Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe zit het nu? Is vapen even schadelijk of zelfs schadelijker dan roken?

Mick Van Loon
5 min read

Uit recente onderzoeken blijkt dat bijna de helft van de mensen nog steeds gelooft dat e-sigaretten met nicotine even schadelijk, zo niet schadelijker zijn dan gewone sigaretten. Het bewijs dat we tot nu toe hebben, laat echter zien dat vapen een effectieve manier kan zijn om mensen te helpen succesvol te stoppen met roken – en dat het veel minder gezondheidsrisico’s inhoudt dan het roken van gewone sigaretten.

Toen elektronische sigaretten (e-sigaretten) voor het eerst opkwamen, werden ze een populaire manier voor mensen om te stoppen met roken. Maar in 2019 dook er een mysterieuze longaandoening op die vooral jonge mensen trof, vooral degenen die vapen. Dit zorgde ervoor dat velen begonnen te twijfelen aan de veiligheid van e-sigaretten.

De aandoening werd ‘e-sigaretten of vapen-geassocieerd longletsel’ genoemd – of kortweg Evali. De mediane leeftijd van de mensen met de aandoening was 24 jaar. Symptomen waren onder meer luchtwegenklachten, zoals hoesten, kortademigheid en pijn op de borst, maar ook maagproblemen, koorts, koude rillingen en gewichtsverlies.

We weten nu dat Evali niet wordt veroorzaakt door gereguleerde, commerciële vloeistoffen met nicotine voor e-sigaretten. In plaats daarvan is de aandoening gekoppeld aan producten die worden verkocht als THC-bevattende e-liquids. Omdat THC (het actieve ingrediënt in cannabis) duur is, versneden sommige verkopers hun producten met vitamine E-acetaat om de e-vloeistof eruit te laten zien alsof die meer THC bevatte dan ze deed. Hoewel vitamine E-acetaat een ingrediënt is in sommige voedingsmiddelen en huidverzorgingsproducten, is het schadelijk bij inademing.

Toen het risico van vitamine E-acetaat eenmaal was vastgesteld, namen de gevallen van Evali sterk af. Maar dit heeft de perceptie van veel mensen over e-sigaretten niet veranderd, en velen maken zich nog steeds zorgen over hun veiligheid. Ondanks steeds meer studies die bevestigen dat e-sigaretten de potentie hebben om rokers te helpen die overstappen op vapen.

In recente onderzoeken beschouwde bijna de helft van de respondenten e-sigaretten met nicotine als even schadelijk, zo niet schadelijker dan gewone sigaretten. Zelfs nadat het verband met THC-bevattende producten was vastgesteld, dachten de meeste ondervraagden dat Evali verband hield met specifieke soorten nicotine-e-sigaretten en niet met cannabis of THC-bevattende producten.

Misvattingen blijven bestaan

Er zijn veel redenen waarom misvattingen over de veiligheid van e-sigaretten blijven bestaan, maar het heeft ongetwijfeld niet geholpen dat de oorzaak van Evali werd bevestigd net toen COVID de nieuwscycli begon te domineren. En tot nu toe waren veel discussies over e-sigaretten gericht op de risico’s voor jonge niet-rokers. Dit betekent dat de potentiële voordelen van e-sigaretten voor mensen die roken – en degenen om hen heen – vaak worden genegeerd.

Onderzoek toont aan dat e-sigaretten met nicotine mensen kunnen helpen stoppen met roken en effectiever zijn dan nicotinevervangende therapie. In onderzoeken waarin e-sigaretten werden getest als een manier om te stoppen met roken, was er geen bewijs dat mensen die e-sigaretten gebruikten meer kans hadden op ernstige gezondheidsproblemen. Ook wordt aangenomen dat e-sigaretten minder risico’s opleveren voor omstaanders – terwijl passief roken van sigaretten ongeveer 1,2 miljoen mensen per jaar het leven kost.

Het is ook vermeldenswaard dat e-sigaretten doorgaans alleen nicotine bevatten, geen tabak, die in sigaretten wordt aangetroffen. Hoewel nicotine een verslavende stof is, bevat tabaksrook koolmonoxide, teer en giftige chemicaliën, waaronder benzeen, arseen en formaldehyde. Van deze stoffen is bekend dat ze kanker en andere hart- en longziekten veroorzaken. De schade van sigaretten komt grotendeels van het verbranden van tabak – niet van de nicotine. E-sigaretten leveren nicotine zonder iets te verbranden.

Onzekerheid over effecten op langere termijn

E-sigaretten bestaan ​​nog niet zo lang en er is nog steeds onzekerheid over hun effecten op langere termijn. De vloeistof en damp die in e-sigaretten worden gebruikt, bevatten enkele potentieel schadelijke chemicaliën die ook in sigarettenrook worden aangetroffen, maar in lagere hoeveelheden.

Daarnaast zijn er zorgen over het effect van nicotine op de hersenontwikkeling van adolescenten. Hoewel, zoals een recent artikel aangaf, studies die aantonen dat nicotine veranderingen in de hersenen veroorzaakt, zijn alleen op dieren uitgevoerd. De auteurs stellen dat het nog steeds onduidelijk is of hetzelfde effect bij mensen zal worden waargenomen. Er zijn ook zorgen dat e-sigaretten een andere weg naar nicotineverslaving kunnen zijn, vooral als mensen die nooit zouden zijn begonnen met roken, gaan vapen.

Het bewijs dat we tot nu toe hebben, laat zien dat e-sigaretten een effectieve manier kunnen zijn om mensen te helpen succesvol te stoppen met roken – en ze houden veel minder gezondheidsrisico’s in dan sigaretten. Maar omdat e-sigaretten relatief nieuw zijn, zal de onzekerheid over de effecten op langere termijn ongetwijfeld nog enige tijd aanhouden.

Lees ook:

Eindelijk écht stoppen met roken? Zo pak je dat aan!

Door Mick Van Loon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…