Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoelahoepen alleen voor kinderen? Think again!

Gezond.be
3 min read

Je deed het waarschijnlijk graag als kind en het is nu hélemaal terug: hoelahoepen. Deze keer tillen we de activiteit naar een hoger niveau met verzwaarde hoelahoeps. Klaar om de calorieën van je af te swingen en er een stevige portie energie voor in de plaats te krijgen? Angelique Hulst, zaakvoerster van het Nederlandse workoutcentrum Bodyhoop, vertelt je hoe. 

Door de vele gezondheidsvoordelen wordt hoelahoepen steeds populairder – ook buiten de speelplaats op de lagere school. Angelique Hulst legt uit: ‘Met behulp van een Bodyhoop – een verzwaarde fitnesshoelahoep voor volwassenen – wordt je core gedwongen zich te stabiliseren.’ Wat betekent dat nu juist? ‘Wanneer je je buikspieren wilt trainen of een mooie platte buik wilt, hoor je wel eens van oefeningen om je core te versterken. Core betekent letterlijk romp, dus je buik-, rug- en bilspieren, maar ook dieperliggende spieren zoals je middenrif- en bekkenbodemspieren. Hoe sterker je core is, hoe beter je presteert bij bewegingsoefeningen.’ Maar hoelahoepen versterkt niet alleen je core. ‘Zodra je de juiste basistechniek te pakken hebt, kun je eindeloos variëren in bewegingen. Het is belangrijk dat je uiteindelijk beide kanten op hoelahoept, voor een gelijkmatige spierontwikkeling. Zodra er meer mogelijk is in bewegingen, spreek je nog meer spiergroepen aan’, vertelt Hulst. 

De perfecte sessie

Hoe ziet de perfecte hoelahoepsessie er nu uit? Hulst: ‘Fun and effective! Zo houd je het niet alleen langer vol, maar bereik je ook in een relatief korte tijd resultaat. Wij wisselen hoelahoepen graag af met bodyweightoefeningen, waardoor een volledige work-out ontstaat. Ook voegen we regelmatig danspasjes toe, zodat je brein aan het werk wordt gezet en je work-out voorbijvliegt. Het resultaat van regelmatig hoelahoepen? Een gestroomlijnde taille, een betere conditie, een betere balans en coördinatie, sterkere bovenbenen, stevigere billen en strakkere bovenarmen en een vermindering van rugklachten. Wanneer je drie tot vier keer per week hoepelt, doe je dat telkens twintig tot dertig minuten. Voor een strakkere taille en een fitter lichaam hoepel je best zo’n twaalf tot vijftien minuten per dag.’

Het ultieme stappenplan voor je hoelahoepsessie: 

  1. Neem voldoende ruimte. Plaats je voeten op heupbreedte.
  2. Plaats je linkervoet voor als je de hoepel linksom draait en vice versa.
  3. Hou je bovenlichaam rechtop en je schouders ontspannen.
  4. Span buik- en bilspieren aan.
  5. Beweeg je heupen van achteren naar voren, in de richting van de grote teen van je voorste voet. De hoepel draait rondjes, de heupen niet.
  6. Plaats de hoepel tegen je rug aan, in je taille en draai met snelheid naar rechts of naar links. Begeleid de hoepel met je hand en hou de hoepel recht.
  7. Lukt het niet meteen, ga dan voor een ruit of spiegel staan en beoordeel hoe het gaat. Lachen mag ;-).
  8. Hoepelen met een verzwaarde hoelahoep als de Bodyhoop (1,8 kg) is gemakkelijker dan met het exemplaar uit de speelgoedwinkel.
  9. Hoepel zowel linksom als rechtsom voor een gelijkmatige spierontwikkeling.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…