scrollTop top

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Salade Freak’ van Jess Damuck + win 4 exemplaren

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Salade Freak’ van Jess Damuck + win 4 exemplaren

Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Salade Freak’ van Jess Damuck te delen. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen 4 exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

Geroosterde bloemkool met amandelen, ansjovis en kruiden

Jess Damuck: ‘Iedere keer dat ik dit gerecht gemaakt heb, reageert mijn partner alsof hij het voor het eerst eet. Bloemkool kan je op die manier verrassen. Mocht je ooit een bloemkool achter in je koelkast vinden, waarvan je niet meer weet dat je die ooit hebt gekocht, dan kun je met een paar ingrediënten (die je zeer waarschijnlijk al in huis hebt) een maaltijd bereiden. Als ik dadels in huis heb, vind ik het lekker om ze op het laatst in stukken gehakt door de salade te husselen.’

Benodigdheden

Vers

  • 2 bloemkolen (Romanesco als je die kunt vinden, maar het is niet noodzakelijk)
  • 1 bos verse bladpeterselie, alleen de blaadjes (ongeveer 50 g)

Voorraadkast

  • Ongeveer 4 el (60 ml) extra vierge olijfolie
  • (koosjer) zout en versgemalen zwarte peper
  • 70 g hele, ongebrande amandelen
  • 6 ansjovisfilets
  • 1 el rodewijnazijn
  • 2 tot 4 Medjool of barhi dadels, ontpit en in stukjes gehakt (optioneel)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor tot 220°C.
  • Verwijder met je handen of een klein mes alle bladeren van de bloemkool en breek de bloemkool in roosjes. Ik doe dit meestal met mijn handen, maar met een schilmes werkt het net zo goed.
  • Verdeel de roosjes over een bakplaat met opstaande rand – gebruik een tweede bakplaat als je bloemkolen groot zijn, om er zeker van te zijn dat de roosjes niet opgepropt liggen.
  • Schenk ongeveer 2 eetlepels olie bij de bloemkool (voeg meer toe als je een tweede bakplaat gebruikt), hussel om de bloemkool met de olie te bedekken en breng de bloemkool flink op smaak met zout en peper.
  • Rooster de bloemkool, hussel een keer, tot hij na ongeveer 25 minuten donkergoudbruin en zacht is.
  • Verspreid de amandelen over een andere bakplaat en rooster ze tegelijk met de bloemkool, ongeveer 8 minuten. Zet een kookwekker voor de amandelen.

Ansjovisvinaigrette

  • Hak de ansjovis zeer fijn en leg ze in een middelgrote kom.
  • Voeg de rodewijnazijn en 2 eetlepels olie toe en klop alles door elkaar. Breng de vinaigrette op smaak met zout en peper.
  • Voeg desgewenst een paar gehakte dadels toe. Meng alles door elkaar.

Voeg samen en serveer

  • Hak de amandelen grof en voeg ze samen met de blaadjes van de peterselie toe aan de dressing. Hussel om te mengen.
  • Schik de bloemkool op borden of een schaal en verdeel de vinaigrette erover.

Caesarsalade van boerenkool

Jess: ‘Mensen zijn bang voor ansjovis en rauwe eidooiers, maar zijn wel dol op Caesarsalade. Wees niet bang voor deze ingrediënten. Deze salade is makkelijk te maken met een paar dingen uit de voorraadkast. Gebruik bladgroenten naar eigen voorkeur – de salade is ook lekker met romainesla, mini-romainesla of andijvie.’

Benodigdheden

Vers

  • 1 teen knoflook
  • 2 biologische citroenen
  • 1 bos boerenkool (of vacolo nero, ik ben hier dol op) (ongeveer 225 g)

Zuivel en proteïne

  • 1 eidooier
  • Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor tot 205°C.
  • Verdeel de stukjes brood over een bakplaat met opstaande rand en besprenkel ze met ongeveer 3 eetlepels olie. Laat het brood de olie opnemen – de olie moet helemaal opgenomen worden door het brood.
  • Bestrooi het brood met zout. Rasp een beetje Parmezaanse kaas boven het brood. Rooster de stukjes brood, schep ze halverwege om, tot ze na 10 tot 15 minuten goudbruin zijn.

