Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ken jij de weldaden van chia zaadjes al?

Bram
2 min read

Chia zaadjes krijgen tegenwoordig erg veel aandacht. Ze worden vaak in smoothies verwerkt en ze zouden supergezond zijn. Heb jij nog een reden nodig om chia zaadjes uit te proberen? Deze 6 gezondheidsvoordelen zullen je over de streep trekken.

1.Omega-3 vetzuren voor je hersenen

Chiazaadjes zijn rijk aan onverzadigde vetzuren, vooral gezonde omega-3 vetzuren. Maar liefst 60% van de vetten die in chia zaadjes zitten zijn omega-3 vetzuren. Dat maakt hen de rijkste plantaardige bron van omega-3 vetzuren. Die helpen je lichaam te vechten tegen ontstekingen, ze verbeteren je cognitieve functies en ze verlagen je cholesterol.

2.Vezels voor je spijsvertering

Vezels voorkomen ontstekingen, verlagen je cholesterol en ze verbeteren je spijsvertering. Chia zaadjes zijn een goede bron van vezels, het bevat zelfs 10 gram vezels in 2 eetlepels. Dat is een derde van de hoeveelheid vezels die je dagelijks zou moeten eten.

3.Antioxidanten tegen veroudering en kanker

Chia zaadjes zijn rijk aan antioxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen, veroudering en kanker. Omdat ze zoveel antioxidanten bevatten blijven ze ook lang goed. Je hoeft ze daarom ook niet in de koelkast te bewaren.

4.Mineralen helpen je metabolisme

Twee eetlepels chia zaadjes bevatten 18% van het calcium dat je dagelijks nodig hebt. Daarnaast bevat het 35% van de fosfor, 24% van het magnesium en 50% van de mangaan die je elke dag nodig hebt. Deze voedingsstoffen zijn goed voor je hart en ze helpen je om een goed gewicht te behouden. Ze stimuleren je metabolisme waardoor je sneller vet verbrandt en ze zijn zelfs goed voor je DNA.

5.Je bloedsuikerspiegel blijft stabiel

Chia zaadjes spelen een belangrijke rol voor je bloedsuikerspiegel. Ze kunnen insuline resistentie verminderen en ze verlagen een ongewoon hoog insuline niveau in je bloed. Als je diabetes hebt of wil voorkomen kan je maar beter af en toe een paar eetlepels chia zaadjes toevoegen aan je dieet.

6.Een verzadigd gevoel voor een slanke lijn

Omdat chia zaadjes voor een verzadigd gevoel zorgen zijn ze ideaal voor mensen die willen vermageren. De combinatie van proteïnen, vezels en het verdikkend effect van chiazaadjes in combinatie met water geeft je een ‘vol’ gevoel.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…