Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is melk echt goed voor elk? 4 feiten en fabels over melk

Bram
3 min read

Volgens de een krijg je van melk stevige botten en volgens de andere gaan je botten net vlugger breken. Wat moeten we nu geloven? Wij zochten het voor je uit.

Fabel: van melk krijg je sterkere botten

Calcium in melk is goed voor onze botten wordt weleens gezegd. Niets is minder waar, we hebben helemaal niet zoveel calcium nodig. Meer nog, wie veel melk drinkt zou net brozere botten krijgen. Als je sterke botten wil kan beter een grote wandeling maken.

Feit: volle melk bevat evenveel calorieën als frisdrank

Het is een feit, volle melk bevat veel calorieën, je geeft een obees kind daarom beter geen drie glazen melk per dag. Maar dat maakt melk niet even ongezond als gesuikerde frisdrank!

Fabel: melk beschermt tegen hart- en vaatziekten

Niet zolang geleden kwam uit een onderzoek naar voor dat melk goed zou zijn om hart- en vaatziekten te voorkomen. Deze onderzoeksresultaten waren echter onjuist. In melk zitten zelfs bepaalde vetten die helemaal niet gunstig zijn voor je hart. Soms probeert de voedingsindustrie ons dingen te doen geloven om de verkoop te stimuleren, laat je niet vangen!

Feit en fabel: melk veroorzaakt kanker

Er wordt geadviseerd dat mannen boven middelbare leeftijd minder melk  drinken. Dat komt omdat melk het risico op prostaatkanker verhoogt. Anderzijds kunnen melkproducten het risico op darmkanker doen dalen. Melk verhoogt dus enerzijds het risico op prostaatkanker en verlaagt anderzijds het risico op darmkanker.

Melk is geen vergif, maar ook geen wondermiddel

Dat er zoveel positieve eigenschappen aan melk worden toegeschreven heeft voornamelijk te maken met reclame en marketing. Dat melk supergezond is moet je met een grote korrel zout nemen. Het beste wat je over melk kan zeggen is dat het geen wondermiddel is. Je kan gerust een glas melk drinken, maar doe het met mate. Overdrijf er niet mee. Ben je op zoek naar een gezonder alternatief voor melk? Probeer dan eens amandelmelk, het is lekker en gezond!

Is melk goed voor elk?

Wetenschappers zijn het niet met elkaar eens over melk. Melk is een vrij normaal voedingsmiddel met weinig voor- en nadelen. En de slogan ‘melk is goed voor elk’? dat is een fabel en een feit tegelijk!

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…