Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Kloppen de clichés over mannen en vrouwen?

Anja
2 min read

Vrouwen kunnen niet parkeren. Mannen zijn betere chauffeurs. Mannen denken alleen maar aan seks. Het zijn clichés die je ongetwijfeld vaak hoort. Maar kloppen clichés eigenlijk echt of zijn het gewoon fabeltjes?

We denken dat stereotypen en clichés kloppen

We hebben een algemeen beeld over het verschil tussen mannen en vrouwen. Dat komt omdat er duidelijke anatomische en biologische verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Mensen gaan er daardoor ook van uit dat beide geslachten ook op psychologisch vlak verschillen. Dat is echter fout, want uit onderzoek blijkt dat drie vierde van de psychologische kenmerken dezelfde zijn bij mannen als bij vrouwen.

Vooroordelen

We denken dat mannen en vrouwen totaal verschillende wezens zijn. We denken dat ze anders denken, dat ze aan verschillende dingen belang hechten, dat ze verschillend reageren, … We hebben eigenlijk altijd de neiging om in extremen te denken en daardoor worden de verschillen tussen mannen en vrouwen vaak uitvergroot en overschat. Ook door onze kindertijd en sociale omgeving krijgen we bepaalde gedragingen en vooroordelen mee op basis van genderverschillen. We zijn allemaal opgegroeid opgegroeid in een wereld met bepaalde ideeën over en rollen voor mannen en vrouwen, zoals bijvoorbeeld ‘mannen zijn druk en luidruchtig’, ‘vrouen zijn ijverig en houden zich meer aan de regels’ … Zulke stereotypen kleuren je verwachtingspatroon en de manier waarop je reageert. Al deze factoren doet ons geloven dat de stereotiepen kloppen.

Lees ook:

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…