Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Love your legs: waarom compressiekousen niet enkel voor ouderen of zwangere vrouwen zijn

Gezond.be
6 min read

We zorgen te weinig voor onze benen. Vaak schieten we pas in actie van zodra we al kampen met klachten, terwijl het preventief dragen van compressiekousen veel problemen zou kunnen vermijden. Moderetailer Veritas vindt het hoog tijd om de Belgen wakker te schudden. In samenwerking met professor Steven Laureys en Olympische kampioenen Nina Derwael en Alexander Hendrickx lanceert het merk de ‘Love your legs’-movement. Het doel? Het stigma rond compressiekousen doorbreken en aantonen hoe fitte benen en fysiek en mentaal welzijn hand in hand gaan.

Veritas wil met haar 130 jaar expertise in beenmode bijdragen aan de gezondheid en welzijn van elke Belg.​ Sensibiliseren rond compressie is daarbij een eerste stap. De Belgische moderetailer pleit voor meer liefde voor je benen en in uitbreiding voor jezelf.

‘De link tussen lichamelijk en mentaal welzijn is hoe langer hoe meer duidelijk’, zegt neuroloog Prof Dr. Steven Laureys. ‘Compressiekousen kunnen onder andere vermoeidheid van de benen tegengaan, ongemak verlichten en kans op ontsteking verminderen. Eigenlijk gaat het om zorg dragen voor jezelf – want goed in je lijf zitten is ook goed voor je hoofd. Deze aspecten zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar, voor topsporters én amateurs. Better legs, better mind.’

Niet enkel voor je oma

Compressiekousen enkel voor je oma of mensen met een medische aandoening? Ronduit fout. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ze best reeds preventief op jongere leeftijd gedragen worden. Ze worden aangeraden voor staande én zittende beroepen, voor sporters op recreatief én hoog niveau, voor reizigers ter land, ter zee én in de lucht. Laten we ook niet vergeten dat de zitcultuur sterk ingebakken zit onze dagelijkse levensstijl, en dat werkt enorm verzwarend op onze benen.

Hoe werken compressiekousen?

Hoe compressiekousen dan verlichting bieden? De sokken geven extra druk bij de onderbenen en stimuleren zo de bloedcirculatie. Het bloed wordt naar boven geduwd, waardoor je benen een flinke energieboost krijgen. Dat leidt dan weer tot een betere afvoer van vocht en afvalstoffen. Kortom, dankzij compressiekousen krijg je fittere benen, voorkom je spataders, bloedklonters en restless leg syndrome.

Minder blessures bij (top)sport

Of je nu aan hardlopen doet of graag een potje golft: de druk die compressiekousen uitoefenen op je benen, vermindert spiervermoeidheid. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 93% van hardlopers met traditionele loopsokken last krijgt van spierpijn na een run van tien kilometer, terwijl dit met sportcompressiesokken slechts bij 14% het geval is. Bovendien verminderen ze de kans op blessures en bevorderen ze het herstel, zo getuigen ook Olympische kampioenen turnster Nina Derwael en hockeyer Alexander Hendrickx.

Lekker lang comfortabel reizen

Ook voor frequent travellers zijn compressiekousen een goed idee. Wie ze niet op een vlucht draagt, zou tot tien keer zoveel kans hebben op een trombose. Naast medische redenen zorgen de kousen tijdens een vlucht ook voor meer comfort. Zo geeft 45% aan minder opgezwollen benen te hebben na het landen. Ook tijdens een lange autorit doen ze veel goeds voor de doorbloeding.

Beste beentjes voor met Veritas

Compressiekousen bieden een oplossing voor verschillende problemen, toch denken we er niet snel aan ze te dragen op alledaagse momenten. Logisch, want ze hebben niet echt een fashionable imago. Dat is nu verleden tijd. Met een uitgebreid aanbod aan compressiekousen kan Veritas beantwoorden aan ieders vraag. Op zoek naar een sportieve, fashionable kous? Dan is er het aanbod aan STOX. De medische compressiekousen van Veritas’ Sanyleg zijn veel scherper geprijsd dan de exemplaren bij de apotheek, wat ze toegankelijk maakt voor iedereen.

Love Your Legs charter

Is het je al opgevallen hoe weinig we van onze benen houden? Terwijl we juist dankbaar moeten zijn voor alles wat ze voor ons doen. Daarom start Veritas samen met ambassadeurs Nina Derwael, Alexander Hendrickx en professor Steven Laureys de Love your Legs movement. Zij tonen hun liefde door (nog) beter voor hun benen te zorgen en ondertekenden dit charter. Wat het charter precies inhoudt, ontdek je hier:

  • Blijf niet zitten: sta elke 30 minuten even recht op je werk om bijvoorbeeld een glas water te halen.
  • Voorkom vermoeide en pijnlijke benen: draag compressiekousen als je lang moet zitten of lang moet rechtstaan.
  • Zet je benen in beweging: wandel minstens vijftien minuten per dag en beweeg drie keer per week intensief.
  • Stimuleer je bloedsomloop: draag dagelijks compressiekousen om de bloedcirculatie in je benen te stimuleren. Zo verminder je de kans op spataders.
  • Voorkom krampen: drink anderhalve tot twee liter water per dag om je spieren te hydrateren. Drink drie liter als je veel sport.
  • Verminder de kans op blessures en spierpijn: draag compressiekousen tijdens en na het sporten.
  • Verwen je benen: masseer je benen van onder naar boven. Of beter nog: laat je masseren.
  • Verminder het risico op reizigerstrombose: draag compressiekousen als je lang op het vliegtuig moet zitten of tijdens een lange autorit.
  • Hou van je benen: vergelijk niet met anderen. Hou van je knieën, kuiten en dijen zoals ze zijn.

De compressiekousen zijn beschikbaar op de Veritas webshop en in een 60-tal winkelpunten.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…