Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie voor het weekend: drie weetjes over de overgang uit ‘Hot & happening’ van Elsbeth Teeling + win 5 exemplaren

Gezond.be
4 min read

Weet jij – alweer – niet wat te doen dit weekend? Wij redden je met veel plezier uit de nood, door elke week een ‘gezond’ boek voor te stellen. Deze week delen we drie weetjes over de overgang uit ‘Hot & happening’ van Elsbeth Teeling. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen vijf exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

Vrouwelijke rondingen

Helaas, gewichtstoename en een dikkere buik zijn voor veel vrouwen part of the deal die de overgang heet. Hoe komt dat?

Je stofwisseling en je spijsverteringsprocessen worden trager. Doordat je je eten minder snel verbrandt, heb je meer overtollige suikers die je lever gezellig omzet in een voorraadje vet.

Je hormonale veranderingen zorgen voor een andere vetverdeling. Voorheen plakte dat vet vooral aan je dijen en heupen, nu komt het vooral in je buikholte terecht. Dit ‘visceraal’ vet produceert stoffen die op oestrogeen lijken, waarmee je lijf de afname van oestrogeen compenseert.

Je spierweefsel neemt af, maar je krijgt er wel wat voor terug. Doordat ook je testosteron daalt, neemt je spierweefsel af. Maar daar krijg je wel iets voor terug: vet! De spierweefselafname is ook een oorzaak van je vertraagde stofwisseling. Vet verbrandt namelijk minder calorieën dan spieren.

Je beweegt misschien te weinig. Bewegen is nu belangrijker dan ooit: je moet tegenwoordig tenslotte meer je best doen voor die spieren die aan het afnemen zijn en vervangen worden door vet.

Je hoeft niet altijd gezellig te zijn

Eerst steelt ze je figuur en je slaap, vervolgens je humeur, je geduld, je gezichtsvermogen. Daarna eet ze je hersenen op, om je vervolgens achter te laten met een zwemband, opvliegers, een snor, een onbetrouwbaar geheugen en een eindeloze behoefte aan dutjes, koffie, wijn en koolhydraten.

Je hoeft daarom dus ook niet altijd gezellig te zijn. Klagen mag. Je hart uitstorten, ervaringen delen, het helpt echt. Of je het nu tijdens een etentje, een wandeling of ergens online doet: het lucht op, biedt verbinding met anderen en troost, mogelijks de slappe lach en misschien wel nieuwe inzichten.

De zin en onzin van hormoontherapie

Hormoontherapie is net als de anticonceptiepil een hormoonpreparaat, maar dan met minder hormonen. Het bestaat uit medicijnen die oestrogeen en meestal ook progestageen bevatten.

De hormoontherapie van tegenwoordig heeft bij juist gebruik weinig risico’s. Het is een veilig middel dat bovendien beschermt tegen hart- en vaatziektes, dat vaginale droogheid en blaasontstekingen tegengaat en dat pijn in banden en gewrichten verzacht.

Volgens de International Menopause Society is hormoontherapie de effectiefst bewezen behandeling tegen nachtzweten en opvliegers. Maar! Je kunt nog zo veel hormonen slikken, plakken of smeren, hoe goed of slecht je je voelt begint met je leefstijl. Het wondermiddel werkt alleen als je ook je leefstijl onder de loep neemt.

Hormoontherapie is niet voor iedereen geschikt. Overleg met je huisarts of het voor jou mogelijk is.

Win 5 exemplaren van ‘Hot & happening’

Heb jij zin gekregen om dit boek te lezen en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Snor vijf exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Vul hieronder je gegevens in en beantwoord de schiftingsvraag!

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…