Als je epilepsie hebt, weet je dat de ziekte een invloed heeft op je dagelijkse leven. Je krijgt een epileptische aanval door een tijdelijke stoornis van de elektrische activiteit in je hersencellen. Je kan niet genezen van epilepsie, maar er bestaan vandaag wel medicijnen die aanvallen onderdrukken. Maar hoe ga je nu juist om met epilepsie? Wij zetten enkele situaties op een rijtje.
Op het werk
Start je met een nieuwe job of heb je een nieuwe collega? Vergeet dan zeker niet te vermelden dat je epilepsie hebt. Leg je collega’s ook uit hoe ze het best reageren wanneer je een epileptische aanval krijgt. Belangrijk is dat ze rustig blijven en alle voorwerpen waaraan je je zou kunnen bezeren uit je omgeving verwijderen. Het idee dat je iets tussen de tanden van iemand met een epilepsieaanval moet steken, is een fabeltje. Meestal doet dit meer kwaad dan goed.
In sommige gevallen kan stress een epileptische aanval uitlokken, probeer dus om stressvolle situaties op het werk zoveel mogelijk te vermijden.
In het verkeer
Het is niet omdat je epilepsie hebt, dat je niet in auto mag rijden. Maar het is natuurlijk wel zo dat epileptische aanvallen niet enkel een gevaar zijn voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers. Daarom zijn er in ons land specifieke regels rond epilepsie en autorijden. Zo mag je enkel met een auto rijden als je een rijgeschiktheidsattest hebt.
Tijdens het sporten
Sporten is gezond voor iedereen, dus ook voor mensen met epilepsie. Lichamelijke inspanningen zijn in het algemeen geen trigger voor epilepsieaanvallen. Als je wilt beginnen met sporten, is het belangrijk om samen met je arts te bespreken welke sport er het best bij je past. Bij sporten in groep informeer je jouw begeleider en eventueel de andere deelnemers.
Meestal komen aanvallen niet tijdens maar na een lichamelijke inspanning. Daarom is het belangrijk dat je niet abrupt stopt met sporten. Zorg ervoor dat je de inspanning geleidelijk kan afbouwen.
Op vakantie
Joepie vakantie! Tijd om te ontspannen en lekker te eten. Voor je vertrekt moet je natuurlijk wat voorbereidingen treffen. Het lijstje met voorbereidingen is iets langer als je epilepsie hebt. Je moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat je voldoende, en liefst wat extra, medicijnen in je koffer steekt. Het kan ook handig zijn om een S.O.S.-talisman mee te nemen. Zo weten hulpverleners hoe ze je het best kunnen helpen wanneer je een aanval hebt. Voor sommige mensen met epilepsie brengt vliegen extra risico’s met zich mee. Raadpleeg je arts om te weten of dit voor jou het geval is.