste doelen zijn: het vermijden van pesticiden en andere kunstmatige ingrepen en het streven naar natuurlijke permacultuur-oplossingen – waardoor uitputting van de grond voorkomen wordt, biodiversiteit gestimuleerd wordt –, het recyclen van afval, het beperken van water en energie en het gebruik van milieuvriendelijke verpakkingen en etiketten.

Waar moet je dus op letten als je milieuvriendelijke wijn wilt kopen?

Zoek op het etiket naar termen als ‘beperkte interventie’, ‘biodynamisch’, ‘natuurlijk’ of ‘biologisch’ (weinig wijnen zijn biologisch, omdat daarvoor aan strenge eisen moet worden voldaan).

Kijk verder dan het etiket en onder- zoek waar de druiven vandaan komen. Als je vlak bij een wijnmakerij woont, koop dan lokaal om de afstand die de fles moet afleggen te beperken.

Zeg geen nee tegen dozen of vaten wijn – ze hebben allebei een lagere transportuitstoot dan glazen flessen. Wijn in dozen blijft na openen ook langer goed.

Als je vegan bent, moet je weten dat de meeste wijn dierlijke producten bevat. Vermijd dierlijke sulfieten, die worden gebruikt in het raffinageproces, of kies ‘ongefilterde’ wijn.

Meer lezen? ‘Factcheck. Is het echt duurzaam’ van Georgina Wilson-Powell (Manteau, 19,99)

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…