Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Medicatie op kamp: wat geef je je kind mee?

Lore
4 min read

Er valt sowieso heel wat te regelen en controleren wanneer je kind op kamp gaat, maar voor sommige ouders komt er nog wat extra stress bij deze voorbereidingen kijken. Stel, je kind heeft een allergie, een (chronische) ziekte, astma, een psychische ziekte… Dan moet je aan heel wat dingen denken. Hier lees je wat voor medicatie je je kind kunt meegeven op kamp.

Astma

Wanneer je kind astma heeft, is de organiserende jeugdbeweging of (sport)vereniging hier waarschijnlijk al van op de hoogte. Als het goed is, heb je bij de inschrijving duidelijke afspraken gemaakt over de astmapuffers en wat te doen in het geval van een zware aanval. Voor je kind op kamp vertrekt is het noodzakelijk om na te gaan of deze afspraken nog steeds gelden.

Het zou ook kunnen dat de begeleiders of kampdokter of -verpleger die je eerder al eens op de hoogte bracht van de situatie van je kind, deze keer niet meegaan op kamp. Andere begeleiders of medische professionals zijn daardoor niet per se op de hoogte. Vraag dit dus steeds even na en zet indien mogelijk alles op papier, zodat er zeker geen misverstanden ontstaan.

Allergie

Heel vaak zul je wanneer je kind inschrijft voor een kamp al moeten aangeven of hij/zij voor bepaalde zaken is. Doe dit uitgebreid: maak een lijst van alle allergieën die je kind heeft (eten, planten, dieren…) en van de consequenties die hieraan verbonden zijn. Mag je kind bijvoorbeeld het bos niet in? Dan is het natuurlijk wel zo handig dat de leiders of begeleiders daarvan op de hoogte zijn.

In overleg kun je misschien ook zelfbereide maaltijden meegeven, waarvan je zeker bent dat er geen verkeerde ingrediënten in zitten. Herinner je kind er ook aan dat hij of zij bepaalde producten niet mag eten, ook niet op kamp of wanneer een vriendje of vriendinnetje het aanbiedt.

Andere medische klachten en medicatie

Heeft je kind bepaalde klachten die maar af en toe opduiken? Dan moet je daarover toch steeds de kampbegeleiding of kampdokter- of verpleger informeren. Misschien valt je kind een paar keer per jaar flauw bijvoorbeeld… Als de begeleiding dit niet weet, kunnen ze niet op de juiste manier handelen wanneer er iets gebeurt. Maak ook hier duidelijke afspraken over.

Vrij verkrijgbare medicijnen zoals pijnstillers of reispilletjes

Geef niet zomaar pijnstillers, reispilletjes of andere vrij verkrijgbare medicijnen mee aan je kind. Misschien weet hij of zij wel wanneer en hoeveel er van ingenomen mag worden, maar andere kinderen die de medicijnen in de tas zien zitten weten dat niet. Vraag aan de begeleiders of je dit soort medicatie mag meegeven en indien ja, doe het in een doosje met de naam van je kind erop en geef het aan een begeleider.

Tip: krijg een deel van het kamp terugbetaald

Je gezin is uiteraard aangesloten bij een ziekenfonds. Maar wist je dat je bij OZ naast de nodige ondersteuning op vlak van medische kosten, ook tot wel 260 euro van het kampgeld terugbetaald kan krijgen? Doe zeker eens de online test waarmee je kan berekenen hoeveel jij terugbetaald krijgt!

Bereken hier je voordeel

 

 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…