Maak de originele Caesardressing

  • Hak de ansjovis en knoflook fijn, strooi hier 1 theelepel koosjer zout (of ½ theelepel fijn keukenzout) over.
  • Maak een gladde pasta van het ansjovismengsel door met de zijkant van je mes het zout door de ansjovis en knoflook te prakken.
  • Klop in een middelgrote kom de eidooier, de rasp van 1 citroen, ongeveer 2 eetlepels citroensap en de mosterd door elkaar.
  • Schenk er langzaam, in een dun, gestaag straaltje, al kloppend met een garde ongeveer 50 ml olie bij (het kan zijn dat je een beetje meer nodig hebt).
  • Voeg het ansjovismengsel toe en klop om te mengen. Proef en voeg indien nodig meer zout toe.

Bereid voor

  • Verwijder de harde stengels van de boerenkool, scheur de bladeren in eenhaps stukken, was ze en slinger ze droog in een slacentrifuge.

Voeg samen en serveer

  • Voeg de boerenkool toe aan de dressing in de kom.
  • Masseer met schone handen die boerenkool een beetje, werk zachtjes de dressing door de boerenkool om hem zachter te maken – een paar keer is voldoende.
  • Voeg bijna alle croutons toe, hussel en schep alles op een serveerschaal of op borden.
  • Verdeel de overgebleven croutons, veel geschaafde Parmezaanse kaas en de chique ansjovis, als je die hebt, over de salade.
  • Serveer de Ceasarsalade met veel partjes citroen ernaast.

Pruimen, tomaten, burrata, chilipeper en koriander

Jess: ‘Ondanks al het gepraat over dat tomaten helemaal niets nodig hebben om heerlijk te smaken, kan ik het niet laten om ze te mengen met een paar dingen waarvan ze zelfs nog beter worden. Deze salade is pittig, zoet en stevig en heeft smaken die elkaar aanvullen waardoor ieder ingrediënt eruit springt. De romige burrata zorgt ervoor dat iedere hap goddelijk is.’

Benodigdheden

Vers

  • 1 kleine rode ui
  • 560 g cherry tomaten
  • 6 pruimen (Santa Rosa of zwarte pruimen zijn het best – plucots (een kruising van pruimen en abrikozen) zijn ook goed)
  • 1 Fresno chilipeper
  • 1 handvol mooie, verse korianderblaadjes, en -bloemen als je die hebt

Zuivel

  • 2 bollen burrata (in totaal ongeveer 225 g)
  • Voorraadkast
  • 120 ml rodewijnazijn
  • Likje honing
  • (koosjer) zout en versgemalen zwarte peper
  • Extra vierge olijfolie

Bereidingswijze

Bereid voor

  • Snijd op een mandoline de rode ui in zeer dunne plakken boven een kleine kom. Voeg de rodewijnazijn, honing en een snuf zout en peper toe aan de ui in de kom. Laat de ui staan terwijl je verder gaat met voorbereiden.
  • Snijd de cherrytomaten doormidden en snijd de pruimen in dunne partjes. Mooi als het je lukt om de pruimen netjes te ontpitten. Ik snijd meestal de bolle zijkanten van de pruimen, probeer daar even grote, dunne plakjes van te snijden en snoep van wat er niet zo perfect uitziet.
  • Snijd op de mandoline de chilipeper in smalle ringen.

Voeg samen en serveer

  • Schik de tomaten en pruimen op een grote serveerschaal. Verdeel de uien en het grootste deel van de aanhangende vloeistof over de schaal, maar zet niet alles onder water!
  • Scheur de burrata in eenhaps stukken en leg ze op de serveerschaal – iedereen zou een mooi stuk moeten krijgen zonder er gedoe of een rommeltje van te maken.
  • Bestrooi de salade met de chilipeperringetjes en waarschuw mensen die gevoelig zijn voor scherp eten dat de salade pittig is.
  • Besprenkel de salade met olijfolie, bestrooi hem met korianderblaadjes en-bloemen als je die hebt en breng hem op smaak met zout en peper.

Win 4 exemplaren van ‘Salade Freak’

Heb jij grote honger gekregen van deze drie recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Good Cook vier exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Je leest het hier.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!