Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe je darmen en hersenen elkaar beïnvloeden

Gezond.be
5 min read

Wist je al dat je een tweede brein hebt? En dat het zich in je buik bevindt? Dit tweede brein wordt het enterisch zenuwstelsel genoemd. Maar wat doet dat tweede brein nu juist voor ons? Apotheker Dirk van Metis Supplements legt het uit.

Je enterisch zenuwstelsel (ENS) zorgt ervoor dat je emoties voelt, zoals vlinders in je buik wanneer je opgewonden of nerveus bent, en een misselijk gevoel in je maag wanneer je bang of emotioneel bent. Het ENS bestaat uit twee dunne lagen die meer dan 100 miljoen zenuwcellen bevatten. Deze cellen bekleden je spijsverteringskanaal, dat loopt van je slokdarm helemaal tot aan je endeldarm.

Communicatie van buik naar hoofd

Het tweede brein in je buik communiceert rechtstreeks met het brein in je hoofd. Het ENS communiceert zowel fysiek als chemisch met je brein. Deze heen en weer gaande verbindingen volgen een pad dat de buik-brein-as wordt genoemd. De belangrijkste verbinding van je buik met je brein is de nervus vagus. Deze zenuw regelt ook boodschappen die naar het hart, de longen en andere organen worden gestuurd. Daarnaast worden hormonen en andere neurotransmitters via de buik-brein-as chemisch verzonden.

Deze chemische boodschappen worden beïnvloed door het microbioom van je buik. Dit bestaat uit alle schimmels, virussen en bacteriën die in je buik leven. Er zijn veel verschillende soorten in je buik, waarvan sommige gunstig of schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Andere hebben helemaal geen invloed. De buik-brein-as bestaat niet alleen uit je brein en het ENS. Dit pad omvat ook je endocriene systeem, immuunsysteem, hypothalamus-hypofyse-bijnier-as, microbiota en metabolieten.

Er is aangetoond dat de verbinding tussen buik en brein invloed heeft op je gezondheid als het gaat om bepaalde ziekten of aandoeningen. Dit geldt zowel voor je lichamelijke als geestelijke gezondheid, aangezien de buik je tweede brein is.

Meer onderlinge verbanden

Experts en onderzoekers bestuderen momenteel de verbinding tussen buik en brein en de effecten ervan op bepaalde neurologische aandoeningen. Micro-organismen in je lichaam helpen bij het reguleren van de reactie van je immuunsysteem. Daarom worden bepaalde ziekten nu onderzocht om te begrijpen wat er in de buik gebeurt dat deze aandoeningen kan veroorzaken, of op zijn minst een rol kan spelen in ondermeer Multiple sclerose, Parkinson of Alzheimer. Naast neurologische aandoeningen wordt er ook nauwkeuriger gekeken naar maagdarm aandoeningen en hoe ze de werking van je brein beïnvloeden.

De impact van darmgezondheid

De verbinding tussen buik en brein zorgt ervoor dat je dingen voelt zoals een vecht- of vluchtreactie en nervositeit voordat je een presentatie geeft. Veel mensen hebben te maken met andere aandoeningen die van invloed zijn op hun fysieke en darmgezondheid. Als je bijvoorbeeld last hebt van angst of depressie, kan dit darmklachten veroorzaken, waardoor problemen in de maag of darmen ontstaan. Vanwege de verbinding tussen buik en brein kan het ook omgekeerd waar zijn – dat je darmgezondheid van invloed is op je geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Je ENS kan invloed hebben op je emoties. Op hun beurt kunnen je emoties effect hebben op bepaalde aandoeningen, zoals prikkelbare darmsyndroom, obstipatie, opgeblazen gevoel,… En dan is het cirkeltje rond.

Lange tijd dachten artsen dat angst en stress de oorzaak waren van deze gastro-intestinale problemen, maar nu wordt juist het omgekeerde gedacht. Een slechte darmgezondheid kan signalen naar het centrale zenuwstelsel sturen en invloed hebben op je stemming. Sommige mensen die last hebben van gastro-intestinale problemen hebben mogelijk geen andere fysieke symptomen. De oorzaak kan een bijwerking zijn van hun geestelijke gezondheid, dus het verbeteren van de darmgezondheid kan moeilijk zijn, aangezien stress en angst zowel mentaal als lichamelijk een tol eisen.

De rol van Lactobacillus

Spoorvormige bacteriën, zoals Lactobacillus, spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van een gezonde darmflora. Deze gunstige bacteriën kunnen een positieve invloed hebben op je darmgezondheid. Ze helpen bij het behouden van een evenwichtige microbiële gemeenschap in je buik, wat essentieel is voor een gezonde spijsvertering en een sterk immuunsysteem.

Lactobacillus produceert melkzuur, wat de zuurgraad in de darmen verhoogt en de groei van schadelijke bacteriën remt. Bovendien kunnen deze bacteriën de darmwand versterken en ontstekingen verminderen. Door het stimuleren van de groei van gunstige bacteriën en het remmen van de groei van schadelijke bacteriën, kunnen spoorvormige bacteriën zoals Lactobacillus bijdragen aan een gezonde darmflora.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…