Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Mentale problemen door corona: de parentale burn-out

7 min read

De coronacrisis weegt zwaar door op onze mentale gezondheid. Psychische problemen verdienen daarom extra veel aandacht in deze moeilijke tijd en ook ouders die thuiswerken met kinderen kunnen ondersteuning gebruiken. Het risico op parentale burn-out neemt toe, maar wat is dat juist?

Sinds het begin van de coronacrisis duikt de term ‘parentale burn-out’ regelmatig op in de media, samen met een toename van heel wat andere mentale problemen. Uit onderzoek van de UCL, de universiteit van Louvain la Neuve, blijkt dat maar liefst drie tot twaalf procent van de Belgische ouders aan een parentale burn-out lijdt. Daarnaast steken ook andere psychologische gevolgen van de quarantaine en coronamaatregelen steeds vaker de kop op. Hoe gaan we om met deze psychische problemen? Partena Ziekenfonds heeft enkele tips.

Wat is een parentale burn-out?

De parentale burn-out is een vrij recent begrip. Het is het gevoel van uitputting waardoor je als ouder de energie niet langer kan opbrengen om ouderlijke taken uit te voeren. Je voelt je incompetent en er ontstaat een emotionele afstand tot de kinderen. Zeker in combinatie met het thuiswerken krijgen ouders het gevoel dat ze op alle vlakken maar half werk leveren. Door de lang aanslepende quarantaine en steeds wisselende maatregelen, dragen ouders het grootste deel van de  zorgen alleen en dat zorgt voor een zwaardere mentale belasting.

Daarnaast wegen de maatregelen door voor alle bevolkingsgroepen en heeft de crisis invloed op ieders mentale gezondheid. We zitten allemaal in een langdurige stressvolle situatie, sommigen onder ons verliezen hun baan of moeten hun zaak sluiten, relaties komen onder druk te staan en we roesten vast in de dagelijkse sleur. Al die zaken zijn een voedingsbodem voor mentale problemen.

Mentale problemen door corona bij kinderen en jongeren

Niet alleen ouders hebben het lastig tijdens de coronacrisis, ook kinderen en vooral jongeren lijden onder de maatregelen. Volgens de Nederlandse kinder- en jeugdpsychiater Arne Popma ligt de piek van kwetsbaarheid voor mentale problemen rond de leeftijd van 16 jaar. Hun sociale leven staat momenteel op een laag pitje, terwijl zij in hun puberteit net nood hebben aan vriendschap en groepsgevoel. Praat dus ook zeker als ouder met je kinderen en tieners over wat hen bezighoudt of dwarzit. Veel jongeren kampen namelijk met eenzaamheid of somberheid in deze periode.

Wat kan je doen bij mentale problemen door corona?

Partena Ziekenfonds erkent de psychologische gevolgen van de coronacrisis en geeft tips voor iedereen die kampt met mentale problemen of een parentale burn-out:

 1. Rust en reflecteer
  Neem tijd voor jezelf en je gevoelens. Concentreer je op je ademhaling om stress te verminderen en erken je zorgen. Sta jezelf ook toe al je emoties voluit te voelen zonder te oordelen.
 2. Praat erover
  Zoek contact met andere mensen in je omgeving en bespreek je zorgen. Je bent nooit de enige in je situatie. Zeker als ouder kan het helpen om mentale problemen te bespreken met vrienden of familie.
 3. Creëer een dagelijkse routine
  Het is verleidelijk om toe te geven aan de dagelijkse sleur en de zorg voor jezelf wat los te laten. Probeer echter toch om een vaste slaaproutine aan te houden, voor een goede persoonlijke hygiëne te zorgen, op vaste tijdstippen te eten, voldoende te ontspannen en regelmatig te bewegen.
 4. Wees mild voor jezelf en je omgeving
  We hoeven de lat niet te hoog te leggen voor onszelf. Als je van streek raakt van het nieuws, probeer dan om slechts een keer per dag het nieuws te volgen. Accepteer ook dat je niet elke dag even productief kan zijn en dat dat best oke is.
 5. Durf om hulp te vragen
  Twijfel niet om professionele hulp in te schakelen als je voelt dat je daar behoeft aan hebt. Er zijn tal van instanties waarbij je terechtkan en ook bij je huisarts kan je aankloppen met vragen.

Waar kan je terecht?

Er zijn tal van instanties die een luisterend oor bieden of je kunnen helpen om de nodige stappen te zetten naar professionele hulp. Dit zijn er enkele uit het aanbod:

 1. Tele-onthaal 
  Als je nood hebt aan een gesprek, kan je gratis bellen naar het nummer 106. Ze hebben bovendien ook een chatfunctie via hun website.
 2. Awel
  Voor kinderen en jongeren die nood hebben aan een gesprek. Ook hier kan je gratis bellen naar het nummer 102 of chatten via hun website.
 3. JAC
  Het JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar met al hun vragen en problemen. Je kan hen contacteren via hun website.
 4. Tejo
  Jongeren tussen de 10 en 20 jaar kunnen voor mentale hulp onmiddellijk, zonder afspraak en helemaal gratis binnenspringen bij Tejo. Meer informatie vind je via www.tejo.be.
 5. De opvoedingslijn
  Eerste hulp bij opvoeding voor ouders. Je kan hen telefonisch bereiken via het nummer 078 15 00 10 of via de website www.opvoedingslijn.be.
 6. Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW)
  Hier kan je gratis terecht met al je vragen in verband met algemeen welzijn zoals problemen in je relatie, persoonlijke moeilijkheden, etc. Contact opnemen kan via hun website.
 7. Depressiehulp 
  Voor online hulp in verband met depressieve gedachten kan je steeds terecht op de website www.depressiehulp.be. Daar vind je ook een onderdeel specifiek gericht op de coronacrisis.
 8. Partena Luisterlijn
  Klanten van Partena Ziekenfonds kunnen voor 5 gratis telefonische consultaties met een psycholoog terecht bij de Luisterlijn. 

Zit jouw hoofd vol met vragen, twijfels, angsten en zorgen? Of heb je het gevoel dat je misschien wel een parentale burn-out hebt? Doe dan meteen de test #schijfruimtevol van Partena Ziekenfonds en meet je mentale veerkracht. Je hoeft geen klant te zijn van Partena om deze korte test te doen en bruikbare tips te krijgen.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…