Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Heb je soms het gevoel dat je tegen je grenzen aanloopt? Test hier hoe het gesteld is met je mentale veerkracht

7 min read

Bezorgen grote of kleine uitdagingen jou altijd stress? Heb je het gevoel dat je moeilijke situaties op een verkeerde manier aanpakt? Vind je het moeilijk om dingen van je af te zetten en pieker je praktisch de hele dag door? Jouw mentale veerkracht bepaalt grotendeels hoe je omgaat met een tegenslag. In onderstaand artikel met test kom je te weten hoe veerkrachtig jij bent en hoe je kan vermijden dat je tegen je grenzen aanloopt.

Het leven zit vol uitdagingen

De huidige maatschappij dwingt jou om aan een razendsnel tempo te groeien en vooruit te gaan. Onze competitieve samenleving waarin er weinig ruimte is om te mislukken, maakt het je niet gemakkelijk om gelukkig en zorgeloos in het leven te staan. Ons brein moet op een korte tijd een groot aantal  prikkels en gevoelens verwerken. Een sterke mentale weerbaarheid is hiervoor onmisbaar.

Het brein moest nooit eerder zoveel in een korte tijd verwerken. Het is vandaag dus belangrijker dan ooit om een sterke mentale veerkracht op te bouwen. Indien je er niet in slaagt om veerkrachtig te zijn, kan een samenspel van factoren leiden tot een depressie of angststoornis.

Wat is mentale veerkracht?

De manier waarop je met kleine of grote uitdagingen omgaat, hangt af van je mentale veerkracht. Mensen met een hoge veerkracht zetten door en laten de moed niet snel zakken. Mensen me een lage veerkracht ervaren elke uitdaging als stresserend en kunnen minder goed tegen een stootje.

Een depressie steekt de kop op van zodra de draaglast (alle wat jouw leven moeilijk maakt) en de draagkracht (de zaken die jou energie geven) uit evenwicht zijn. De draaglast hebben we jammer genoeg niet in de hand. Maar aan je draag- en veerkracht kan je wel zelf werken.  

Test je mentale veerkracht

Alvorens we een aantal tips delen om je mentale veerkracht te vergroten, raden we je aan hier te testen hoe veerkrachtig je bent.

Wijst de test uit dat jouw mentale veerkracht op dit moment in je leven niet helemaal oké is? Onderstaande tips kunnen je helpen om de balans te herstellen. 

Zo vergroot je je mentale veerkracht

Merk op dat iedereen er baat bij heeft om zijn of haar mentale weerbaarheid in vraag te stellen en te verruimen. Tegenslagen horen nu eenmaal bij het leven. De kans is dus erg groot dat ook

jouw veerkracht vroeg of laat op de proef gesteld wordt. Wij zetten vijf hapklare tips op een rijtje die je helpen sterk(er) in je schoenen te staan.

1. Kom op voor jezelf

Ben jij iemand die altijd ‘ja’ op alles zegt omdat je anderen wilt plezieren? Moet je daardoor vaak dingen doen waar je eigenlijk geen zin in hebt? Dan is het hoog tijd dat je je grenzen leert aanvoelen en op tijd ‘nee’ zegt.

Er is niets mis met opkomen voor jezelf. Pas als je ‘nee’ durft zeggen, ervaar je jezelf als een persoon met een eigen wil en persoonlijkheid. En geloof ons: mensen met een eigen mening worden ook door anderen gewaardeerd.

Probeer je zoveel mogelijk bewust te zijn van wat je denkt en doet. Weet wat je wil, wat je eet, hoe je leeft, wat je draagt en waarom je iets doet. Op termijn zal je zo het woord ‘ja’ weer ervaren als iets wat je warmte en plezier bezorgt.

2. Denk positief

Gebeurtenissen kan je helaas niet veranderen. Wat je wel zelf in de hand hebt, is de manier waarop je naar de dingen kijkt. Door een optimistische houding aan te nemen maak je niet alleen jezelf maar ook je omgeving gelukkiger. 

Doe-tip: Uit onderzoek blijkt dat dagelijks minstens drie positieve dingen benoemen je geluksgevoel vergroot.  Maak hier een dagelijks ritueel van. Dat kan onderweg van je werk naar huis zijn of terwijl je onder de douche staat. Maak er een rustig en betekenisvol moment van. 

Voel je dat dit je helpt? Probeer dan voortaan ook wekelijks – bijvoorbeeld op maandag – drie dingen te benoemen waar je echt naar uitkijkt. Zoek het niet te ver. Dat kan een tv-programma, een telefoontje, een maaltijd maar ook een avondje uit zijn.

3. Leef hier en nu

Geniet van de zaken die nu rond je aan het gebeuren zijn zonder te piekeren over gebeurtenissen in het verleden of in de toekomst. Leven in het hier en nu geeft je innerlijke rust. Probeer de automatische piloot waarmee je dagdagelijkse handelingen uitvoert (af en toe) uit te schakelen. Handelingen die normaal en saai aanvoelen, worden hierdoor misschien opnieuw interessant en aangenaam.

Doe-tip: Maak een wandeling en ga bewust op zoek naar drie dingen die je kan zien, horen en voelen. Geniet van het wandelen en de rust.

4. Investeer in relaties

Gevoelens, ideeën en gebeurtenissen delen met anderen maakt gelukkig. Let er op dat je enkel investeert in relaties die je oprecht gelukkig maken. Bel iemand die je al lang niet meer hoorde op, geef een compliment en help iemand zonder dat hij of zij er moest om vragen.

Warme contacten met vrienden en familie geven je een goed gevoel en helpen je doorheen moeilijke momenten. Geluk delen met anderen is de ultieme manier om je draagkracht te vergroten.

5. Maak je doelen concreet

Wie geen concreet doel voor ogen heeft, wordt vaak geleefd door anderen. Een doel geeft je leven richting en helpt je om belangrijke zaken van minder belangrijke zaken te onderscheiden. Schrijf je doelen neer, zet een eerste stap in de goede richting en betrek anderen in het bereiken van je doelen. Focus niet enkel op grote maar ook op kleine en behapbare doelen.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…