Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie voor het weekend: hoe je een zelfcompassie-dagboek bijhoudt uit ‘Zelfcompassie’ van Kristin Neff + win 3 exemplaren

Gezond.be
4 min read

Weet jij – alweer – niet wat te doen dit weekend? Wij redden je met veel plezier uit de nood, door elke week een ‘gezond’ boek voor te stellen. Deze week delen we hoe je een zelfcompassie-dagboek bijhoudt uit ‘Zelfcompassie’ van Kristin Neff. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen drie exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

Probeer eens een week lang (of zo lang als je wilt) een zelfcompassie-dagboek bij te houden. Zo’n dagboek is een effectieve manier om emoties onder woorden te brengen en het is aangetoond dat het zowel je mentale als je fysieke welzijn ten goede kan komen. Neem ergens tijdens de avond, als je een paar momenten voor jezelf hebt, even de gebeurtenissen van de dag door. Noteer in je dagboek alles
waar je je vervelend over voelde, de dingen waar je jezelf om hebt veroordeeld, en elke moeilijke ervaring waar je onder hebt geleden. Gebruik mindfulness, je gevoel voor gedeelde menselijkheid en vriendelijkheid om elke gebeurtenis te verwerken op een manier waaruit zelfcompassie spreekt.

Mindfulness

Dit gaat vooral om aandacht geven aan de pijnlijke emoties die zijn opgekomen omdat je jezelf veroordeelde of in een moeilijke situatie zat. Beschrijf hoe je je voelde: verdrietig, beschaamd, angstig, gespannen, et cetera. Probeer je onder het schrijven vriendelijk en tolerant op te stellen tegenover je ervaring, en die ervaring niet te kleineren, maar evenmin aan te dikken. (Dus iets in de richting van: ‘Ik ergerde me omdat ze zo traag was. Ik werd kwaad, reageerde te heftig en voelde me achteraf een idioot.’)

Gedeelde menselijkheid

Noteer in welke opzichten jouw ervaring overeenkomt met menselijke ervaringen in het algemeen. Je zou bijvoorbeeld kunnen erkennen dat een mens nu eenmaal niet volmaakt is, en dat iedereen dit soort pijnlijke ervaringen meemaakt. (‘Iedereen reageert weleens te heftig, dat is heel menselijk.’) Misschien wil je ook je gedachten laten gaan over de verschillende oorzaken en voorwaarden achter de pijnlijke gebeurtenis. (‘Ik ergerde me nog eens extra omdat ik toch al laat was voor mijn afspraak bij de dokter aan de andere kant van de stad, terwijl het vandaag juist zo druk was op de weg. Onder andere omstandigheden had ik vast anders gereageerd.’)

Vriendelijkheid jegens jezelf

Schrijf wat vriendelijke, begripvolle, troostende woorden voor jezelf. Laat merken dat je om jezelf geeft, en kies daarbij een zachtmoedige, bemoedigende toon. (‘Stil maar. Je hebt het niet goed aangepakt, maar het is echt niet het einde van de wereld. Ik snap best dat je geïrriteerd was en uit je slof bent geschoten. Ik weet hoe belangrijk het voor je is om aardig tegen mensen te zijn en hoe rot je je nu voelt. Misschien is het een idee om deze week nu eens extra geduldig en vrijgevig te zijn tegenover bedienend personeel…’)

Win 3 exemplaren van ‘Zelfcompassie’

Wil je meer weten over zelfcompassie en zelfliefde? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Cargo drie exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Je leest het hier!

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…