Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Als je dit leest wil je nooit meer cola drinken

Bram
2 min read

Af en toe een cola kan geen kwaad zou je denken. Maar wat gebeurt er in je lichaam als je cola, of een andere frisdrank, hebt gedronken? Je zal ervan versteld staan!

Tijdens de eerste 10 minuten

In één blikje cola zitten 10 theelepels suiker, dat is 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suiker. Je slikt het in één keer naar binnen! Als je zoveel suiker in één keer inslikt zou je normaal onmiddellijk moeten overgeven. Coca-Cola heeft om dit probleem te verhelpen fosforzuur (E338), een smaakversterker, toegevoegd. Het is de enige reden dat je niet onmiddellijk overgeeft na het drinken van een blikje cola.

20 minuten later

Je bloedsuikerspiegel gaat enorm de hoogte in. Je lever probeert om je lichaam te ontgiften door al die suiker zo snel mogelijk om te zetten in vet. Dit kan ervoor zorgen dat je insuline resistent wordt. Insuline resistentie is een belangrijke oorzaak van diabetes, hart- en vaatziekten, overgewicht en het speelt zelfs een rol in het ontstaan van verschillende soorten kankers.

40 minuten later

Je lichaam heeft alle cafeïne opgenomen, en dat is erg veel. Je pupillen verwijden en je bloeddruk gaat omhoog. Hierdoor zal je lichaam nog meer suiker in je bloedstroom lozen. Om slaperigheid te voorkomen zijn de adenosinereceptoren in je brein tijdelijk geblokkeerd.

45 minuten later

Het genotcentrum in je herenen wordt gestimuleerd en daarom maakt je lichaam enorm veel dopamine, het geluk hormoon, aan. Dit mechanisme treedt ook in werking na het gebruik van harddrugs zoals heroïne. Dat verklaard dan ook waarom suiker zo verslavend is.

60 minuten later

Omdat cafeïne zo vocht afdrijvend is zal je moeten plassen. Niet alleen water, ook belangrijke mineralen zoals magnesium, calcium en zink worden uit je lichaam verwijderd.  Na een uurtje begin je weer zin te krijgen in suiker. Je kan geïrriteerd en vermoeid worden. Al het water uit de cola is er in je urine weer uitgekomen, en dat samen met alle belangrijke voedingsstoffen die je lichaam goed had kunnen gebruiken.  

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…