It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Is Kinkhoest Besmettelijk? Welke Inenting?

Olivier
5 min read

Een besmettelijke ziekte van de keel, de neus en de luchtwegen. Kinkhoest wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. Kinkhoest begint als een ogenschijnlijk gewone verkoudheid die gepaard gaat met niezen, hoesten en lichte koorts. De hoest houdt ongeveer twee tot drie weken aan en ontwikkelt zich tot een droge hoest die maar niet wil overgaan. De hoest verergert juist. Je herkent kinkhoest aan een hevige, krampachtige hoestaanvallen waarbij je taai slijm opgeeft.

De hoestbuien kunnen zo hevig zijn, dat je ervan gaat braken. Na een hoestbui gaat het inademen gepaard met een ‘gierend’ geluid. In de meeste gevallen duurt de ziekte twee tot vier maanden. De maximale ziekteperiode is zes maanden.

Is kinkhoest besmettelijk?

Kinkhoest is zeer besmettelijk. De drager van de bacterie brengt deze over door te niezen of te hoesten. Minuscuul kleine druppeltjes neusvocht of speeksel zijn al voldoende om de ziekte over te brengen op iemand anders. Als je de bacterie eenmaal hebt ingeademd, dan ben je besmet. Je wordt allereerst verkouden. Na ongeveer twee tot drie weken begint het kenmerkende hoesten. Je bent zes weken lang een bron van besmetting, vanaf het moment dat de verkoudheid begint. Je kunt dan de bacterie op iemand anders overdragen. Kinkhoest is dus al besmettelijk voordat het typerende hoesten begint.

Voor wie is kinkhoest gevaarlijk?

  • Kinkhoest is gevaarlijk voor pasgeborenen. Ben je meer dan 28 weken zwanger? Dan kun je je opnieuw tegen kinkhoest laten inenten. Dan is je pasgeborene al beschermd tegen kinkhoest voordat zijn of haar vaccinatieprogramma begint. Deze inenting heeft geen bijwerkingen of risico's voor jou, jouw kindje of jouw zwangerschap.
  • Zwangere vrouwen die kinkhoest hebben, kunnen de ziekte op hun baby overdragen tijdens of na de bevalling.
  • Baby’s jonger dan een jaar zijn nog niet of nog niet volledig ingeënt tegen kinkhoest; zij kunnen er ernstig ziek van worden. De hoestbuien kunnen namelijk leiden tot extreme benauwdheid en uitputtingsverschijnselen. Als kinkhoest gepaard gaat met veelvuldig braken, bestaat ook de kans op uitdroging en ondervoeding. Geef je kind geen hoestdrank, want dit geneest de ziekte niet. Raadpleeg altijd je arts of ga naar een dokterspost als je vermoedt dat je kleintje kinkhoest heeft. Baby’s met kinkhoest moeten continu worden gemonitord vanwege het risico op ademstilstand (apneu), uitdroging en algehele verzwakking. Hiervoor is opname op de intensive care in een ziekenhuis noodzakelijk.
  • Kinderen die een hart- of longaandoening hebben, kunnen ook ernstig ziek worden van kinkhoest. Raadpleeg bij het vermoeden van kinkhoest altijd meteen je arts.
  • Bij jongeren en volwassenen verloopt de ziekte minder hevig. Zij kunnen wel anderen besmetten, waaronder zwangere vrouwen en baby’s.

Bestaat er een vaccin / inenting tegen kinkhoest?

In het vaccinatieprogramma zijn vaccinaties opgenomen om kinkhoest te voorkomen. Dit gebeurt samen met de vaccinatie tegen difterie (D), tetanus (T) en polio (P) in de DKTP-prik. Kinderen krijgen vijf keer de DKTP-prik, namelijk bij:

  • 6 – 9 weken
  • 3 maanden
  • 4 maanden
  • 11 maanden
  • 4 jaar.

De meeste kinderen in België worden ingeënt tegen kinkhoest. Toch komt kinkhoest bij kinderen en volwassenen nog voor. De vaccinatie geeft vier tot twaalf jaar bescherming. De vaccinatie is geen volledige bescherming. Dit betekent dat je nog wel kinkhoest kunt krijgen.

Ben je ingeënt en krijg je toch kinkhoest? Dan verloopt de ziekte milder en heb je aanzienlijk minder bijwerkingen.

Heb je al eens eerder kinkhoest gehad? Dat wil niet zeggen dat je nooit meer kinkhoest zult krijgen. Je kunt toch nog besmet raken. Ook dan verloopt de ziekte minder ernstig.

Hoe behandel je kinkhoest?

  • De hoest zelf is nauwelijks te behandelen; kinkhoest gaat in principe vanzelf over. Hier staat een maximale periode voor van zes maanden. Door rust te nemen kun je minder hoestaanvallen krijgen. Je hoeft niet in bed te blijven. Je hoeft er ook niet voor thuis te blijven. Want op het moment dat je flink aan het hoesten bent, heb je anderen in je omgeving mogelijk al besmet.
  • Informeer je omgeving dat je kinkhoest hebt. Dan zijn zij geïnformeerd en kunnen zij er rekening mee houden dat ook zij besmet kunnen zijn.
  • Kinkhoest kan gevaarlijk zijn voor baby’s jonger dan een jaar. Zij zijn nog niet (volledig) gevaccineerd. Blijf daarom uit de buurt van baby’s en vrouwen die zwanger zijn als je kinkhoest hebt of als je vermoedt dat je kinkhoest hebt.

Antibiotica bij Pertussis / Kinkhoest?

Er bestaan medicijnen tegen kinkhoest: antibiotica. Deze medicijnen verminderen het hoesten niet. Ook verkorten zij de ziekteperiode niet. Daarom schrijven artsen antibiotica niet snel voor ter bestrijding van kinkhoest. De antibiotica hebben wel een ander positief effect: het verkort de besmettingsperiode. Daarom wordt antibiotica tegen kinkhoest wel preventief voorgeschreven aan gezinnen met kwetsbare gezinsleden, zoals baby’s onder een jaar, zwangere vrouwen en kinderen met hartkwalen of longziektes.

Door Olivier

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...