Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Epilepsie Symptomen

shana
4 min read

Epilepsie is eigenlijk geen ziekte op zich maar een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen dat gepaard gaan met regelmatige aanvallen waarbij sprake is van een veranderde elektrische activiteit in de hersenen. Hersencellen communiceren onderling door middel van het afgeven van elektrische prikkels. Bij een epilepsieaanval worden bepaalde hersencellen echter overactief en gaan ongecontroleerd elektrische impulsen afgeven. Het is vergelijkbaar met onweer, maar dan in je hersenen, waarbij ongewone elektrische ontladingen de normale hersenfunctie verstoren. Een epileptische aanval wordt ook wel een insult genoemd en duurt doorgaans kort. De symptomen hangen samen met de ernst en de locatie van de zogenaamde kortsluiting in je hersenen.

Oorzaak van epilepsie

Bij ongeveer vijftig procent van de mensen die lijden aan epilepsie kan er geen duidelijke oorzaak aan worden gewezen. In andere gevallen is epilepsie veroorzaakt door uiteenlopende aandoeningen aan de hersenen, zoals hersenletsel als gevolg van een ongeval, de aanwezigheid van een tumor, een hersenontsteking, een beroerte of tekort aan zuurstof in de hersenen. Verder zijn er omstandigheden waarin een aanval eerder op zal treden. Hierbij kun je onder andere denken aan stress of niet voldoende slaap.

Symptomen van epilepsie

Zeker wanneer je nog nooit iemand met een epileptische aanval hebt gezien, kan een eerste kennismaking hiermee behoorlijk beangstigend en overweldigend zijn. Toch is het zaak dat je niet in paniek raakt en zorgt dat de persoon in kwestie zich niet kan verwonden aan bijvoorbeeld meubels. Een aanval kan soms zeer heftig zijn en de patiënt kan daarbij ongewoon, en zelfs tegendraads, reageren.

De symptomen van een epileptische aanval zijn in de regel:

  • het maken van onwillekeurige bewegingen met je lichaam,
  • een daling (of verlies) van je bewustzijn,
  • voor een aanval kun je ongewone zintuiglijke gewaarwordingen (een zogenaamd aura) krijgen (bijvoorbeeld lichtflitsen zien of geuren ruiken).

Een epileptische aanval zal niet in alle gevallen opvallend verlopen. In sommige gevallen ben je alleen maar even afwezig (je hebt dan last van een zogenaamde absence). Grofweg kan worden gesteld dat één derde van alle epilepsiepatiënten minder dan één aanval in het jaar heeft, eveneens één derde heeft maandelijks één aanval en één derde krijgt meerdere aanvallen in een maand. In sommige gevallen zullen de epileptische aanvallen zich kort na elkaar voordoen. Tussen de aanvallen door ben je dus niet helder en kan er, in het ergste geval, schade aan je hersenen ontstaan als gevolg van een zuurstoftekort.

Behandelen van epilepsie

Epilepsie wordt binnen de normale gezondheidszorg behandeld, al bestaan er wel een aantal gespecialiseerde epilepsiecentra. Als gevolg van epileptische aanvallen zal de kans op ongevallen toenemen. Om die reden krijg je, als de diagnose epilepsie is gesteld, bepaalde leefregels aangereikt, zoals niet meer zwemmen of (tijdelijk) geen motorvoertuigen besturen.

Op het moment dat voor de epilepsie geen duidelijk oorzaak aan kan worden gewezen, is de aandoening in de regel goed onder controle te krijgen, en te houden, met behulp van speciale geneesmiddelen (anti-epileptica). Indien je echter niet voldoende reageert op dergelijke medicatie of wanneer je te maken krijgt met onaanvaardbare bijwerkingen dan kan in bepaalde gevallen worden gekozen voor een operatieve ingreep. Dit is echter alleen mogelijk op het ogenblik dat één deel van je hersenen kan worden aangewezen als verantwoordelijke de ontstane aanvallen. Bij de operatie zal dit deel van de hersenen weg worden genomen. Om die reden mag het hersendeel niet te diep, of op een lastig te bereiken plaats, liggen.

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…