Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe Ubiquinol, de actieve vorm van Q10, je kan beschermen tegen de schadelijke gevolgen van oxidatieve stress

4 min read

Hoewel veel mensen wel al eens van Q10 gehoord hebben, is Ubiquinol bij het grote publiek minder bekend. Toch is deze stof ervoor verantwoordelijk dat je organen en verschillende lichaamsprocessen goed werken. Zo beschermt Ubiquinol je ook tegen oxidatieve stress en de schadelijke gevolgen ervan op je gezondheid. Hoe dat precies in zijn werk gaat ontdek je hieronder!

Wat is oxidatieve stress?

Oxidatieve stress ontstaat wanneer er te veel vrije radicalen in ons lichaam aanwezig zijn. Deze vrije radicalen komen op verschillende manieren in ons lichaam terecht. Enerzijds ontstaan ze door de stofwisselingsprocessen die in ons lichaam plaatsvinden. Deze processen laten namelijk ‘sporen’ na, dit zijn de vrije radicalen. Anderzijds kunnen ook omgevingsfactoren ervoor zorgen dat de productie van vrije radicalen toeneemt. Denk aan factoren zoals ongezonde voeding, alcohol, overmatige blootstelling aan zonlicht of vervuilde. Ook stress zorgt voor een stijging van vrije radicalen.

Uiteindelijk gaan deze radicalen reageren met zuurstof, waardoor oxidatieve stress optreedt.  Maar waarom is dit nu zo nadelig voor je gezondheid? Vrije radicalen vallen gezonde lichaamscellen aan, omdat ze op zoek zijn naar elektronen. Die missen ze zelf, maar zijn wel aanwezig in gezonde cellen. Wanneer vrije radicalen gezonde cellen aanvallen, worden deze weliswaar beschadigd, waardoor ze niet meer optimaal functioneren.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van oxidatieve stress?

Zoals hierboven vermeld, zorgt oxidatieve stress er dus voor dat gezonde lichaamscellen aangevallen en aangetast worden. Dat kan tot ernstige gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziektes, beroertes en huidveroudering leiden.

Dat is echter nog niet alles: in extreme gevallen kan oxidatieve stress er zelfs voor zorgen dat ons DNA beschadigd wordt, waardoor onze hele stofwisseling verstoord wordt.

Welke rol speelt Ubiquinol hierbij?

Gelukkig beschikt ons lichaam over de nodige beschermingsmechanismen om de negatieve gevolgen van oxidatieve stress af te weren: antioxidanten. Ook Ubiquinol kan optreden als antioxidant.  

Naarmate we echter ouder worden, maakt ons lichaam minder Ubiquinol (en andere antioxidanten aan). Bovendien krijgen we steeds meer vrije radicalen binnen van buitenaf (bijvoorbeeld door vervuiling) en dekt onze voeding niet altijd onze dagelijkse behoefte aan antioxidanten. Hierdoor wordt dit beschermingsmechanisme minder doeltreffend en stijgt het risico op oxidatieve stress.

Het is dus belangrijk om je gehalte aan antioxidanten op peil te houden. Een goede en makkelijke manier om een Ubiquinol tekort op te vangen, is via een voedselaanvulling.

Nuttige supplementen hiervoor zijn onder andere Aqtif100 van Trenker en Ubiquinol 3 van Therascience. Bovendien ben je er bij deze merken zeker van dat er kwalitatieve Ubiquinol (van het Japanse bedrijf Kaneka) in de supplementen verwerkt zit, iets wat door de vele namaakproducten die er zijn niet altijd zo vanzelfsprekend is.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is banner_300x250-1544525136.gif

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…