Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe kan je omgaan met eenzaamheid?

Gezond.be
3 min read

Als we aan eenzaamheid denken, beelden we ons vaak een oude persoon in die voor het raam zit en naar buiten staart. Nochtans is eenzaamheid iets dat voorkomt bij alle leeftijdsgroepen. Onderzoek van de KU Leuven en de Universiteit van Chicago toont zelfs aan dat het gevoel van eenzaamheid het grootst is bij twintigers.  

Waarom net twintigers?

Twintigers stellen we ons voor als levenslustige mensen, met een leuke job en een druk sociaal leven. Hoe kan het dan dat zoveel twintigers zich eenzaam voelen? Twintigers worden met heel veel veranderingen geconfronteerd. Ze laten hun studententijd achter zich en beginnen aan het werkleven. Misschien moeten ze voor hun werk naar een andere stad verhuizen en een nieuwe vriendenkring opbouwen. Al die veranderingen versterken het gevoel van eenzaamheid. Twintigers gaan ook vaak doelen stellen; een vaste partner, een uitdagende job, voldoende tijd voor zelfontplooiing … Als die doelen niet gehaald worden, terwijl het van vrienden allemaal zo gemakkelijk lijkt te gaan, wordt het eenzaamheidsgevoel groter.

Op welke manier kan je een gevoel van eenzaamheid proberen tegen te gaan? 

Je kan beginnen met te onderzoeken waar het eenzame gevoel vandaan komt. Door de oorzaak van je eenzaamheid te bepalen, zal het gemakkelijker zijn om er iets aan te doen. Zijn er bepaalde situaties die het gevoel versterken? Vaak is de oorzaak specifiek en kan je het probleem niet oplossen door ‘gewoon eens buiten te komen’.

Wat je wel kan doen is oefenen op ‘small talk’.Geef eens een compliment aan een vreemde of begin een kort gesprek met de persoon die voor je staat aan de kassa. Na verloop van tijd zal je merken dat je vlot een gesprek kan aanknopen. Misschien ontstaat er uit één van je gesprekken een vriendschap. Besef wel dat vrienden maken tijd kost. Na één gesprek kan je de andere persoon niet als vriend beschouwen.

Door de huidige maatregelen tegen het coronavirus is het natuurlijk moeilijk om ‘small talk’ te oefenen in het ‘echte’ leven. Er bestaan wel apps waarmee je in contact kan komen met andere mensen in quarantaine, zoals QuarantineChat. Via die app kan je een babbeltje slaan met mensen van over de hele wereld. 

Sociale media kunnen helpen om eenzaamheid tegen te gaan, maar let wel op voor de valkuilen. Enerzijds kan je via sociale media gemakkelijk nieuwe mensen ontmoeten en in contact blijven met je vrienden. Anderzijds kunnen sociale media ervoor zorgen dat je je nog eenzamer voelt. Als je berichten ziet van andere mensen die schijnbaar een perfect leven hebben, is het gemakkelijk om jezelf te vergelijken. Als je merkt dat je door sociale media jezelf constant vergelijkt met anderen, kan je best eens stilstaan bij de manier waarop je platformen zoals Facebook en Instagram gebruikt.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…